HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για τις νέες αντικειμενικές

Οδηγίες στους εκτιμητές οποίοι θα ασχοληθούν με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έδωσε με εγκύκλιο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο οι εκτιμητές θα… γυρίσουν από γειτονιά σε γειτονιά κάνοντας αυτοψία για τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία, όπως συγκριτικά στοιχεία που προκύπτουν τόσο από πωλήσεις ομοειδών ακινήτων όσο και από τις… μικρές αγγελίες.

Οι εκτιμητές έχουν προθεσμία 50 ημερών -δηλαδή έως τα μέσα Μαρτίου- προκειμένου να παραδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών τις προτάσεις τους.

Στη συνέχεια οι προτάσεις των εκτιμητών θα περάσουν από το… κόσκινο ειδικής επιτροπής του ΥΠΟΙΚ, ενώ τον Μάιο το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τη νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η οποία όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, θα φανεί στα φετινά εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών:

-Οι εκτιμητές μπορούν να αναζητήσουν συγκριτικά στοιχεία των συνηθέστερα απαντώμενων ακινήτων της κάθε ζώνης, προκειμένου, με τις κατάλληλες αναγωγές να εισηγηθούν, την τιμή εκκίνησης και την αξία οικοπέδου ανά ζώνη.

-Τα συγκριτικά στοιχεία πρέπει να είναι επαρκή, να αντιπροσωπεύουν κατά το δυνατόν τη γεωγραφική κάλυψη της υπό εκτίμηση ζώνης, προσεγγίζοντας τα χαρακτηριστικά του ακινήτου αναφοράς και να αφορούν χρονικό διάστημα των τελευταίων 12 μηνών

-Η αυτοψία στην περιοχή κρίνεται απαραίτητη, ενώ η αυτοψία των χρησιμοποιούμενων συγκριτικών στοιχείων κρίνεται σκόπιμη αλλά όχι υποχρεωτική. Οι εκτιμητές αποδίδουν στις εκτιμήσεις τους τις διαφορές στις αξίες των ακινήτων από ζώνη σε ζώνη και από περιοχή σε περιοχή.

-Η μέθοδος που ακολουθείται από τους εκτιμητές επιλέγεται ανάλογα με το είδος του ακινήτου, τα διαθέσιμα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και της αγοράς.

-Οι εκτιμητές εφαρμόζουν ως κύρια μέθοδο την συγκριτική μέθοδο, η οποία βασίζεται σε ήδη πραγματοποιημένες συναλλαγές ή ζητούμενες τιμές για άλλα ακίνητα με παρόμοια χαρακτηριστικά με το ενδεικτικό ακίνητο αναφοράς, κάνοντας τις κατάλληλες προσαρμογές.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια