HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πανελλαδικές εξετάσεις: Τι αλλάζει φέτος

Πανελλαδικές εξετάσεις με νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ θα δώσουν οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά και με αριθμό εισακτέων πιθανότατα χαμηλότερο από τον περσινό, καθώς το θέμα θα συναποφασίζεται από το υπουργείο Παιδείας και τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων.

Φέτος το εξεταστικό τοπίο αναμένεται να είναι διαφορετικό, Καθώς με την έναρξη του έτους μαθητές και εκπαιδευτικοί εντείνουν τους ρυθμούς της προετοιμασίας τους για τις επερχόμενες πανελλαδικές εξετάσεις, "ΤΑ ΝΕΑ" καταγράφουν τις πρώτες οδηγίες για τους χιλιάδες ενδιαφερόμενους που θα διεκδικήσουν το καλοκαίρι μια θέση στον ήλιο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Όπως εξηγεί ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, Χρήστος Τσαουσάνης φέτος οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τμήματα από ένα επιστημονικό πεδίο, εν αντιθέσει με το προγενέστερο σύστημα. Παράλληλα ο μεγάλος "άγνωστος" παραμένει το πώς θα διαμορφωθούν στην πορεία του έτους τα προγράμματα σπουδών των νέων τμημάτων των ΑΕΙ καθώς και τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελλοντικών αποφοίτων τους.

Τα φετινά δεδομένα των Πανελλαδικών, σύμφωνα με τα "ΝΕΑ" είναι:

1. Για πρώτη φορά φέτος εφαρμόζεται το νέο σύστημα εισαγωγής όπου σε καθεμία από τις τέσσερις ομάδες προσανατολισμού αντιστοιχεί σε ένα επιστημονικό πεδίο.

2. Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν τμήματα μόνο από ένα επιστημονικό πεδίο.

3. Η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια και τη φετινή χρονιά θα γίνει με τους βαθμούς των Πανελλαδικών.

4. Για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσμετράται ο μέσος όρος των βαθμών στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου.

5. Με το νέο σύστημα συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων και όσοι απόφοιτοι επιλέξουν το νέο σύστημα, δεδομένου ότι οι παλαιοί απόφοιτοι μπορούν εναλλακτικά να επιλέξουν είτε το νέο είτε το παλαιό σύστημα.

6. Δεν υφίστανται τμήματα ή διαδικασία ελεύθερης πρόσβασης με το ισχύον σύστημα.

7. Ο καθορισμός του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης εκδίδεται έως τα μέσα Απριλίου κάθε έτους ύστερα από γνώμη των τμημάτων και ισχύει για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του ίδιου σχολικού έτους.

8. Η ακριβής κατάταξη των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία εκδίδεται έως τα μέσα Μαΐου του κάθε σχολικού έτους και ισχύει για τις Πανελλαδικές του επόμενου σχολικού έτους.

9. Ειδικά για το σχολικό έτος 2019- 2020 οι απόφοιτοι οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές υποψηφίων Γενικού Λυκείου μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν σε αυτές είτε α) με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν το σχολικό έτος 2019- 2020 είτε β) με τους όρους και προϋποθέσεις, εξεταστέα ύλη και διαδικασίες που ίσχυσαν το σχολικό έτος 2018- 2019. Η επιλογή θα γίνει κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων- δηλώσεων των υποψηφίων Γενικού Λυκείου.

10. Ο βαθμός του απολυτηρίου της Γ' Τάξης Γενικών Λυκείων θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια