HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 6 Ιανουαρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

6 Ιανουαρίου

Γεγονότα


1935-Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης εκλέγεται ο Γρηγόριος Ανανιάδης και αντιπρόεδρος ο Γεώργιος Κιλεσσόπουλος. (Μακεδονικός Αγών, φύλλο 1, 1935)

1976-Με μεγάλη επισημότητα εορτάζονται και φέτος τα Θεοφάνια στον νομό Πιερίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βαρνάβας χοροστατεί στη λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής το πρωί παρουσία βουλευτών και το μεσημέρι γίνεται η κατάδυση του Σταυρού στο Λιτόχωρο, στο ρεύμα του Ενιπέα. Το απόγευμα έγινε η τελετή κατάδυσης του Σταυρού στην Παραλία, με την ιερά πομπή να ξεκινά από τον Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου και να καταλήγει στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης.  Μετά τον αγιασμό και την ομιλία του Σεβασμιωτάτου, έγινε η ρίψη του Σταυρού. Τιμές απέδωσαν η Φιλαρμονική του Δήμου Κατερίνης και διμοιρία Πεζικού. Τα Θεοφάνια στην Κατερίνη καταγράφονται τηλεοπτικά από συνεργείο της ΥΕΝΕΔ. Επίσης, τηλεοπτικά καλύφθηκε και το έθιμο των Προδρομιτών του συνοικισμού Καταφυγιωτών Κατερίνης και της γυναικοκρατίας του Κίτρους.  (Νέα Εποχή, 10-1-1976, σελ. 1)

1977-Γίνονται τα εγκαίνια των έργων ζωγραφικής του νέου ζωγράφου Τάκη Μπέσσα, στην Αίθουσα Τέχνης της Κατερίνης (Κανάρη 7). (Νέα Εποχή, 29-1-1977, σελ. 4)

1979-Εορτάζονται τα Θεοφάνια στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Κατερίνη, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πισιδίας Ιεζεκιήλ ο οποίος τελεί τον αγιασμό των υδάτων και στην Παραλία. Ο Ιεζεκιήλ (1913-1987) ήταν αργότερα Μητροπολίτης Κώου (1979-84). (Νέα Εποχή, 13-1-1979)

1980-Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης εκλέγεται ο Γεώργιος Τερζόπουλος, με αντιπρόεδρο τον Δ. Ζαπουνίδη και γραμματέα το Σταύρο Καλαϊτζίδη. Τακτικά μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής εξελέγησαν οι Χρ. Ανανιάδης και Ν. Τζιβανίδης και αναπληρωματικά οι Ηλ. Ζαμάνης και Καίτη Τερζοπούλου. Για τυπικούς λόγους ακυρώθηκε από τον Νομάρχη Πιερίας η εκλογή του προέδρου και επαναλήφθηκε στις 20 του μηνός, με το ίδιο αποτέλεσμα.
Στους άλλους δήμους, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγινίου εκλέγεται ο Ν. Καλλιγάς, με αντιπρόεδρο τον Μ. Τοπαλίδη και γραμματέα τον Γ. Γκορίδη. Στον Δήμο Κολινδρού, πρόεδρος Εμ. Βαβύλας, αντιπρόεδρος Δ. Κανδύλας, γραμματέας Ε. Ματσούκης. Στον Δήμο Λιτοχώρου, πρόεδρος ο Ε. Κουκιώτης, αντιπρόεδρος ο Μ. Λέινας, γραμματέας ο Γ. Γαβρής.  (Μακεδονικός Αγών, 12-1-1980 σελ. 2).


Έφυγαν

1860-Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Γουίλιαμ Μάρτιν Λικ, Βρετανός στρατιωτικός, τοπογράφος και αρχαιολόγος. Έγινε γνωστός ως περιηγητής και στην Πιερία.

1984- Σε ηλικία 20 ετών στη Θεσσαλονίκη υποκύπτει στην επάρατη νόσο ο ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Λιτοχώρου Ηλίας Στογιάννος. Περισσότερα από 3.500 άτομα παρακολούθησαν την κηδεία του ποδοσφαιριστή στο Λιτόχωρο, ενώ λίγες ώρες πριν τον θάνατό του η τηλεόραση είχε προβάλει τον νέο να χορεύει με τον Μορφωτικό Σύλλογο Λιτοχώρου.  (Ολύμπιο Βήμα, 8-1-1984, σελ. 1)



2016-Πεθαίνει στην Αθήνα σε ηλικία 85 ετών ο οικονομολόγος Ιωάννης Θ. Πετρίδης, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως βουλευτής Πιερίας με τη Νέα Δημοκρατία την περίοδο 1985-1989. Νωρίτερα ήταν γενικός γραμματέας της Ενώσεως Κέντρου – Νέες Δυνάμεις και υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Πιερίας.  Ως το 1966 ήταν διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Εργοστασίου Ζαχάρεως Λαρίσης. Στη συνέχεια μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη, «προς ικανοποίησιν μικροκομματικών υπολογισμών», παρότι είχε ασκήσει τα υπηρεσιακά του καθήκοντα «με αυστηρά υπερκομματικά κριτήρια» .  (Νέα Εποχή, 15-10-1966, σελ. 1) Αποκαταστάθηκε στη θέση του μετά την πτώση της «κυβέρνησης των αποστατών», τον Ιανουάριο του 1967. (Νέα Εποχή, 4-2-1967, σελ. 1)


Έγιναν κι αυτά


1953-Στη δεύτερη διεθνή συνάντηση της χρονιάς στην Κατερίνη, η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολύμπου ηττάται από την βιενέζικη Βιν ΣΚ με 4-2. (Μακεδονικός Αγών, 11-1-1953 σελ. 2).

1963-Εκλέγονται τα προεδρεία των δήμων της Πιερίας. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης εκλέγεται ξανά ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης παμψηφεί, αντιπρόεδρος ο Γεώργιος Δεληγιαννίδης και γραμματέας ο Αναστάσιος Νικοδέλλης. Μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής εξελέγησαν οι Μιχαήλ Κωτούλας και Θωμάς Μόσχης (τακτικά μέλη) και Ι. Σφήκας και Βασ. Τάκος (αναπληρωματικά). (Νέα Εποχή, 9-1-1963, σελ. 1)

1966-Τελούνται τα εγκαίνια της Λέσχης της Μορφωτικής και Εκπολιτιστικής Ένωσης του Συνοικισμού Αστών Κατερίνης. (Νέα Εποχή, 11-1-1966, σελ. 4)

1985-Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης επανεκλέγεται ο Αλ. Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Καζαντζανίδης και γραμματέας ο Νικ. Τζιβανίδης. Τακτικά μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής εξελέγησαν οι Γιάννης Παπακούζας, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Αλέκος Τσούφλιας, Δημήτρης Μπούσιος και αναπληρωματικά οι Ιωάννης Καλιανίδης, Χρ. Ανανιάδης, Μάριος Ζαμάνης και Δ. Ζαπουνίδης. (Νέα Εποχή, 12-1-1985, σελ. 1)

2013-Εκλέγεται πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης για τη διετία 2013-2014 (λήξη στις 31/8) ο Χρήστος Λεμονόπουλος, αντιπρόεδρος ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης και γραμματέας ο Νικόλαος Νατσιός.

2018-Προβάλλεται από την ΕΡΤ-3 εκπομπή για το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κατερίνης.  Είναι το πρώτο και μοναδικό σχολείο ειδικής αγωγής πανελλαδικά (και το μόνο σχολείο γενικής και ειδικής αγωγής από την Πιερία) με ολόκληρη αφιερωματική εκπομπή στο εν λόγω τηλεοπτικό κανάλι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια