HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 2 Ιανουαρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)


2 Ιανουαρίου

Γεγονότα

1953-Αρχίζει σήμερα στην επί της κεντρικής πλατείας αίθουσα “ΑΡΙΣΤΟΝ” με τρεις πανηγυρικές παραστάσεις τις εμφανίσεις του ο Αθηναϊκός Θίασος του κωμικού Χριστοφορίδη, με το έργο “Σα θέλει η Νύφη και ο γαμβρός”. (Μακεδονικός Αγών, 1-1-1953, σελ. 4)

1964-Με Βασιλικό Διάταγμα απονέμεται Χρυσός Σταυρός στον Δήμαρχο Κατερίνης Βασίλειο Ταβαντζή. (Νέα Εποχή, 22-4-1964, σελ. 1)

1976-Νέο διοικητικό συμβούλιο εκλέγεται στη Φοιτητική Ένωση Πιερίας, με πρόεδρο τον Κυριάκο Προβατίδη, αντιπρόεδρο τον Σάκη Τσιαμπέρα, γενικό γραμματέα τον Δημήτρη Φώτα, ταμία τη Σούλα  Κουμούλα, αναπληρωματικό γραμματέα τον Θεόδωρο Ξηρομερίτη, μέλη τους Λεωνίδα Ευσταθίου και Σωκράτη Σαμαρά. Η γενική συνέλευση της Ένωσης εγκρίνει ψήφισμα συμπαράστασης προς τους απεργούς καθηγητές . (Νέα Εποχή, 10-1-1976, σελ. 4)

1978-Θεμελιώνεται από το Μητροπολίτη Βαρνάβα ο Ιερός Ναός Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Ανδρομάχη (κοντά στον Πέλεκα). Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος εξήρε τη σημασία της ανέγερσης του ναού και επήνεσε τους φιλόθρησκους κατοίκους του οικισμού για να αποκτήσουν εκκλησία. Επίσης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Σίμο Χαραλαμπίδη για τη δωρεάν μελέτη και επίβλεψη του έργου. (Νέα Εποχή, 14-1-1978, σελ. 4)

1986-Η Παρθενόπη Κωτακίδου αναλαμβάνει καθήκοντα ως Αντιδήμαρχος Κατερίνης, με απόφαση του Δημάρχου Σίμου Χαραλαμπίδη. (Νέα Εποχή, 4-1-1986, σελ. 2)

2011-Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης εκλέγεται ο Αθανάσιος Λιακόπουλος, αντιπρόεδρος ο Γεώργιος Κυριακίδης και γραμματέας ο Γεώργιος Κοκαβίδης.  Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων στους λοιπούς δήμους της Πιερίας εκλέγονται οι: Μιχάλης Λαλούμης (Δίου - Ολύμπου) και Γιώργος Πολυχρονίδης (Πύδνας – Κολινδρού).

Έφυγαν


1950-Σε ηλικία 66 ετών στην Αθήνα, «φεύγει» από τη ζωή ο μουσουργός Θεόφραστος Σακελλαρίδης, με καταγωγή από το Λιτόχωρο. Ήταν από τους πρωτεργάτες της ελληνικής οπερέτας και έγινε γνωστός με τις συνθέσεις του “Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του” (πατριωτικό), την οπερέτα ¨Ο βαφτιστικός” το 1918 και άλλα. Προς τιμήν του Θεοφράστου Σακελλαρίδη και του πατέρα του Ιωάννη, δημιουργήθηκε η Χορωδία Ιωάννης Σακελλαρίδης του Ιδρύματος "Ιωάννη και Θεοφράστου Σακελλαρίδη" που εδρεύει στο Λιτόχωρο Πιερίας, γενέτειρα του πατέρα του, Ιωάννη. (Μακεδονία, 3-1-1950, σελ. 2)

1967-Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών ο φαρμακοποιός Γεώργιος Ξεφτέρης. Γεννήθηκε στον Αμπελώνα Λαρίσης και σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (πτυχιούχος το 1926). Κατά τον Πόλεμο του 1940 προσέφερε τις υπηρεσίες του ως βαθμούχος φαρμακοποιός στο μέτωπο. Εργάστηκε ως φαρμακοποιός στην Αθήνα, στον Παλαμά Καρδίτσας , στη Ραψάνη και μετά την Κατοχή σε δικό του φαρμακείο στην Κατερίνη. Από το 1952 ως τον θάνατό του ήταν πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πιερίας. (Νέα Εποχή, 14-1-1967, σελ. 2)




Έγιναν κι αυτά

1959-Νέος συμβολαιογράφος ανέλαβε ο δικηγόρος της Κατερίνης, Κωνσταντίνος Συλλόπουλος, ανεψιός του αποχωρήσαντος Ξενοφώντος Συλλόπουλου. (Νέα Εποχή, 1-1-1959, σελ. 2)

1966-Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης επανεκλέγεται ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, αντιπρόεδρος ο Χρ. Ανανιάδης και γραμματέας ο Θωμάς Καραπάνος. Στους άλλους δήμους εκλέγονται πρόεδροι του Δημοτικού Συμβουλίου οι: Πασχάλης Παραλικίδης (Αιγινίου), Κυριάκος Δούλιας (Κολινδρού) και Κωνσταντίνος Προκόβας (Λιτοχώρου), αντιπρόεδροι οι Παύλος Νιζαμόπουλος (Αιγινίου), Απόστολος Παυλόπουλος (Κολινδρού), Αθανάσιος Ζουρζούρας (Λιτοχώρου)  και γραμματείς οι: Βασίλειος Παπαβασιλείου (Αιγινίου), Φώτιος Παρίσης (Κολινδρού) και Γ. Δούλκας (Λιτοχώρου). (Μακεδονικός Αγών, 11-1-1966, σελ. 1)

1977-Εκλέγεται πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης ο Αθανάσιος Μπουροζίκας, αντιπρόεδρος ο Ιωάννης Παπακούζας και γραμματέας ο Χρήστος Ανανιάδης. (Νέα Εποχή, 15-1-1977, σελ. 1)

1983-Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης εκλέγεται ο Αλέκος Νικολαΐδης, με 19 ψήφους έναντι 6 για τον Αθανάσιο Βελίκη αντιπρόεδρος ο Αλέξης Τσούφλιας και γραμματέας ο Αθ. Παντέλης. (Μακεδονικός Αγών, 8-1-1983, σελ. 1)






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια