Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ανησυχία για τους ορυζώνες στην πεδιάδα Θεσσαλονίκης

Μελέτη που έγινε στους ορυζώνες στην πεδιάδα Θεσσαλονίκης, έδειξαν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ιχνοστοιχεία που δημιουργούν προβλήματα.

Συγκεκριμένα ελλειμματικό σε τρία βασικά ιχνοστοιχεία, αυτά του ψευδάργυρου, του μαγγανίου και του βορίου είναι το 63% των ορυζώνων στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, που μελέτησαν σε σύνολο 500 αγροτεμαχίων, έκτασης 12.000 στρεμμάτων, οι ειδικοί της Οικοανάπτυξης ΑΕ, με τις επιμέρους μάλιστα ελλείψεις να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν το 80% των αγροτεμαχίων.

Με βάση μέρος από το σύνολο των αποτελεσμάτων, που προέκυψαν από την πρώτη μεγάλης κλίμακας εφαρμογή γεωργίας ακριβείας στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, πάνω από το ένα τέταρτο των προαναφερόμενων αγροτεμαχίων παρουσιάζει τιμές οργανικής ουσίας εδάφους κάτω από το οριακό ποσοστό του 2%.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλός της Οικοανάπτυξης ΑΕ, Δρ Γιώργος Ιατρού, το πρώτο εύρημα αποτελεί βασική ένδειξη εξάντλησης του εδάφους, η οποία όταν δεν εντοπίζεται για να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, οδηγεί τους παραγωγούς στη σταδιακή αύξηση των αζωτοφωσφορικών λιπασμάτων, προκειμένου να διατηρηθούν οι αποδόσεις.

Η συγκεκριμένη πρακτική, μετά από ένα εύλογο διάστημα, οδηγεί στη σταδιακή μείωση των αποδόσεων, με ταυτόχρονη αύξηση των απωλειών αζώτου προς τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, προκαλώντας φαινόμενα ευτροφισμού.

Η μεγάλης κλίμακας μελέτη εδαφικών δειγμάτων στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των υπηρεσιών Γεωργίας Ακριβείας που παρέχει η εταιρεία σε παραγωγούς του κάμπου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στο πλαίσιο της μελέτης, αναδείχθηκαν τα σημαντικά επιμέρους προβλήματα παθογένειας και θρέψης ανά αγροτεμάχιο και παρασχέθηκαν εξατομικευμένες συμβουλές λίπανσης σε κάθε παραγωγό. Οι συμβουλές αυτές εφαρμόστηκαν σε 500 αγροτεμάχια έκτασης 12.000 στρεμμάτων με όρους γεωργίας ακριβείας και οδήγησαν σε δραστική μείωση των λιπασμάτων και αύξηση του γεωργικού εισοδήματος.

Τα προαναφερόμενα αποτελέσματα, η οικολογική σημασία του υγροτοπικού συστήματος των ορυζώνων της πεδιάδας και η χρήση της γεωργίας ακριβείας, ως κύριος παράγοντας βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας περιβάλλοντος, θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε ημερίδα που διοργανώνει η Οικοανάπτυξη ΑΕ στο πλαίσιο της 28ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Agrotica».

Η ημερίδα, με θέμα «Γεωργία Ακριβείας και Περιβάλλον στο πλαίσιο της Νέας ΚΑΠ 2021-2027», θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου, με ώρα έναρξης τις 10.15 το πρωί, σε αίθουσα του συνεδριακού κέντρου "Νικόλαος Γερμανός", εντός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.