HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 7 Ιανουαρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)


7 Ιανουαρίου

Γεγονότα

1919-Ο οικισμός Άγιος Δημήτριος Ν. Λαρίσης προσαρτάται στην Κοινότητα Λειβαδίου.

1957-Εγκαινιάζονται δύο σημαντικά έργα για την Πιερία από τον Μητροπολίτη Βαρνάβα.
Το πρώτο έργο που εγκαινιάζεται, επί δημαρχίας Σολομώντος Παπαδόπουλου, είναι  ο νέος εξωτερικός αγωγός ύδρευσης της Κατερίνης στο Σβορώνο και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο Λιτόχωρο. Ο τοπικός Τύπος χαρακτήρισε το πρώτο έργο ως «λύση για το πρόβλημα υδρεύσεως της πόλεως». Την καυανόλευκη ταινία των εγκαινίων στο έργο της Κατερίνης έκοψε ο Νομαρχών Διευθυντής, Μενέλαος Τσιακίρης και παρέστησαν οι βουλευτές Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Αλέκος Δεληγιαννίδης και Δημήτριος Βακάλης, οι πολιτευτές Κωνσταντίνος Δημόπουλος και Ελευθέριος Ελευθεριάδης , ο διοικητής της Β΄ Διοικήσεως Μάχης με το επιτελείο του, ο εισαγγελέας Λιναρδάτος, ο πρωτοδίκης Ι. Μακρής, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Βροντούς Τσιμήτρας και Νέου Ελευθεροχωρίου (σημερινής Μεθώνης)  Καρατόλιος,  και πλήθος κόσμου. 
Το δεύτερο έργο που εγκαινιάστηκε, αυτή τη φορά στο Λιτόχωρο, είναι το νέο εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού της κοινότητας (δεν ήταν ακόμα δήμος το Λιτόχωρο εκείνη την εποχή). Το έργο ευλόγησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους Βαρνάβας, ο οποίος γύρισε και τον διακόπτη μαζί με τον Διευθυντή της Νομαρχίας Τσιακίρη. Ο πρόεδρος της κοινότητας, Ιωάννης Κούκουλης, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην αποπεράτωση του έργου. Παρέστησαν και πάλι όλοι οι βουλευτές της Πιερίας, ο πολιτευτής Δημόπουλος, ο διευθυντής της Χωροφυλακής Παπαστάθης και πλήθος άλλων.


(Μακεδονικός Αγών, 13-1-1957, σελ. 1)

1959-Ο οικισμός Κούρσοβα της Κοινότητας Μοσχοποτάμου μετονομάζεται σε Τόξο.

Έφυγαν


1913-Σκοτώνεται στο χωριό Λάζαινα (κοντά στο Μπιζάνι), ο αγωνιστής του Ολύμπου και λησταντάρτης στην ορεινή Πιερία, Θεόδωρος Γκούτας.

1969-Πεθαίνει σε ηλικία 45 ετών από παθολογικά αίτια ο υπάλληλος του Δήμου Κατερίνης Διονύσιος Συλλόπουλος. Ήταν γόνος άριστης οικογένειας της πόλης και πολύ συμπαθής στο κοινό. Η κηδεία του ήταν πάνδημη παρουσία του νομάρχη, δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου, και έγινε με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου. (Νέα Εποχή, 11-1-1969, σελ. 4)

2013-Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο Απόστολος Δ. Τζιόλας, διορισμένος πρόεδρος της Κοινότητας Λεπτοκαρυάς (1968-74).

Έγιναν κι αυτά

1962-Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης εκλέγεται ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης, αντιπρόεδρος ο Ιωάννης Πετρίδης και γενικός γραμματέας ο Αλέκος Τσούφλιας. Τακτικά μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής εκλέγονται οι Λέανδρος Μερλιαούντας και Θεόφιλος Καμπερίδης και αναπληρωματικά οι Γεώργιος Δεληγιαννίδης και Νικόλαος Κεφαλίδης.  (Μακεδονικός Αγών, 8-1-1962, σελ. 1)

1971-Εγκαινιάζεται από τον Νομάρχη Πιερίας Παναγιώτη Κόλλια το Κοινοτικό Κατάστημα Κάτω Αγίου Ιωάννου. (Μακεδονικός Αγών, 16-1-1971, σελ. 1)

1979-Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης εκλέγεται ο Αλέκος Τσούφλιας, αντιπρόεδρος ο Δημήτριος Ζαπουνίδης και γραμματέας ο Στ. Καλαϊτζίδης. Μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής εκλέγονται οι: Γεώργιος Τερζόπουλος και Χρ. Ανανιάδης  (τακτικά) και Ν. Τζιβανίδης, Καίτη Τερζοπούλου (αναπληρωματικά)  (Μακεδονικός Αγών, 13-1-1979, σελ. 1)



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια