HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 16 Νοεμβρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

16 Νοεμβρίου

Γεγονότα

1950-Ο Γεώργιος Καλλίας αποχωρεί από νομάρχης στην Πιερία. Είχε διοριστεί ως ο πρώτος νομάρχης του νεοσύστατου νομού το 1949.

1952-Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές με το πλειοψηφικό σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν σταυροί. Βουλευτές Πιερίας εκλέγονται οι: Δημήτριος Δημάδης (ΕΠΕΚ/Κόμμα Φιλελευθέρων), Κωνσταντίνος Δημόπουλος (ΕΠΕΚ), και Ελευθέριος Ελευθεριάδης (ΕΠΕΚ). Η εκλογική περιφέρεια ονομάζεται Κατερίνης.
Οι συνδυασμοί αναλυτικά:


α. Ένωσις Φιλελευθέρων-ΕΠΕΚ
Δημήτριος Δημάδης
Κωνσταντίνος Δημόπουλος
Ελευθέριος Ελευθεριάδης

β. Ελληνικός Συναγερμός
Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου
Αστέριος Ζουρμπάς
Αλέξανδρος Δεληγιαννίδης

γ. Ανεξάρτητος Συνδυασμός Νομού Πιερίας
Γεώργιος Κουλουφάκος
Πλάτων Λεμονόπουλος

δ. Μεμονωμένος υποψήφιος
Αθανάσιος Βασιλειάδης

Οι υποψήφιοι του Ελληνικού Συναγερμού, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, υπέβαλαν ένσταση κατά του κύρους των εκλογών. (Μακεδονικός Αγών, 30-11-1952, σελ. 1).


2003-Στην ονομαστή παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην αρχαία Εφεσο, τη χτισμένη πάνω από τον τάφο του αγίου, λειτουργεί το πρωί
ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Παρόντες, εκατοντάδες απόγονοι προσφύγων από την περιοχή της Εφέσου, κάτοικοι σήμερα του διαμερίσματος της Νέας Εφέσου του Δήμου Δίου Πιερίας, με επικεφαλής το δήμαρχο Γρηγόρη Παπαχρήστο, αλλά και προσκυνητές από τη Ρόδο και τη Μυτιλήνη μαζί με τους ελάχιστους γέροντες της ρωμαίικης ομογένειας στη Σμύρνη και τον εκεί Έλληνα πρόξενο, Βαγγέλη Σέκερη. (Ελευθεροτυπία, 17-11-2003)


Έγιναν κι αυτά

1964-Εγκαινιάζονται από τον Νομάρχη Πιερίας Στυλιανό Δερμιτζάκη τα μαθητικά συσσίτια στην Παλαιόστανη. (Μακεδονικός Αγών, 24-11-1964, σελ. 1)

1980-Στις εκλογές των δασκάλων και νηπιαγωγών για αιρετούς συμβούλους εκλέγονται:
για το ΠΥΣΔΕ Νομού Πιερίας οι Νικόλαος Γραμμένος (τακτικός) και Δημήτριος Μπουντογιάννης (αναπληρωματικός), για το ΑΠΥΣΔΕ (καλύπτει τους νομούς Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλης και Πιερίας): οι Αντώνιος Γιαμούζης και Κυριάκος Σκορδής τακτικός και αναπληρωματικός αντίστοιχα.  (Μακεδονικός Αγών, 22-11-1980, σελ. 1)





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια