HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«Χτίζεις» αφορολόγητο στην Ελλάδα, ψωνίζοντας στη Βουλγαρία

Φορολογικές αλλαγές φέρνει μαζί του το 2020 και αυτή είναι μία παρατήρηση που κάνουν τόσο οι λογιστές, όσο και οι επαγγελματίες καθώς με έναρξη από την τρέχουσα χρονιά θα υπάρξουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών για νομικά και φυσικά πρόσωπα που «θα ισχύουν για τα εισοδήματα του 2019, αλλά οι δηλώσεις θα γίνουν μέσα στο 2020», όπως είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος των λογιστών Ροδόπης Θόδωρος Σαββάκης.


Ο κος Σαββάκης συνετάχθη με εκείνους που ερμηνεύουν ως καλό οιωνό τις φοροελαφρύνσεις που έρχονται, σε συνδυασμό μάλιστα και με τις αλλαγές στο αφορολόγητο που οριοθετείται στις 9.000€ αν και όπως εξήγησε άπαντες οι φοροτεχνικοί περιμένουν και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους καθώς οι σχετικοί νόμοι (όπως και αυτοί του νέου ασφαλιστικού) είναι καινούργιοι.
Ενισχύεται η χρήση πλαστικού χρήματος

Το ίδιο νομοθετικό πλέγμα επιχειρεί να ενισχύσει και να ισχυροποιήσει την χρήση του λεγόμενου «πλαστικού» χρήματος, δηλαδή των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Αυτό, διότι το πλαστικό χρήμα λειτουργεί ως «ασπίδα» του κρατικού μηχανισμού στην πάταξη της φοροδιαφυγής και από φέτος θα υπάρχουν περισσότερες κατηγορίες και ομάδες πολιτών που θα υποχρεούνται στη συλλογή αποδείξεων ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλούν με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών αξίας ίσης με το 30% του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους.

Μέσα στο γενικό «ευοίωνο» κλίμα, όμως, υπάρχει μια πληροφορία που ίσως προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική οικονομία της Ροδόπης και της Θράκης εν γένει, αφού όπως είπε ο κος Σαββάκης: «από 1/1/2020 όλες οι δαπάνες που γίνονται στην ημεδαπή ή σε χώρα της Ε.Ε. ή του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου, εκπίπτουν, αρκεί να έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα».

Με πολύ απλά λόγια, οι αγορές που γίνονται στη Βουλγαρία για παράδειγμα, αν γίνουν με χρήση κάρτας, συμβάλλουν στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου του (Έλληνα) αγοραστή.

Να θυμίσουμε πάντως ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές των γειτονικών χωρών και οι φθηνές τιμές έχουν πολλάκις απασχολήσει τους επαγγελματίες της Ροδόπης και της Θράκης γενικά.

Έχουν ζητήσει δε, διαχρονικά, κίνητρα ενίσχυσης της τοπικής αγοράς και οικονομίας από όλες τις κυβερνήσεις και μένει τώρα να δούμε αν και πως θα αντιδράσουν στη συγκεκριμένη εξέλιξη.


Πηγή



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια