Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Απόσπαση προσοχής: Παραμένει στις κύριες αιτίες τροχαίων σε Ευρώπη και Ελλάδα

Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα της έκδοσης 2019 του Ευρωβαρόμετρου για την υπεύθυνη οδήγηση, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Vinci Autoroutes. Στην έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ipsos, συγκέντρωσε απαντήσεις από 12.418 πολίτες, οι οποίοι προέρχονταν από 11 διαφορετικές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία).

Μια παράμετρος που αυξάνει ολοένα και περισσότερο τον κίνδυνο ατυχήματος, είναι η χρήση συσκευών κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Συγκεκριμένα:


- 25% των Ευρωπαίων οδηγών στέλνει ή διαβάζει μηνύματα ή emails στο κινητό ενώ οδηγεί, παρόλο που το 97% θεωρούν επικίνδυνη αυτή την ενέργεια. Στην Ελλάδα, αυτή η κίνηση θεωρείται επικίνδυνη από το 98% των ερωτηθέντων, ωστόσο πραγματοποιείται από το 31%.

- Σχεδόν 50% των Ευρωπαίων και το 60% των Ελλήνων οδηγών μιλάει στο τηλέφωνο μέσω Bluetooth ενώ οδηγεί, παρά το γεγονός ότι αυτή η ενέργεια επηρεάζει την προσοχή στο δρόμο.

- 33% των οδηγών στην Ευρώπη μιλάει μέσω ασύρματων ή ενσύρματων ακουστικών, ποσοστό που στη χώρα μας φτάνει στο 54%.

- 27% των Ευρωπαίων οδηγών χρησιμοποιεί hands free (που έχει απαγορευτεί και στις 11 χώρες της Έρευνας), ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό οδηγών που μιλάει με hands free είναι 51%.

- 43% των Ευρωπαίων οδηγών ρυθμίζει το GPS ενώ οδηγεί, με τους Έλληνες να βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο, καθώς κάνουν τη συγκεκριμένη ενέργεια σε ποσοστό 44%.

- Πάνω από 1 στους 10 Ευρωπαίους παραδέχονται ότι παραλίγο να έχουν, ή είχαν ατύχημα, λόγω απόσπασης προσοχής εξαιτίας του κινητού τηλεφώνου, ποσοστό που στην Ελλάδα διπλασιάζεται (1 στους 5 οδηγούς).

- Tο 55% των οδηγών στην Ευρώπη έχει παραδεχθεί ότι παρατήρησε απόσπαση προσοχής λόγω κούρασης, ποσοστό που στην Ελλάδα είναι 51%.

H δυσάρεστη πρωτιά που κατέχουν οι Έλληνες οδηγοί, σύμφωνα με έρευνα του ίδιου ιδρύματος


Πηγή


Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.