Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ελληνικές εταιρείες μεταναστεύουν σε νέους φορολογικούς παραδείσους των Βαλκανίων

Σε νέο πρωταγωνιστή των Βαλκανίων, μετατρέπεται η Ρουμανία για την ελληνική επιχειρηματικότητα, καθώς μέσα σε ένα χρόνο προσέλκυσε 300 τουλάχιστον εταιρείες, που μέχρι πρότινος διατηρούσαν την έδρα τους στη Βουλγαρία.

 Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει κίνητρα για σύσταση νέων εταιρειών, τη «μάχη» φαίνεται ότι κερδίζουν νέοι «φορολογικοί παράδεισοι» των Βαλκανίων, καθώς εκτός από τη Ρουμανία, νεοσύστατες εταιρείες επιλέγουν για έδρα τους τα Σκόπια, τη Σερβία, την Αλβανία, μέχρι και την Τουρκία.

Έτσι, ελληνικές εταιρείες από τους κλάδους των μεταφορών, της μεταποίησης και εμπορίας τροφίμων και ενδυμάτων, κι άλλων τομέων της οικονομίας, – οι οποίες στα χρόνια της οικονομικής κρίσης εγκατέλειψαν την Ελλάδα για να ιδρύσουν την έδρα τους στη Βουλγαρία – τώρα «μετακομίζουν» ξανά, σε νέους φορολογικούς παραδείσους των Βαλκανίων, με προτεραιότητα στη Ρουμανία.    Το 2018 τα μητρώα των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική μας Βουλγαρία, αριθμούσαν περί τα 12.000, όμως από αυτές τις εταιρείες, μόνο οι 2.500 ήταν ενεργές, είχαν δηλαδή παραγωγική δραστηριότητα και απασχολούσαν προσωπικό.  Τον τελευταίο χρόνο, τουλάχιστον 300 απ’ αυτές εγκατέλειψαν τη Βουλγαρία, μεταφέροντας την έδρα τους στη Ρουμανία.

«Οι ελληνικές εταιρείες εγκαταλείπουν τη Βουλγαρία και μετακομίζουν σε άλλες βαλκανικές αγορές, από τη Ρουμανία και τα Σκόπια, μέχρι την Αλβανία και την Τουρκία, λόγω της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης και άλλων επενδυτικών κινήτρων που προσφέρουν σε ξένους επενδυτές» τονίζει στο newsit.gr ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Χρήστος Καζαντζής κι εξηγεί ότι «Τα ευνοϊκά φορολογικά μέτρα που είχαν προσελκύσει μικρομεσαίους επιχειρηματίες για να ιδρύσουν την έδρα τους στη Βουλγαρία δεν ισχύουν πια, σε αντίθεση με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, οι οποίες δίνουν φορολογικά κίνητρα, με σκοπό να γίνουν ελκυστικές»

Αλλάζει όλος ο χάρτης των Βαλκανίων

Η Ρουμανία για παράδειγμα, όπου την επιλέγουν όλο και περισσότερες μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, για να ιδρύσουν τη φορολογική τους έδρα, αποτέλεσε πόλο έλξης ξένων επιχειρήσεων, από τις αρχές του 2019, λόγω της εξαγγελίας της ρουμανικής κυβέρνησης για νέους φορολογικούς συντελεστές, που ξεκινούν από το 1%.

Αλλά και στα Σκόπια, ισχύουν ειδικές φορολογικές ελαφρύνσεις, που περιλαμβάνουν και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Η σκοπιανή επίσης κυβέρνηση παρέχει το δικαίωμα επιδότησης στους νέους επιχειρηματίες για να αποκτήσουν «γη» με σκοπό την ανάπτυξη επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι ο επιχειρηματίας θα απασχολήσει προσωπικό από την περιοχή.  Ευνοϊκή μεταχείριση σε νέους επιχειρηματίες, «υπόσχεται», όμως και η Τουρκία, καθώς και η Αλβανία, η οποία δίνει φοροαπαλλαγή στις νέες επιχειρήσεις για την πρώτη πενταετία.


ΠηγήΕτικέτες ,

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.