HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Εκλογικός νόμος: Κατατέθηκε στη Βουλή, ψηφίζεται στις 22 Ιανουαρίου

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο.


Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για επεξεργασία μεθαύριο Τετάρτη 15/1, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου.

Το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση-εξπρές την Παρασκευή και το απόγευμα της Δευτέρα. Μετά και το πέρας των συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, που ολοκληρώθηκαν με το τετ-α-τετ με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, κατατέθηκε στη Βουλή.

Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Δείτε εδώ το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο, θα ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου και μέχρι στιγμής φαίνεται πως θα περάσει μόνο από τις ψήφους της ΝΔ καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ έχουν διαμηνύσει την αντίθετή τους. Μόνο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δήλωσε ότι θα το μελετήσει και θα αποφανθεί για τη στάση του κόμματός του.

Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα από το ποσοστό του 25% και επάνω με «ταβάνι» τις 50 έδρες ώστε, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να βγάζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με ποσοστό 37-38% για το πρώτο κόμμα. Οπως τόνισε ο ιθύνων νους του ν/σ υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Θεοδωρικάκος, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απολύτως συνεπείς και αξιόπιστοι με όσα είχαμε πει προεκλογικά τόσο σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο του εκλογικού νόμου όσο και σε ό,τι αφορά στο χρόνο κατάθεσής του».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι ο νέος εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος από τον προηγούμενο, καθώς το bonus είναι κλιμακωτό και σχετίζεται άμεσα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα, ενώ διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών και επισήμανε ότι με την απόφασή του να καταθέσει από τώρα τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού τρεισήμισι χρόνια πριν από τις εκλογές.


Πηγή



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια