HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 9 Δεκεμβρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

9 Δεκεμβρίου

Γεγονότα

1964-Η εφημερίδα “Μακεδονικός Αγών” σε διαφήμισή της γράφει ότι οι απόφοιτοι των τεχνικών σχολών Κατερίνης “έχουν την εγγύηση τελειώνοντες να παίρνουν ως ξεκίνημα 1.500 (χίλιες πεντακόσιες) δραχμές τον μήνα και συνεχή εργασία. Αυτήν την εγγύησιν ουδεμία άλλη τεχνική σχολή της Ελλάδας την δίδει.”

1983-Προάγεται σε εισαγγελέα ο αντεισαγγελέας Ευάγγελος Κατσής και τοποθετείται στην Κατερίνη. (Τα Νέα, 9-12-1983, σελ. 13)

2004-Ο Όλυμπος και το Τάι αδελφοποιούνται. Το ιερό βουνό των αρχαίων Eλλήνων, παγκόσμιο μνημείο της ιστορίας και της φύσης και το ιερό βουνό των Kινέζων, όπου έζησε και δίδαξε ο Kομφούκιος, τα μνημεία του οποίου προστατεύονται από την UNESCO βρίσκονται σε φάση αδελφοποίησης μετά τις ενέργειες και τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει η νομαρχία Πιερίας και οι εκπρόσωποι της κινεζικής επαρχίας Σαντόγκ στην οποία βρίσκεται το βουνό Tάι. (Καθημερινή, 9-12-2004)

2007-Στον Κατερινιώτη δικηγόρο Γιάννη Σιδηρόπουλο, απονέμονται τρία βραβεία από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για τρία διαφορετικά του έργα, σε τρία διαφορετικά λογοτεχνικά είδη. Η απονομή λαμβάνει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα τελετών "Αντώνη Τρίτση".

Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο θεάτρου, για το θεατρικό του έργο με τον τίτλο "ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ", ένα θεατρικό δράμα σε τρεις πράξεις.
Του απονεμήθηκε το τρίτο βραβείο ποίησης, για το θαυμάσιο, εκατό στίχων, ποίημά του, με τίτλο "Άσμα δοξαστικό για την ελπίδα" και βραβεύτηκε με έπαινο, στο είδος του διηγήματος, για το καταπληκτικό διήγημά του με τον τίτλο "Όταν πουλήσαμε τον Καίσαρα", όπου εξιστορείται με πλούσια συναισθήματα η ιστορία και η τύχη ενός αλόγου, στην Κατερίνη της περασμένης εποχής.  (Ολύμπιο Βήμα, 19-12-2007)


Έφυγαν

1954-Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών στη Θεσσαλονίκη ο έμπορος Ευάγγελος Μάνδαλος. Γεννήθηκε στη Χαλκίδα και το 1917 εγκαταστάθηκε στην παραλία της Μεθώνης. Αρχικά ήταν μικροπωλητής και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μεγαλέμπορο. Υπηρέτησε και ως πρόεδρος της Κοινότητας σημερινής Μεθώνης στα 1931.(Μακεδονικός Αγών, 19-12-1954, σελ. 4).

1986-Κηδεύτηκε χθες (8/12) από τον ιερό ναό του Πρώτου Νεκροταφείου Αθηνών ο 66χρονος γιατρός Αναστάσιος Απειρανθίτης. Ήταν γιατρός στην Κονταριώτισσα και άσκησε εκεί το λειτούργημά του από την δεκαετία του ’50 ως τις αρχές της δεκαετίας του ’70, οπότε έφυγε στην Αθήνα, όπου και απεβίωσε. (Τα Νέα, 8-12-1986, σελ. 51)

2008-Θάνατος της 98χρονης Ευτυχίας Ευκαρπίδου, η οποία άνοιξε τον ιστορικό κινηματογράφο Ευκαρπίδη, μαζί με τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο.

2018-Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής από την Κατερίνη, Πέτρος Καλέσης.


Έγιναν κι αυτά

1972-Γράφεται στην εφημερίδα “Νέα Εποχή” ότι η 13χρονη ομογενής μαθήτρια Αγγελική Κεχαγιάδη από την Κατερίνη κέρδισε το πρώτο βραβείο στον παναυστραλιακό διαγωνισμό της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ για μαθήτριες κάτω των 17 ετών, φιλοτεχνώντας τον πίνακα “Μαύρο Αγόρι”. (Νέα Εποχή, 9-12-1972, σελ. 3)

1979-Την Κατερίνη επισκέπτεται ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ, Γιάγκος Πεσμαζόγλου. (Μακεδονικός Αγών, 8-12-1979, σελ. 1)

2015-Επανήλθε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον 55χρονο επονομαζόμενο «βαρώνο της κοκαΐνης» , ο οποίος είχε αποφυλακισθεί το προηγούμενο καλοκαίρι μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού για τον πρότερο έντιμο βίο.

Με ψήφους 4-1 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Πειραιά σε συνεδρίασή του θεώρησε ότι κακώς του είχε δοθεί αυτό το ελαφρυντικό.

Ο επονομαζόμενος «βαρώνος» είχε συλληφθεί το 2004 ως οργανωτής μεταφοράς 5,5 τόνων κοκαΐνης με το αλιευτικό σκάφος «Africa 1».

2018-Εγκαινιάζονται χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κίτρους Γεώργιου, τα νέα γραφεία της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας στο Παλαιό Νοσοκομείο Κατερίνης.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια