HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Αύριο ψηφίζεται νέος εκλογικός νόμος: Τα τέσσερα βασικά σημεία του

Το βασικό πολιτικό στοιχείο που δίνει λογική βαρύτητα στην εικασία για πρόωρες εκλογές – εκτός από την κατάργηση της απλής αναλογικής και το κλιμακωτό bonus εδρών – είναι η καλή πορεία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη στον τομέα της οικονομίας και της καθημερινότητας (πλην του προσφυγικού – μεταναστευτικού).

Η διατήρηση της ψήφου εμπιστοσύνης των πολιτών και η απόδοση των οικονομικών δεικτών (συν της επίτευξης της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων), φέρνουν μια πραγματικότητα κατά την οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο μιας προσφυγής σε εκλογές για να κεφαλαιοποιηθεί στην κάλπη το θετικό momentum της ΝΔ, ανανεώνοντας μία ακόμα τετραετία.

Μπλοκάρουν τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού

Από την Ηρώδου Αττικού διαμηνύουν πρώτον ότι ο εκλογικός νόμος , που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Παρασκευή, εξασφαλίζει την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα στη χώρα. Δεύτερον, πως δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές (το δήλωσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος) παρά την έντονη σεναριολογία που θέλει τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ως «πειρασμό». Πάντως, η ολοκλήρωση των θεσμικών εκκρεμοτήτων, δηλαδή η προεδρική εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος , ξεκινά ένα νέο κύκλο για τον επόμενο σχεδιασμό και αποτελεί μια αφετηρία που θα δώσει συνέχεια στο στίγμα της τετραετούς διακυβέρνησης.

Όσο, λοιπόν, η σεναριολογία διατηρείται, οι κυβερνητικές πηγές μπλοκάρουν τα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού, θυμίζοντας τις δημόσιες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές το 2023.

Φοβάται τις πρόωρες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να δηλώνουν ότι προετοιμάζονται για το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Αυτό που καλλιεργεί επικοινωνιακά η Κουμουνδούρου είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάει σε διπλές εκλογές πρόωρα για να «κάψει την απλή αναλογική». Επιμένουν δε, απευθυνόμενοι κυρίως στο ΚΙΝΑΛ, ότι σε μια τέτοια περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική.

Κυβερνητικές πηγές απαντούν στον ΣΥΡΙΖΑ

Κυβερνητικές πηγές πάντως, απαντούν κατηγορηματικά ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει και πως ο ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί την εκλογολογία για να προσπεράσει τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα και την πολιτική αμηχανία του μετά και την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Λένε: «Ο νέος εκλογικός νόμος επαναφέρει το bonus εδρών για το πρώτο κόμμα, όμως αυτό γίνεται πλέον κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό που αυτό θα λαμβάνει. Το μεγαλύτερο bonus που θα δίνεται επιτρέπει σε ένα κόμμα με ποσοστά αντίστοιχα αυτών της ΝΔ στις εκλογές του 2019 να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε αφού ισχυρίζεται πως είναι κόμμα εξουσίας, να αναθεωρήσει τα περί απλής αναλογικής και να στηρίξει τον νέο εκλογικό νόμο. Φαίνεται όμως πως δεν πιστεύει πως στις επόμενες εκλογές θα είναι πρώτο κόμμα».

Ο νέος εκλογικός νόμος

Τα τέσσερα βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου:

- Υπάρχει πρόβλεψη για bonus 50 εδρών που θα δίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το οποίο θα ξεκινά από χαμηλά και θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το ποσοστό.
- Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% (Κάτω από το 25% δεν υπάρχει κανένα bonus για το πρώτο κόμμα)
-Από το ποσοστό αυτό (το 25%) και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus έναν βουλευτή. Που σημαίνει ότι το maximum bonus των 50 εδρών, θα το λαμβάνει αν έχει επί πλέον 15% (από το αρχικό 25%).
-Συνεπώς το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει bonus 50 έδρες, για να μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμο, μόνο αν φτάνει το 40%.

Υπέρ του νέου εκλογικού νόμου αναμένεται να ψηφίσουν η ΝΔ και πιθανόν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. «Όχι» θα ψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το Μερα25, το ΚΚΕ.


Πηγή



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια