HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Η πορεία της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου - Ένα εξαιρετικό βιβλίο - ντοκουμέντο του Θανάση Μησιτσάκη

Ο  Θανάσης Μησιτσάκης, πρώην υπάλληλος και γραφείο τύπου- νύν συνταξιούχος- του ΨΝΠΟ, αξιοποιώντας  όλο το υλικό, προχώρησε στην έκδοση ενός βιβλίου που αφορά την ιστορία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου από την εποχή που λειτουργούσε ως άσυλο μέχρι την εφαρμογή του  Δικτύου των  Κοινοτικών δομών [Προστατευόμενα διαμερίσματα, Οικοτροφεία, Ξενώνες, Κέντρα Ημέρας].

     Στις 521 σελίδες, που παρουσιάζονται σε έξη ενότητες με 1266 φωτογραφίες, μπορεί κανείς να δει, την πορεία του ΨΝΠΟ που έχει καταγράψει ο Θανάσης Μησιτσάκης και περιλαμβάνουν ιστορικά στοιχεία, άρθρα, εκδηλώσεις, την εκδοτική δραστηριότητα του καθώς και πίνακες ζωγραφικής των ασθενών του Ψυχιατρείου.

     Στο βιβλίο αυτό εκτός των παραπάνω καταγράφεται επίσης η μακροχρόνια, επίπονη και συλλογική προσπάθεια όλων των υπαλλήλων και υπηρεσιών του Ψυχιατρείου που συνέβαλαν στον μετασχηματισμό του, από « Άσυλο-Ψυχιατρείο» σε ένα σύγχρονο «Δίκτυο Κοινοτικών Ψυχιατρικών Υπηρεσιών».   

   Επίσης, καταγράφεται η πορεία του μέσα στο χρόνο, και η μετατροπή του από Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου [Θ.Ψ.Π.Ι.Μ.Π.Ο.] σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου [Ψ.Ν.Π.Ο.] και τέλος σε Δίκτυο Κοινοτικών Δομών Ψυχιατρικών Υπηρεσιών, εφαρμόζοντας Ευρωπαϊκά Προγράμματα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης. 

    Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι  πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια. Ο Θανάσης Μησιτσάκης στο βιβλίο του καταγράφει ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας της Πιερίας που υπήρξε άρρηκτα δεμένο με την πόλη και τους κατοίκους της, αφού το Ψ.Ν.Π.Ο. υπήρξε για δεκαετίες σημείο αναφοράς για το Νομό μας αλλά και σημαντικός πυλώνας στη ψυχική υγεία για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και όχι μόνο. Πρόκειται λοιπόν για ένα ιστορικό ντοκουμέντο του τόπου μας που δεν πρέπει να λείπει απο την βιβλιοθήκη μας.

     Φίλε Σάκη,  καλοτάξιδο. 


Υ.Γ.Πληροφορίες για το που και πως θ' αποκτήσετε το βιβλίο μπορείτε να πάρετε στέλνοντας e-mail στην διεύθυνση: [email protected] ή στα τηλέφωνα: 6993864763 & 2351075064


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια