HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«Φιλοσοφικό Καφενείο» Ε.Π.Μ. Κατερίνης: «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΩΡΙΜΗ ΗΛΙΚΙΑ»

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Φιλοσοφική Ομάδα της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Κατερίνης, με ανάπτυξη και παρουσίαση του θέματος «Δια βίου άσκηση και υγεία με έμφαση στην ώριμη ηλικία».

   Εισηγητής και συντονιστής της άκρως ενδιαφέρουσας διάλεξης, ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πιεριέας στην καταγωγή, Χρήστος Κοτζαμανίδης.

   Την ημερίδα προλόγισε η Έφη Λαζαρίδου, κοινωνική λειτουργός ΚΑΠΗ του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης, η οποία αναφέρθηκε στα οφέλη της άσκησης στην τρίτη ηλικία.


   Η Γιώτα Παπαδοπούλου συντονίστρια του «Φιλοσοφικού Καφενείου» μετά το καλωσόρισμα αρχών και κοινού αναφέρθηκε στο ιστορικό και τις δράσεις της Εστίας για την διατήρηση, ενημέρωση, διάδοση του Πιερικού Χώρου και της πνευματικής μας κληρονομιάς, γνωστοποιώντας επίσης το βιογραφικό του ομιλητή.

   Στην εισήγησή του ο δόκτορας Χρήστος Κοτζαμανίδης ανέφερε ό,τι η άσκηση έχει τρεις βασικές κατηγορίες: την Φυσική αγωγή, τον αναψυχιακό αθλητισμό/άσκηση για την υγεία, και τον πρωταθλητισμό.

Η πρώτη μορφή άσκησης που βίωσε ο άνθρωπος ήταν ο πρωταθλητισμός γιατί ταυτιζόταν για τον αγώνα και την επιβίωση του. Για την ψυχαγωγία του ασχολήθηκε όταν άρχισε να εξασφαλίζει την επιβίωση του ταυτόχρονα με την ενασχόληση του με τον πολιτισμό. Η συνεχής βελτίωση της τεχνολογίας  φέρνει μια ισχυρή τάση υποκινητικότητας  και  ακινησίας.

   Η ακινησία σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας προκαλεί 3,2 εκατομμύρια θανάτους και κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των ασθενειών που προκαλούν θάνατο. Η άσκηση θεωρείται πλέον απαραίτητη για την υγεία από την νηπιακή ηλικία με ιδιαίτερη  έμφαση στην  Ώριμη και Τρίτη ηλικία.


    Η ηλικία  χαρακτηρίζεται από μία ραγδαία τάση μείωση της κινητικής απόδοσης, της νευρογενούς , μυϊκής μάζας και οστικής μάζας. Παράλληλα η έκπτωση του αισθητηριακού συστήματος, οδηγεί εκτός των άλλων στην μείωση της ισορροπίας ως εκ τούτου στην συχνή πτώση και σπασίματα που πολύ συχνά είναι θανατηφόρα σε σχέση με την νεότητα. Συνεπώς η άσκηση αποτελεί ένα ιδιαίτερο αποτελεσματικό μέσο αποτροπής των παραπάνω αρνητικών σημείων.

   Στην συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.

   Παρόντες στην εκδήλωση ως εκπρόσωποι του Δήμου Κατερίνης, ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Γιώργος Νταντάμης και ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κυριακίδης. Στην χαιρετιστήρια αναφορά του ο κ. Νταντάμης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον ομιλητή καθώς και στο έργο της Εστίας.

   Η ενημερωτική ημερίδα διανθίστηκε μουσικά από την χορωδία των ΚΑΠΗ του ΟΠΠΑΠ του Δήμου Κατερίνης με μαέστρο τον κ. Κωνσταντίνο Σταθακόπουλο οι οποίοι τραγούδησαν κάλαντα και παραδοσιακά τραγούδια.

   Τέλος ο πρόεδρος της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, κ. Γρηγόρης Μητσοκάπας ευχαρίστησε τον εισηγητή-συντονιστή της εκδήλωσης, καθηγητή κ. Χρήστο Κοτζαμανίδη για την τόσο ενδιαφέρουσα ομιλία του, καθώς και το κοινό που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια