HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 4 Δεκεμβρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

4 Δεκεμβρίου


Γεγονότα

1912-Σε τηλεγράφημα του Διοικητικού Επιτρόπου Βεροίας προς το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνεται ότι ορίστηκαν οι διοικητικές περιφέρειες στη Μακεδονία. Ο πρώην τουρκικός Καζάς της Κατερίνης υπάγεται στο νομό Θεσσαλονίκης, μαζί με τους αντίστοιχους πρώην τουρκικούς καζάδες Θεσσαλονίκης, Βεροίας, Βοδενών, Γιαννιτσών, Καρατζόβας, Κασσάνδρας, Λαγκαδά και Αγίου Όρους.  (εφημερίδα Εμπρός, 4-2-1912, σελ. 2)

1952-Με επισημότητα και παρουσία του Νομάρχη Πιερίας Γεωργίου Λυγεράκη και πλήθους άλλων επισήμων, εορτάζεται η Αγία Βαρβάρα στο Στρατόπεδο Πυροβολικού στο Κολοκούρι.(Μακεδονικός Αγών, 7-12-1952, σελ. 1).

1957-Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Βαρνάβα συστάθηκε στην Κατερίνη και εγκαινιάζεται η Σχολή Εθελοντών Αδελφών Νοσοκόμων του Ερυθρού Σταυρού. (Μακεδονικός Αγών, 8-12-1957, σελ. 1)

1960-Εγκαίνια του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλία στην Μπάνα Κίτρους. (Ορθόδοξος Επιστασία)

1987-Εγκαινιάζεται από τον Μητροπολίτη Αγαθόνικο ο Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο Γ. Πούλου (693-ΠΑΠ) στο Προσήλιο Σβορώνου, δίπλα στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης.

1997-Διοικητικές μεταβολές:

Οι οικισμοί Αγία Βαρβάρα, Προσήλιον, Σβορώνος αποσπώνται από την Κοινότητα Σβορώνου, ο οικισμός Νεοκαισάρειας αποσπάται από την Κοινότητα Νεοκαισαρείας, ο οικισμός Γανόχωρα αποσπάται από την Κοινότητα Γανοχώρας, οι οικισμοί Άνω Άγιος Ιωάννης και Νέος Άνω Άγιος Ιωάννης αποσπώνται από την Κοινότητα Άνω Αγίου Ιωάννου και προσαρτώνται στο δήμο Κατερίνης.
Σύσταση του δήμου Ανατολικού Ολύμπου με την απόσπαση του οικισμού Λεπτοκαρυά από την Κοινότητα Λεπτοκαρυάς και τον ορισμό του ως έδρα του δήμου. Στο δήμο προσαρτώνται οι οικισμοί: Παραλία Παντελεήμονος, Παντελεήμων, Σκοτίνα, Πόροι, Άγιος Δημήτριος, Νέοι Πόροι, Παραλία Σκοτίνης, Νέος Παντελεήμων και Πλαταμών.
Σύσταση του δήμου Ελαφίνας με την απόσπαση  του οικισμού Παλαιόν Κεραμίδιον από την Κοινότητα Παλαιού Κεραμιδίου και τον ορισμό του ως έδρα του δήμου. Αποσπώνται από τις ομώνυμες κοινότητες οι οικισμοί: Καταλώνια, Λαγόρραχη, Εξοχή, Μοσχοπόταμος, Τρίλοφος, Αρωνάς, Έλαφος, Τόξον και από την Κοινότητα Λαγορράχης ο οικισμός Μελιάδιον και προσαρτώνται στο δήμο Ελαφίνας.
Σύσταση του δήμου Κορινού με την απόσπαση του οικισμού Κορινός από την Κοινότητα Κορινού και τον ορισμό του ως έδρα του δήμου. Αποσπώνται και προσαρτώνται στο δήμο οι οικισμοί:Κάτω Άγιος Ιωάννης, Παραλία Κορινού, Κούκκος, Νέα Τραπεζούς και Σεβαστή.
Σύσταση του δήμου Μεθώνης με την απόσπαση του οικισμού Μακρύγιαλος από την Κοινότητα Μακρυγιάλου και τον ορισμό του ως έδρα του δήμο. Στον νέο δήμο Μεθώνης προσαρτώνται οι αποσπασθέντες οικισμοί: Αρχαία Πύδνα, Μεθώνη, Αγιάννης, Νέα Αγαθούπολις και Παλαιόν Ελευθεροχώριον.
Σύσταση του δήμου Παραλίας με την απόσπαση του οικισμού Καλλιθέα από την Κοινότητα Καλλιθέας και τον ορισμό του ως έδρα του δήμου. Οι αποσπασθέντες οικισμοί Καλλιθέα, Παραλία και Περίστασις προσαρτώνται στο δήμο Παραλίας.
Σύσταση του δήμου Πέτρας με την απόσπαση του οικισμού Μηλέα από την Κοινότητα Μηλιάς και τον ορισμό του ως έδρα του δήμου. Οι οικισμοί Κάτω Μηλιά, Λόφος, Ράχη, Φτέρη, Σκοτεινά, Άνω Μηλιά, Μοσχοχώριον, Πέτρα, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου , Άγιος Δημήτριος, Καρυές και Φωτεινά, αποσπώνται και προσαρτώνται στο δήο Πέτρας.
Σύσταση του δήμου Πιερίων με την απόσπαση του οικισμού Ρητίνη από την Κοινότητα Ρητίνης και τον ορισμό του ως έδρα του δήμου. Οι οικισμοί Βρία και Ελατοχώρι αποσπώνται από τις αντίστοιχες κοινότητες και προσαρτώνται στο δήμο Πιερίων.
Σύσταση του δήμου Πύδνας με την απόσπαση του οικισμού Κίτρος από την Κοινότητα Πύδνης και τον ορισμό του ως έδρα του δήμου Πύδνας. Αποσπώνται οι οικισμοί Αλώνια, Παλαιοστάνη, Μικρή Μηλιά, Αλυκή, Σφενδάμιο και προσαρτώνται στο δήμο Πύδνας. (ΦΕΚ 244Α – 04/12/1997)


2009-Ορκίζεται από τον Νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου η νέα νομαρχιακή σύμβουλος Ιφιγένεια Πάσχου, που αναλαμβάνει καθήκοντα μετά την παραίτηση της Μαρίας Μίχου, η οποία εξελέγη βουλευτής Πιερίας.


Έφυγαν

1969-Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο πρώτος πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιού Ελευθεροχωρίου (1945-46), Γεώργιος Παπαδόπουλος του Ιωάννη.

1991-Θάνατος του 79χρονου πρώην προέδρου της Κοινότητας Δίου (1964-67, 1975-78), Ιωάννη Φάκα.

1993-Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο γυναικολόγος Βασίλειος Παράσχος, που διατηρούσε γυναικολογική κλινική στην Κατερίνη (από το 1962) και στη συνέχεια έγινε διευθυντής του Μαιευτικού / Γυναικολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης. Το 1959 είχε εκλεγεί νομαρχιακός σύμβουλος.
1993-Επίσης, πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών ο Γεώργιος Γρεβενίτης, που διατέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας Λεπτοκαρυάς (1946-47, 1948, 1952). (Χατζής, Γεώργιος Δ., Λεπτοκαρυά,   Ήθη - Έθιμα - Παραδόσεις - Χοροί και Τραγούδια - Παιδικά Παιχνίδια - Ιλιάτσια Γιατρικά - Παροιμίες - Φάρες και Ιδιωματικό Λεξικό (2.110 λέξεις)   Πνευματική Κίνηση Λεπτοκαρυάς, β΄ έκδοση 2014)


Έγιναν κι αυτά

1952-Οι Οδηγοί Κατερίνης (γυναίκες) πραγματοποιούν έρανο για τη συγκέντρωση χρημάτων και βιβλίων για τη Βιβλιοθήκη του Σανατορίου Πέτρας. (Μακεδονικός Αγών, 30-11-1952, σελ. 2).

1966-Πρόεδρος της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών του νομού Πιερίας εκλέγεται ο Ανέστης Κοκτσίδης. (Νέα Εποχή, 10-12-1966, σελ. 1)

1968-Αναγνωρίζεται το σωματείο Φορτοεκφορτωτών Άγιος Παντελεήμων, με έδρα τα Αλώνια. (Μακεδονικός Αγών, 26-1-1969, σελ. 2)

1976-Σκοτώνονται 6 ορειβάτες από κατολίσθηση χιονοστιβάδας στον Όλυμπο. Τα θύματα κατάγονταν από την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη. (Μακεδονικός Αγών, 11-12-1976, σελ. 1)

2007-Ο μαθητής της Β΄ Τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης Σολομών Τσολακίδης δωρίζει το έπαθλο του στο διαγωνισμό της «Kinder Chocolate Funny Students» στο σχολείο του (αθλητικός εξοπλισμός αξίας 6.000 ευρώ).


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια