Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Νορβηγία: Κανένα νεκρό παιδί από τροχαία το 2019

Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κανένα παιδί δεν έχασε τη ζωή του από τροχαίο ατύχημα στη Νορβηγία.

Σε παράδειγμα προς μίμηση παγκοσμίως έχει αναχθεί η Νορβηγία και ειδικά η πρωτεύουσά της, Όσλο, μετά την δημοσίευση των πιο πρόσφατων στατιστικών δεδομένων από τροχαία ατυχήματα.

Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του 2019, στο Όσλο των 673.000 κατοίκων καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος από τροχαίο ατύχημα, με μοναδικό θύμα έναν ενήλικο οδηγό που έπεσε σε φράκτη. Αυτό, συνεπάγεται πως οι απώλειες δικυκλιστών, πεζών ή παιδιών έδειξαν ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Το παραπάνω προφανώς και συνιστά ρεκόρ για το Όσλο, με την αμέσως προηγούμενη κορυφαία επίδοση να έχει καταγραφεί το 2017, όταν έχασαν τη ζωή τους από τροχαία, 3 άνθρωποι. Την ίδια χρονιά, η Νορβηγία είχε τους λιγότερους θανάτους από τροχαία στην Ευρώπη, με 20 θύματα/εκατομμύριο πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως για πρώτη φορά στην ιστορία, κανένα παιδί (ηλικίας 16 ετών και κάτω) δεν έχασε τη ζωή του, ή τραυματίστηκε σοβαρά, σε ολόκληρη τη Νορβηγία.

Επειδή τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο, τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα δεν προέκυψαν συμπτωματικά. Από το 2002, η Νορβηγία έχει υιοθετήσει το εθνικό στρατηγικό “Vision Zero”, με τον προφανή στόχο του εκμηδενισμού των θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. Δύο βασικοί παράγοντες για αυτό, ήταν η αύξηση των αυτοκινήτων με σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, καθώς και η περαιτέρω μείωση των ορίων ταχύτητας.

Σημαντική δουλειά έγινε και στο Όσλο, όπου δημιουργήθηκαν περιορισμοί στις ζώνες οδήγησης, ειδικά στο κέντρο της πόλης. Αυτό έφερε πολύ καλή σύνδεση των λωρίδων για δίκυκλα, ενθαρρύνοντας τους κατοίκους της πόλης να μετακινούνται με δίτροχα και όχι τετράτροχα οχήματα. Ένα σημείο που αξίζει να εστιάσουμε, είναι η μεθοδικότητα που έχουν επιδείξει οι Νορβηγοί για δεκαετίες. Οι στατιστικές δείχνουν διαρκή μείωση των θανάτων από τροχαία στο Όσλο τα τελευταία 50 χρόνια. Ο μεγαλύτερος αριθμός είχε καταγραφεί το 1975, όταν έχασαν τη ζωή τους 41 άτομα και έκτοτε μειώνεται διαρκώς, με αποκορύφωμα το 2019.

Παρόλα αυτά, οι Νορβηγοί δεν εφησυχάζουν, αφού ο δρόμος της βελτίωσης είναι ακόμη μακρύς. Χαρακτηριστικά, στην υπόλοιπη χώρα καταγράφηκε αύξηση των θυμάτων από τροχαία, που έφτασαν στα 110 (από 108 σε σύγκριση με το 2018) άτομα. Παρά τις εντυπωσιακές επιδόσεις στο Όσλο, ο Δεκέμβριος του 2019 υπήρξε κακός για τη Νορβηγία, καθώς σκοτώθηκαν σε τροχαία 14 άνθρωποι, έναντι 7 τον αντίστοιχο μήνα του 2018.


Πηγή


Ετικέτες ,

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.