Τραγανές και ωραία μελωμένες, οι δίπλες είναι ένα από τα πιο κλασικά παραδοσιακά γλυκά που φτιάχνονται σε όλη την Ελλάδα στη γιορτή των Χριστουγέννων.
Υλικά
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ τα αβγά και τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το αλάτι για 20 λεπτά και προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό των πορτοκαλιών. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις με το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ. Συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντάς το σε δόσεις μέχρι να πάρετε μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη. Τη χωρίζετε σε 4 μπάλες και τις αφήνετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες τυλιγμένες σε πλαστική μεμβράνη.
Πασπαλίζετε τον πάγκο της κουζίνας με αλεύρι και με αλευρωμένο πλάστη ή βέργα ανοίγετε τις ζύμες σε πολύ λεπτά φύλλα. Αν κολλάει η ζύμη προσθέτετε αλεύρι μόνο στα χέρια σας και όχι στη ζύμη. Κόβετε με ροδελάκι τα φύλλα σε λωρίδες πλάτους 5-6 εκ. και μήκους 15 εκ., τις τυλίγετε σε ρολό και τις τοποθετείτε πάνω σε υγρές πετσέτες για να μην στεγνώνουν.
Ζεσταίνετε άφθονο λάδι σε κατσαρόλα και παίρνετε τις δίπλες μία μία και τις βυθίζετε σε δόσεις στο καυτό λάδι να τηγανιστούν. Μόλις οι δίπλες φουσκώσουν τις βγάζετε και τις μεταφέρετε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
Βράζετε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά περίπου. Τοποθετείτε τις δίπλες σε πιατέλα, τις περιχύνετε με το σιρόπι, πασπαλίζετε με τριμμένη καρυδόψιχα και σουσάμι καβουρντισμένο και σερβίρετε αμέσως.
Υλικά
- 4 αβγά ολόκληρα
- 4 κρόκους αβγών
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- χυμό από 1 και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- αραβοσιτέλαιο (για το τηγάνισμα)
- 450γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
- ½ κουτ. σούπας Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
- λίγο αλάτι
- καρυδόψιχα τριμμένη και σουσάμι καβουρντισμένο (για το σερβίρισμα)
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζάνια μέλι
- 1 φλιτζάνι νερό
Διαδικασία
Χτυπάτε στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ τα αβγά και τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το αλάτι για 20 λεπτά και προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό των πορτοκαλιών. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις με το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ. Συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντάς το σε δόσεις μέχρι να πάρετε μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη. Τη χωρίζετε σε 4 μπάλες και τις αφήνετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες τυλιγμένες σε πλαστική μεμβράνη.
Πασπαλίζετε τον πάγκο της κουζίνας με αλεύρι και με αλευρωμένο πλάστη ή βέργα ανοίγετε τις ζύμες σε πολύ λεπτά φύλλα. Αν κολλάει η ζύμη προσθέτετε αλεύρι μόνο στα χέρια σας και όχι στη ζύμη. Κόβετε με ροδελάκι τα φύλλα σε λωρίδες πλάτους 5-6 εκ. και μήκους 15 εκ., τις τυλίγετε σε ρολό και τις τοποθετείτε πάνω σε υγρές πετσέτες για να μην στεγνώνουν.
Ζεσταίνετε άφθονο λάδι σε κατσαρόλα και παίρνετε τις δίπλες μία μία και τις βυθίζετε σε δόσεις στο καυτό λάδι να τηγανιστούν. Μόλις οι δίπλες φουσκώσουν τις βγάζετε και τις μεταφέρετε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
Βράζετε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά περίπου. Τοποθετείτε τις δίπλες σε πιατέλα, τις περιχύνετε με το σιρόπι, πασπαλίζετε με τριμμένη καρυδόψιχα και σουσάμι καβουρντισμένο και σερβίρετε αμέσως.
0 Σχόλια
Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!