HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


«Λυπητερή» αναδρομικού φόρου για «ξεχασιάρηδες» συνταξιούχους

Μέσο φόρο 1.310 ευρώ καλούνται να καταβάλουν περίπου 70.000 φορολογούμενοι συνταξιούχοι, που έλαβαν αναδρομικά το έτος 2013, αλλά δεν τα δήλωσαν στην εφορία.


Υπενθυμίζεται πως στις 18 Δεκεμβρίου 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έστειλε στις ΔΟΥ όλης της χώρας έγγραφο με το οποίο ζητούσε από τους εφοριακούς να εξετάσουν το θέμα των φόρων που αναλογούν σε περίπου 200.000 φορολογουμένους, οι οποίοι έλαβαν αλλά δεν δήλωσαν αναδρομικά το έτος 2013!

Πρόκειται κυρίως για αναδρομικά συνταξιούχων τα οποία, έπειτα από σχετική διασταύρωση, προέκυψε ότι δεν δηλώθηκαν και κατ’ επέκταση δεν φορολογήθηκαν. Η ΠΟΕ - ΔΟΥ είχε αντιδράσει έντονα καθώς ουσιαστικά δόθηκε περιθώριο 11 ημερών στους εφοριακούς να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους.

Οι συνδικαλιστές των εφοριακών είχαν καταγγέλλει ότι οι υποθέσεις που η κάθε υπηρεσία είχε παραλάβει υπερέβαιναν σε αρκετές περιπτώσεις τις 4.000 και έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, διότι διαφορετικά θα παραγράφονταν με σημαντική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο και με απόλυτη και μοναδική ευθύνη της διοίκησης.

Ενδεικτικά, η ΔΟΥ Περιστερίου με δύο υπαλλήλους είχε χρεωθεί με 2.500 τέτοιες υποθέσεις, ενώ στη ΔΟΥ Γλυφάδας ήταν 4.500 υποθέσεις και οι υπάλληλοι τέσσερις.

Τελικά όλα εξελίχθησαν ομαλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις περίπου 200.000 υποθέσεις εξαιρέθηκαν οι 35.000 υποθέσεις στις οποίες ο φόρος ήταν σχεδόν μηδενικός. Στο στόχαστρο μπήκαν 155.000 υποθέσεις.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι για περίπου μια στις δυο περιπτώσεις είχαν υποβληθεί τροποποιητικές δηλώσεις.

Έτσι, η ΑΑΔΕ έτρεξε εκκαθάριση για περίπου 70.000 φορολογικές δηλώσεις.

Η εκκαθάριση βεβαίωσε προσθετό φόρο 93 εκατ. ευρώ, με το μέσο φόρο ανά συνταξιούχο να ανέρχεται στα 1.310 ευρώ. Τα εκκαθαριστικά έχουν ήδη αναρτηθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet.



Πηγή



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια