HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Οι e-δαπάνες που θα μας γλιτώσουν από έξτρα φόρο 22%

Υπάρχουν ευνοημένοι και αδικημένοι από το μέτρο που προβλέπει την υποχρεωτική εξόφληση δαπανών ύψους μέχρι 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Ποιοι είναι όμως αυτοί; Αυτοί που ευνοούνται είναι όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα και μεγάλου ύψους δαπάνες ενώ αδικημένοι όσοι δηλώνουν ετησίως έως 12.000 ευρώ.

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» σε σχετικό της ρεπορτάζ παρουσιάζει πίνακες που δείχνουν τα ποσά των δαπανών που πρέπει να εξοφλήσουν φέτος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής οι φορολογούμενοι με χαμηλά, μεσαία και υψηλά εισοδήματα καθώς και τα αντίστοιχα ποσοστά επί των ετήσιων πραγματικών εισοδημάτων τους που απαιτείται να καλύψουν για να μην κληθούν να καταβάλουν έξτρα φόρο εισοδήματος το 2021.

Αποκαλύπτουν, δε, ότι οι πιο ευνοημένοι του νέου αυτού μέτρου είναι όσοι έχουν υψηλά έως πολύ υψηλά εισοδήματα καθώς και όσοι έχουν μεσαία ή υψηλά εισοδήματα και μεγάλου ύψους ετήσιες δαπάνες για φόρους, δάνεια και ενοίκια. Για τους φορολογούμενους αυτούς τα ποσοστά των ετήσιων εισοδημάτων που πρέπει να καλυφθούν με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών πέφτουν ακόμη και κάτω από 10% και υποχωρούν ακόμη και σε επίπεδα κάτω του 5% για ετήσια εισοδήματα άνω των 400.000 ευρώ.

Αδικημένοι

Στον αντίποδα, οι πλέον αδικημένοι είναι οι φορολογούμενοι με χαμηλά ετήσια εισοδήματα και γενικότερα όσοι δηλώνουν ετησίως μέχρι 12.000 ευρώ, καθώς για τους περισσότερους εξ αυτών ισχύει η υποχρέωση κάλυψης του πολύ υψηλού ποσοστού του 30%. Κι αυτό διότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία αφαιρείται για να προκύψει η βάση υπολογισμού του 30%, οπότε στις περιπτώσεις τους εφαρμόζεται «καθαρό» 30% επί του ετήσιου εισοδήματος και προκύπτει ανάλογα υψηλό ποσό δαπανών για κάλυψη. Αντιθέτως, σε όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ προηγείται η αφαίρεση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και μετά υπολογίζεται το 30% επί του υπόλοιπου εισοδήματος, οπότε το ποσό των δαπανών που πρέπει να καλυφθεί προκύπτει τελικά χαμηλότερο του 30% επί του συνολικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματος.

Οι πίνακες που παρουσιάζουμε καλύπτουν ακόμη και τις περιπτώσεις των φορολογουμένων που δικαιούνται να καλύψουν ποσοστά επί των εισοδημάτων τους πολύ μικρότερα του 30%, όπως π.χ. αυτούς που υποχρεούνται κάθε χρόνο να πληρώνουν σε φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, δόσεις δανείων και ενοίκια κατοικιών, ποσά που υπερβαίνουν αθροιστικά το 60% των ετήσιων εισοδημάτων τους καθώς και αυτούς των οποίων οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν κατασχεθεί. Ειδικά για τους τελευταίους η πρόβλεψη για ανώτατο όριο 5.000 ευρώ στο ποσό των δαπανών που πρέπει να καλύψουν έχει ως συνέπεια το ποσοστό του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος που θα χρειαστεί να καλυφθεί με e-δαπάνες να πέφτει ακόμη και στο 1% για το πολύ υψηλά εισοδήματα.








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια