Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ξέρουμε πια τι προκάλεσε το τέλος του μαγνητικού πεδίου της Σελήνης

Οι αστρονόμοι γνωρίζουν εδώ και μισό αιώνα ότι το Φεγγάρι είχε κάποτε μαγνητικό πεδίο, παρέμενε ωστόσο μυστήριο και ο λόγος της ύπαρξής του και η οριστική του εξαφάνιση.

Μια νέα μελέτη ρίχνει πλέον φως σε όλα αυτά, χρονολογώντας την εξαφάνιση του μαγνητικού πεδίου πριν από 1-1,5 δισ. χρόνια.

Μια από τις κορυφαίες ανακαλύψεις των αποστολών του Apollo ήταν ότι κάποιες από τις πέτρες που έφεραν πίσω οι αστροναύτες ήταν μαγνητισμένες. Οι αποστολές επιβεβαίωσαν πως ο γεωλογικά νεκρός γήινος δορυφόρος δεν είχε πλέον μαγνητικό πεδίο, ώστε να προκαλεί τον μαγνητισμό τους.Οι αστρονόμοι υπέθεσαν λοιπόν ότι το Φεγγάρι είχε κάποτε μαγνητικό πεδίο και σκάρωσαν τρία μοντέλα για την ερμηνεία του. Κι αυτό ήταν όλα όσα ξέραμε.

Ο καθηγητής του ΜΙΤ όμως, Benjamin Weiss, ανέλυσε τα τρία υπάρχοντα μοντέλα για τον θάνατο του μαγνητικού πεδίου της Σελήνης και μας λέει πως τα αποτελέσματά του είναι αποφασιστικής σημασίας όχι μόνο για το Φεγγάρι, αλλά και για κάθε άλλο πλανήτη και δορυφόρο.Στη μελέτη του στο «Science Advances», ο Weiss παρέχει επαρκείς ενδείξεις για τους γεωλογικούς μετασχηματισμούς που έλαβαν χώρα πριν από 440 και 910 εκατ. χρόνια και έδωσαν οριστικό τέλος στο μαγνητικό πεδίο της Σελήνης.

Η αποκρυστάλλωση του πυρήνα του Φεγγαριού ήταν η αιτία για τον θάνατο του μαγνητικού του πεδίου πριν από 1-1,5 δισ. χρόνια, αν και οι ενδείξεις της ύπαρξής του συνεχίστηκαν για πολύ ακόμα.

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.