Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 26 Ιανουαρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)

Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

26 Ιανουαρίου

Γεγονότα

1936- Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα και στην εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, όπου υπάγεται η Πιερία, υποψήφιοι είναι και οι προσωπικότητες της Πιερίας Αθανάσιος Βασιλειάδης ,  Αβραάμ Γρηγοριάδης, Δημήτριος Δημάδης ,  Αστέριος Ζουρμπάς , Γεώργιος Παπαπαράσχου και Νικόλαος Τερζόπουλος. Και οι 6 πολιτευτές δεν πέτυχαν να εκλεγούν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για την εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ο Βασιλειάδης ή Βασιλείου υποστηρίχθηκε από το Λαϊκό Κόμμα και έλαβε 2.523 ψήφους, οι Γρηγοριάδης και Δημάδης με το κόμμα των Φιλελευθέρων έλαβαν αντίστοιχα 9.007 και 6.689 ψήφους , ο Ζουρμπάς με τον Δημοκρατικό Συνασπισμό έλαβε 1068 ψήφους, ο  Παπαπαράσχου με τη Γενική Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωση συγκέντρωσε 512 ψήφους και ο Νικόλαος Τερζόπουλος έλαβε 313 ψήφους . Ανάμεσα στους εκλεγέντες βουλευτές είναι και ο Λεωνίδας Ιασωνίδης με 19.582 ψήφους.

Πηγή: Ψηφιακή βιβλιοθήκη ΠΕΡΓΑΜΟΣ, ΕΚΠΑ. Ελληνικό Τυπογραφείο.

Πηγή φωτό Λεων. Ιασωνίδη: Αρχείο Σωματείου «Παναγία Σουμελά»  μέσω http://www.pontos-news.gr/article/138313/o-prostatis-ton-pontion-leonidas-iasonidis


1981-Διεξάγονται αρχαιρεσίες στον Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών Κατερίνης. Πρόεδρος εξελέγη ο Στέλιος Κοκόλης στην πρώτη συνεδρίαση και συγκρότηση σε σώμα. (Νέα Εποχή, 31-1-1981, σελ. 4)

1984-Έπειτα από διήμερη ακροαματική διαδικασία, σε τρις ισόβια κάθειρξη για τον εν ψυχρώ φόνο (Αύγουστος 1983) της  μνηστής του (την πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα) και των πεθερικών του, καταδικάζεται ένας άντρας από τη Ρητίνη, από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης. (Η Βραδυνή, 27-1-1984, σελ. 1).

2018-Εγκαινιάζεται και αρχίζει τη λειτουργία της η πρώτη ΤΟΜΥ (Τοπική Μονάδα Υγείας) στην Πιερία, στο ΙΚΑ της Κατερίνης.

Έφυγαν

Αθανάσιος Βασιλειάδης
1969-Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Αθανάσιος Βασιλειάδης, κτηματίας και πολιτικός.
Καταγόταν από την Ήπειρο. Το 1925, εξελέγη αναπληρωτής πρόεδρος και το Δεκέμβριο του 1928 (μετά την παραίτηση του Αναστάσιου Τασιούλα) εξελέγη και ανέλαβε πρόεδρος της τότε Κοινότητας Κατερίνης, ως το 1929. Την περίοδο της Κατοχής,ανέλαβε καθήκοντα Δημάρχου από το 1943 ως το 1944, κατορθώνοντας με τις ενέργειές του να τιθασεύσει τις άγριες διαθέσεις των οργάνων της κατοχής και να προλάβει την καταστρεπτική μανία τους.  (Νέα Εποχή, 1-2-1969, σελ. 1) Έγινε για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του 1932 (αναφέρεται στην εκλογική περιφέρεια Βεροίας) και επανεξελέγη στις εκλογές του 1935 με το Λαϊκό Κόμμα στην εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης και στις εκλογές του 1946. Εξελέγη βουλευτής Πιερίας στις εκλογές του 1950.
Ανάμεσα στα πρώτα του έργα ως βουλευτή ήταν η μέριμνά του για την ίδρυση (1936) του Σανατορίου στη Μονή Πέτρας του Ολύμπου (μετέπειτα ΨΝΠΟ) και ήταν πρώτος πρόεδρος του Αδελφάτου. Πέτυχε επίσης την ίδρυση Πρωτοδικείου στην Κατερίνη (1947) παρά τις αντιδράσεις από τους ισχυρούς της Θεσσαλονίκης και την ίδρυση του Νοσοκομείου Κατερίνης (1944), το οποίο αρχικά στεγαζόταν με ενοίκιο. Συνετέλεσε επίσης στο να ιδρυθεί η Νομαρχία Πιερίας, το 1949. Εξελέγη βουλευτής και το 1964 αλλά έχασε την έδρα του με απόφαση του Εκλογοδικείου. (Μακεδονικός Αγών, 2-2-1969, σελ 1)  

Έγιναν κι αυτά

1955-Δασοφύλακας από τη Μόρνα σκοτώνει με μαχαίρι έναν νεαρό 17 ετών από την Κατερίνη, επειδή ο τελευταίος μετέφερε ένα κάρο με καυσόξυλα. (Μακεδονικός Αγών, 30-1-1955, σελ. 2).

1960-Εγκαινιάζεται από τον διευθυντή Νομαρχίας Μενέλαο Τσιακίρη στην πλατεία κοντά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό η Λέσχη Προσκόπων Αιγινίου. (Μακεδονικός Αγών, 3-2-1960, σελ. 1)

1976-O υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Νικόλαος Μπρισίμης επισκέπτεται την Κατερίνη και επιθεωρεί το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.(Μακεδονικός Αγών, 31-1-1976, σελ 1)Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.