HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 22 Ιανουαρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)




22 Ιανουαρίου

Γεγονότα

1956-Ο αρχηγός της ΕΡΕ Κωνσταντίνος Καραμανλής φτάνει σιδηροδρομικώς στην Κατερίνη και μιλά σε οπαδούς του κόμματός του, ενόψει των βουλευτικών εκλογών. (Μακεδονικός Αγών, 22-1-1956, σελ. 1)

1961-Εγκαίνια του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλία στoν Αρωνά. (Ορθόδοξος Επιστασία)

1962-Η Μαλαθριά μετονομάζεται σε Δίον και ιδρύεται Κοινότητα Δίου. Η Κοινότητα Δίου μετονομάζεται σε Κοινότητα Καρίτσας από την αντίστοιχη μετονομασία του οικισμού Δίον σε Καρίτσα. (ΦΕΚ 9Α - 22-1-1962)

1969-Η Εξοχή απέκτησε αγροτικό ιατρείο. Ο γιατρός, κ. Κουκουδάκης, θα εξυπηρετεί ιατροφαρμακευτικά και τα χωριά Έλαφο, Καταλώνια, Παλαιό Κεραμίδι και Τόξο.   (Μακεδονικός Αγών, 22-2-1969, σελ. 2).

1970-Με απόφαση του Πρωτοδικείου αναγνωρίζεται σε σωματείο ο Σύνδεσμος Εργαζομένων Ιδιοκτητών Ταξί Νομού Πιερίας, με έδρα την Κατερίνη. (Νεα Εποχή, 31-1-1970, σελ. 4)

1978-Εγκαινιάζεται το Νηπιαγωγείο Κορινού. Την κορδέλα έκοψε ο Κωνσταντίνος  Ραδινός, διευθυντής της Νομαρχίας, μετά την τέλεση του αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βαρνάβα. Ο πρόεδρος της κοινότητας Αθανάσιος Τριγώνας σε ομιλία του εξήρε τους αγώνες για την ανέγερση του Νηπιαγωγείου και ευχαρίστησε όσους συνέδραμαν για να εξασφαλίσει ο Κορινός το ωραίο νηπιαγωγείο. (Νέα Εποχή, 28-1-1978, σελ. 4)

1981-Με επερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Σουσουρογιάννης θέτει το ζήτημα της αξιοποίησης και της προβολής των τουριστικών μνημείων του νομού, αναφέροντας ενδεικτικά το Κάστρο του Πλαταμώνα, το Μαντείο του Δίου και τον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας (Μακεδονία, 23-1-1981, σελ. 6).

1982-Συγκροτείται σε σώμα το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης έπειτα από τις αρχαιρεσίες. Πρόεδρος ο Στέφανος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος ο Δημήτριος Ζιωγάνας, γενικός γραμματέας ο Κωνσταντίνος Τίγκας, ταμίας ο Παναγιώτης Πογιαρίδης, μέλη Αλέξανδρος Γερασιμίδης, Θεόδωρος Υφαντίδης και Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος. (Νέα Εποχή, 30-1-1982, σελ. 1)

1991-Η Μαρία Αρσένη παραιτείται από βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντικαθίσταται στο κοινοβούλιο από τον Χρήστο Καζακλάρη. (Το Βήμα, Η ρουλέτα του Εκλογοδικείου (άρθρο του Γ. Λακόπουλου), 24-11-2008. Διαθέσιμο στον σύνδεσμο:


Ο Χρήστος Καζακλάρης εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1981 και επανεξελέγη το 1985, Η πλήρης κοινοβουλευτική θητεία του είναι:

(ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων),

Η πλήρης κοινοβουλευτική θητεία της Μαρίας Αρσένη:


Έφυγαν

1986-Πεθαίνει στην Αθήνα σε ηλικία 71 ετών ο οδοντίατρος Ξενοφών Κλώνος. Ήταν πρόεδρος του Πιερικού (1961) και επίλεκτο μέλος της κοινωνίας της Κατερίνης. Ο θάνατος τον βρήκε στην πρωτεύουσα, όπου είχε πάει για να επισκεφθεί την κόρη του. Η κηδεία του έγινε την επομένη από την Ευαγγελική Εκκλησία. Μεταξύ άλλων υπηρέτησε και ως πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής  της Κατασκηνώσεως Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης, η οποία εξέδωσε και ψήφισμα για τον θάνατό του. (Νέα Εποχή, 25-1-1986, σελ. 4)

Έγιναν κι αυτά


1961-Χτίζεται ο Ιερός Ναός «Το Γενέσιον της Θεοτόκου» στον συνοικισμό Καταφυγιώτικα της Κατερίνης. Για την αποπεράτωσή του χρειάζεται η οικονομική ενίσχυση των πιστών. (Μακεδονικός Αγών, 18-1-1961, σελ. 2)

1967-Τελούνται από τον Μητροπολίτη Βαρνάβα και τον Νομάρχη Πιερίας Κωνσταντίνο Οιχαλιώτη τα εγκαίνια του διδακτηρίου-παραρτήματος του Α΄ Δημοτικού Σχολείου, το οποίο ανεγέρθηκε με δαπάνες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Α΄  και του ΙΑ΄ Σχολείου για να στεγάσει το Νηπιαγωγείο.  (Νέα Εποχή, 28-1-1967, σελ. 4)

1976-Έπειτα από τις αρχαιρεσίες στον Φιλόπτωχο Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων “Η Ελεημοσύνη”, πρόεδρος εκλέγεται η Ευτυχία Σουσουρογιάννη, αντιπρόεδρος η Μαρία Πόδα, γραμματέας η Μαρία Αλεξανδροπούλου, ταμίας η Αφροδίτη Γιαννάρου και σύμβουλοι οι Ελένη Γιαννιτσάρα, Στέλλα Σιδηροπούλου και Μαρία Γιδαράκου. (Μακεδονικός Αγών, 31-1-1976, σελ. 2).

1977-Καταρτίστηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Κατερινιωτών Νέας Υόρκης με πρόεδρο τον Ι. Μακριπλή, αντιπρόεδρο τον Ν. Ράπτη, γραμματέα τον Ν. Χαραλαμπίδη, ταμία τον Ν. Καρυπίδη, μέλη τους Παύλο Μακριπλή, Αχ. Χιωτίδη, Ι. Σαλτσίδη, Β. Τριανταφυλλίδη, Β. Αραβίδη, Χρ. Παυλίδη, Θεοφ. Γρηγοριάδη. (Νέα Εποχή, 22-1-1977, σελ. 1)

1982-Πρόεδρος του Συνδέσμου Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Πιερίας εκλέγεται ο Ιορδάνης Παγωνίδης, αντιπρόεδρος ο Πολυχρόνης Παντελίδης, γενικός γραμματέας ο Γεώργιος Καλουσίδης, ταμίας ο Αντώνιος Παρτάλας και σύμβουλος ο Παύλος Γεωργιάδης. (Μακεδονικός Αγών, 13-2-1982, σελ. 2)



2006- Ο Κατερινιώτης ποδοσφαιριστής Αλέξανδρος Τζιόλης αγωνίζεται σε φιλικό αγώνα της εθνικής Ελλάδας με τη Νότια Κορέα στο Ριάντ (1-1). Είναι η πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα με το εθνόσημο.
Αλέξανδρος Τζιόλης



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια