Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Επιστολή διαμαρτυρίας από τον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης προς τον Υπουργό για τις «ανοιχτές Κυριακές»

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε σήμερα ο Επορικός Σύλλογος Κατερίνης προς τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη Άδωνη που αφορά την απόφαση της αλυσίδας καταστημάτων Jumbo να ανοίξει τα καταστήματά της όλες τις Κυριακές του έτους.

Στην επιστολή αυτή, μεταξύ άλλων ο Εμπορικό Σύλλογος Κατερίνης ζητά απ’ την κυβέρνηση ν’ αναλάβει πρωτοβουλία και να προστατεύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου, και αφήσει τις αγορές να λειτουργήσουν όπως λειτουργούσαν τόσα χρόνια, με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και όχι με μια οριζόντια απόφαση να γκρεμιστούν όλα και να κυριαρχήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης:

Προς :
-    κ. Γεωργιάδη Άδωνη
   Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
-    κ. Παπαθανάση Νικόλαο
   Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Βιομηχανία & Εμπόριο

Κοινοποίηση :
-    κ. Μπαραλιάκο Ξενοφών, Βουλευτή Πιερίας
-    κ. Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα, Βουλευτή Πιερίας
-    κ. Χιονίδη Σάββα, Βουλευτή Πιερίας
-    κ. Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ), Βουλευτή Πιερίας
-    Πρόεδρο & Δ.Σ. Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας
-    Πρόεδρο & Δ.Σ. Ομοσπονδίας Εμπορίου – Παραγωγικότητας & Επιχειρηματικότητας Κεντρικής - Ανατολικής Μακεδονίας και ΘράκηςΘΕΜΑ :  « Διαμαρτυρία για τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές ».


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας θέσουμε ένα μείζον ζήτημα που έχει προκύψει στην περιοχή μας στο Νομό Πιερίας αλλά και στο Νομό Πρεβέζης, που άπτεται των αρμοδιοτήτων σας και αφορά την απόφαση της αλυσίδας καταστημάτων Jumbo να ανοίξει τα καταστήματά της όλες τις Κυριακές του έτους.
Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Νόμου 4177/2013 δίνονταν η δυνατότητα στους κατά τόπους Αντιπεριφερειάρχες με απόφασή τους να ορίσουν τις περιοχές που θα μπορούσαν τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργήσουν επιπλέον Κυριακές (εκτός αυτών που ήδη έχουν καθοριστεί για όλες τις επιχειρήσεις), όμως με τις εξής προϋποθέσεις :
  1. Τα εμπορικά καταστήματα να έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι διακόσια πενήντα τετραγωνικά μέτρα (250 τ.μ.)
  2. Να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων (Franchise) και
  3. Να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εμπορικά χωριά.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας τις ως άνω προϋποθέσεις του Νόμου, ως Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης συναινέσαμε στη λειτουργία των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων στην τουριστική ζώνη της περιοχής μας και μόνο για τη θερινή περίοδο, μια απόφαση που από το έτος 2013 έως σήμερα δεν είχε δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα στην περιοχή μας και οι ατομικές εποχικές επιχειρήσεις την είχαν αξιοποιήσει ως ένα μέσο στήριξής τους.
Όμως με το Νόμο 4472/2017 και συγκεκριμένα το άρθρο 49 και 50 αυτού, όπως υπογράφεται το Μάιο του έτους 2017 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  αναιρούνται όλες οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που ίσχυαν και πλέον οι αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών καταλαμβάνουν όλες τις επιχειρήσεις. Μεγάλες εμπορικές αλυσίδες της χώρας μας, επωφελούμενοι τη διάταξη αυτή του Νόμου 4472/2017 και στηριζόμενοι στις αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών που όριζαν τις τουριστικές περιοχές και τη δυνατότητα λειτουργίας των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων, αποφάσισαν τη λειτουργία τους όλες τις Κυριακές του έτους προκαλώντας αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο.
Σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία που καθημερινά παλεύουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας και στη συντήρηση των οικογενειών μας αλλά και των οικογενειών των εργαζομένων μας, η λειτουργία των καταστημάτων μας και τις Κυριακές αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεών μας χωρίς ουσιαστικά να αποφέρει κανένα απολύτως όφελος. Ακόμη και η επιπλέον λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις 8 Κυριακές το χρόνο, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι δεν έχουν αποφέρει αύξηση στην αγοραστική κίνηση αλλά ούτε έχει προσφέρει κάποιο όφελος στην οικονομία της χώρας μας.
Γνωρίζετε εξάλλου ότι η ελληνική αγορά δε χρειάζεται επιπλέον χρόνο λειτουργίας για να αναπτυχθεί αλλά χρήματα τα οποία θα διοχετευθούν μέσω ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και των ευνοϊκών όρων χορήγησης επιχειρηματικών δανείων.
Συγκεκριμένα επί του θέματος που έχει προκύψει και επειδή θεωρούμε ότι η απόφαση της εταιρίας Jumbo είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη αλυσίδες πλήττοντας όλα τα είδη εμπορικών δραστηριοτήτων, παρακαλούμε όπως καταργηθούν οι διατάξεις του άρθρου 49 & 50 του Νόμου 4472/2017 και να ισχύσουν οι διατάξεις του Ν. 4177/2013, όπως ίσχυαν έως σήμερα με τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που αρχικώς είχαν οριστεί για την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής αγοράς και της επιβίωσης των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων.
Σας ζητούμε να σεβαστείτε το γεγονός ότι τόσο εμείς οι έμποροι, επιχειρηματίες αλλά και οι εργαζόμενοί μας είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι και όχι μηχανές ή αριθμοί για να δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα.
Σας ζητούμε να μην υπακούσετε στα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγάλων εμπορικών κέντρων οι οποίοι χρόνια τώρα ζητούν το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Σας ζητούμε να αφήσετε τις αγορές να λειτουργήσουν όπως λειτουργούσαν τόσα χρόνια, με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και όχι με μια οριζόντια απόφαση να γκρεμιστούν όλα και να κυριαρχήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
Σας ζητούμε για μια φορά να μας δείτε ως ανθρώπους και όχι ως αριθμούς.
Σας ζητούμε να στηρίξετε τις μικρές επιχειρήσεις και να μη μας δώσετε εσείς ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τη χαριστική βολή.
Σας ζητούμε να μας σεβαστείτε και να σταθείτε δίπλα μας στο δίκαιο αυτό αίτημά μας.

Ετικέτες ,

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.