HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωσηΜαγικό Πανεπιστήμιο: ολοκληρώθηκαν οι δράσεις Αστρονομίας και Μυθολογίας

Το Μαγικό Πανεπιστήμιο ξεκίνησε τις δράσεις του στην Κατερίνη τον Δεκέμβριο 2019 προσφέροντας στους μαθητές και τις μαθήτριες Δημοτικού τη δυνατότητα να μυηθούν σε θέματα επιστήμης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν του σχολείου. Οι εγγραφές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία: μέσα σε λίγες μόνο ημέρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον εκατοντάδες μαθητές καταδεικνύοντας βασικές ελλείψεις εκπαιδευτικών ερεθισμάτων στην πόλη μας. Δημιούργησαν, επίσης, και ένα επιπλέον αίσθημα ευθύνης από μεριάς των διοργανωτών για δρομολόγηση επιπρόσθετων τμημάτων, καθώς και συνέχιση των μαθημάτων κατά τους θερινούς μήνες όπως και κατά το επόμενο σχολικό έτος.

Η πρεμιέρα των δράσεων έγινε με το μάθημα της Αστρονομίας με μέντορα τον Δρ. Θωμά Μπίσμπα (Αστροφυσικό). Στο μάθημα της Αστρονομίας συμμετείχαν συνολικά 240 μικροί φοιτητές, που περιηγήθηκαν στο ηλιακό σύστημα από τον Ήλιο μέχρι τον Ποσειδώνα. Έμαθαν πώς είναι η καθημερινότητα ενός αστροναύτη, είδαν πώς είναι η επιφάνεια του Ήλιου, κατανόησαν τους όρους  «αέριος» και  «βραχώδης» πλανήτης, έμαθαν τι είναι οι αστεροειδείς, οι κομήτες και οι μετεωρίτες καθώς και σε ποιους από τους πλανήτες θα μπορούσαν να προσεδαφιστούν, αν ήταν οι ίδιοι αστροναύτες. Μέσω βιωματικής προσέγγισης κατανόησαν πώς κινούνται οι πλανήτες γύρω από τον Ήλιο καθώς και γιατί η Σελήνη δείχνει πάντα την ίδια πλευρά προς τη Γη. Στο τέλος έλαβαν αναμνηστική αφίσα ώστε να τους θυμίζει ότι στο Σύμπαν δεν είναι ποτέ κανένας μόνος, αλλά πάντα είναι μοναδικός!

Τη σκυτάλη πήρε η δράση της Μυθολογίας με μέντορα την Άννα Μπίσμπα (Φιλόλογο). Στη δράση της μυθολογίας οι μικροί φοιτητές ακολούθησαν τον Οδυσσέα στις θαλασσινές του περιπέτειες. Αφού κατανόησαν  ποιος ήταν ο Όμηρος, τι σημαίνει έπος, πώς ακουγόταν η Οδύσσεια στα αρχαία ελληνικά και πώς την αφηγούνταν οι αοιδοί -οι τραγουδιστές της εποχής- επιβιβάστηκαν στο πλοίο... Από την Τροία στην Ιθάκη έζησαν μαζί με τον ήρωά τους περιπέτειες σε 12 σταθμούς, όπου τους περίμενε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, τραγούδια και παιχνίδι. Οι φοιτητές ανακάλυψαν γιατί η Οδύσσεια είναι το παραμύθι των παραμυθιών στο οποίο τα τέρατα, τα μυθικά πλάσματα, οι μάγισσες, οι θαλασσοταραχές, οι σύντροφοι κρύβουν συμβολισμούς και αρχαίες ναυτικές ιστορίες. Κυρίως όμως μας θυμίζουν ότι τελικά δεν είναι η Ιθάκη, αλλά το ίδιο το ταξίδι που μας κάνει σοφότερους και μας μεταμορφώνει σε πιο συνετούς ανθρώπους.

Οι επόμενες δράσεις του Μαγικού Πανεπιστημίου έχουν ως εξής: Παιδική Επιχειρηματικότητα (Φεβρουάριος), Ρομποτική (Μάρτιος), Μαθη-μαγικά (Απρίλιος), Πειράματα Φυσικής (Μάιος). Το Μαγικό Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με την μη-κερδοσκοπική εταιρεία The Tipping Point (thetippingpoint.org.gr) η οποία παρέχει μία ειδικά διαμορφωμένη εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα, ώστε οι μαθητές να μπορούν να ρωτούν οτιδήποτε δεν μπόρεσαν να ρωτήσουν κατά τη διάρκεια των δράσεων.

Με τις δράσεις του το Μαγικό Πανεπιστήμιο έρχεται να καλύψει τα κενά στην ενημέρωση και επιμόρφωση των μαθητών και να προσφέρει μία διαφορετική προσέγγιση στη μάθηση, ώστε να ανακαλύψουν οι μαθητές τις κλίσεις τους, μαθαίνοντας… αλλιώς! Το Μαγικό Πανεπιστήμιο διοργανώνεται από το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής (OCfA) με την αρωγή του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Πιερίας (ΕΚΦΕ) και την αμέριστη συμπαράσταση της Διεύθυνσης του 2ου Λυκείου Κατερίνης.

Λόγω πληρότητας των δράσεων, το Μαγικό Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να εντάξει στις ανακοινωμένες δράσεις άλλους μαθητές. Ενθαρρύνουμε, όμως, τους γονείς να αποστείλουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, για ένταξη σε μελλοντικά τμήματα ή επαναλήψεις δράσεων που έχουν ήδη γίνει. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε, επισκεφθείτε τον ιστότοπο magikopanepistimio.org ή τη σελίδα «Μαγικό Πανεπιστήμιο» στο Facebook.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια