HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Χωρίς ρεύμα Ανδρος και Τήνος από το βράδυ της Κυριακής - Σιωπή από ΔΕΔΔΗΕ

Δύο από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων, η Άνδρος και η Τήνος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας ηλεκτρισμού από το βράδυ της Κυριακής, καθώς λόγω της κακοκαιρίας έχει βγει εκτός η γραμμή που συνδέει την Άνδρο με την Εύβοια αλλά και η γραμμή που συνδέει την Άνδρο με τη Σύρο, μέσω Τήνου.

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν να επαναλειτουργήσει η γραμμή των 150 KV αυτό δεν κατέστη εφικτό και θα πρέπει οι τεχνικοί του ΑΔΜΗΕ να μεταβούν επιτόπου στο σημείο όπου δημιουργήθηκε η βλάβη. Ωστόσο το απαγορευτικό που ίσχυε μέχρι χθες δεν επέτρεψε τη μετάβαση, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να συνεχίζεται.

Μέχρις ότου αποκατασταθεί η βλάβη από τον ΑΔΜΗΕ, η τροφοδοσία γίνεται από τους ανεξάρτητους σταθμούς παραγωγής στα συγκεκριμένα νησιά (ΑΣΠ) δηλαδή από τις παλιές ντιζελογεννήτριες που αποτελούν τις εφεδρείες του συστήματος.

Εντύπωση, ωστόσο, προξενεί το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ, σε αντίθεση με την συνεχή και ανελλιπή ενημέρωση που έδινε ο ΔΕΔΔΗΕ για αντίστοιχα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία και το πεπαλαιωμένο δίκτυο της δικής του αρμοδιότητας (διανομή), συνεχίζει να είναι άφαντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει εκδοθεί ούτε μία ανακοίνωση για το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δύο νησιά και το κυριότερο, δεν έχει γίνει ενημέρωση για τον χρόνο που θα χρειαστεί για την αποκατάσταση της βλάβης.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα σημάδια της βλάβης στη γραμμή που ξεκινά από το Λιβάδι της Εύβοιας και καταλήγει στην Άνδρο, υπήρχαν από το Σάββατο το μεσημέρι. Ωστόσο ο ΑΔΜΗΕ προχωρούσε σε νέες προσπάθειες ηλέκτρισης της γραμμής, η οποία επανερχόταν, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, όταν και η γραμμή τέθηκε οριστικά εκτός λειτουργίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η βλάβη που σημειώθηκε προκλήθηκε λόγω των ριπών του αέρα, ο οποίος σήκωσε το κάτω άκρο του μονωτήρα, ο οποίος πιθανόν ήρθε σε επαφή με τη γραμμή μεταφοράς, με αποτέλεσμα να προκληθεί βραχυκύκλωμα. Μέχρι χθες το βράδυ οι προσπάθειες να ηλεκτριστεί ξανά το καλώδιο είχαν αποτύχει, με αποτέλεσμα η βλάβη να χαρακτηριστεί ως μόνιμη και να χρειάζεται να μεταβεί επιτόπου συνεργείο για την αποκατάστασή της. Αυτό πιθανόν να συμβεί σήμερα, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Η γραμμή

Σημειώνεται ότι η εν λόγω γραμμή αποτελείται από το υποβρύχιο καλώδιο που ξεκινά από το Λιβάδι της Εύβοιας και καταλήγει στην Άνδρο, όπου εισέρχεται στον υποσταθμό του νησιού και από εκεί συνεχίζει προς Τήνο (όπου δεν υπάρχει υποσταθμός) και καταλήγει στη Σύρο.

Πρόβλημα ωστόσο φαίνεται να υπάρχει και από τη νότια πλευρά που ενώνει την Άνδρο με τη Σύρο, είναι δηλαδή εκτός λειτουργίας ο βρόγχος, Λαύριο, Σύρος, Τήνος, Άνδρος, Εύβοια.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι ενώ έχει κατασκευαστεί η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, δεν έχουν υπάρξει από πλευράς ΑΔΜΗΕ οι αναγκαίες ενισχύσεις στο εσωτερικό σύστημα των νησιών και ιδιαίτερα της Άνδρου, όπου είναι γνωστά τα προβλήματα των ισχυρών ανέμων και απαιτούνται ειδικές κατασκευές των γραμμών μεταφοράς.

Εντύπωση τέλος προξενεί το γεγονός ότι δε ζητήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος η συνδρομή του λιμενικού ή του ναυτικού, για την έγκαιρη μεταφορά των τεχνικών του διαχειριστή στην Άνδρο, όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.



Πηγή: capital.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια