HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τι είναι το smirting, η νέα μορφή φλερτ;

Μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς τη νέα μόδα που ξεκίνησε να αναπτύσσεται έξω από τα μαγαζιά με αφορμή το κάπνισμα σε συνδυασμό με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Συμβαίνει εκεί, στις ζεστές γωνίτσες που έφτιαξαν οι μαγαζάτορες για να κάνουν το τσιγάρο τους οι θαμώνες και ονομάζεται... smirting.

Προέρχεται από τη συγχώνευση δύο λέξεων. Του όρου smoking (κάπνισμα) και flirting (ερωτική προσέγγιση). Δεν είναι επινόηση των Ελλήνων αλλά μία τάση που ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 2003 στη Νέα Υόρκη και εξαπλώθηκε στην Ιρλανδία έναν χρόνο αργότερα όταν δηλαδή ψηφίστηκε η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Τότε, οι ιδιοκτήτες των pubs έφτιαξαν ειδικούς χώρους έξω από τα μαγαζιά για να καπνίζουν οι πελάτες τους πιο ευχάριστα. Οι καπνιστές έβγαιναν για ένα γρήγορο τσιγάρο και παρέμειναν έξω αρκετή ώρα αφού είχαν αρχίσει να συνομιλούν με τους υπόλοιπους «ομοιοπαθείς». Η συγκεκριμένη συνήθεια τους έδινε αφορμή για κουβέντα και πολλές φορές φλερτ. Μάλιστα μία μελέτη που διεξήχθη στην Ιρλανδία μεταξύ του 2007 και του 2008 απέδειξε πως το 25% των ζευγαριών, που ξεκίνησε νέα σχέση τη συγκεκριμένη περίοδο, συνάντησε τον ερωτικό του σύντροφο έξω από κάποιο μαγαζί και κρατώντας ένα τσιγάρο στο χέρι.

Μπορεί να πέρασαν αρκετά χρόνια για να έρθει αυτή η μόδα στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας ήταν πιο ανεκτική στο θέμα του τσιγάρου αλλά τους τελευταίους μήνες τα πράγματα άλλαξαν. Οι Greek Lovers είχαν από τις δεκαετίες του '70 και του '80 τα πρωτεία στο καμάκι οπότε δεν θα μπορούσαν να μην λατρέψουν και το smirting.


Η αυστηρή εφαρμογή του STOP SMOKING  έχει φέρει πιο κοντά τους θεριακλήδες!
Μπορεί να υπάρχουν εκείνοι που «γίνονται καπνός» και αφήνουν τον λογαριασμό απλήρωτο αλλά υπάρχουν και οι άλλοι... αυτοί που επιθυμούν να προσεγγίζουν ο ένας τον άλλον και ειδικά τώρα που κάνει κρύο να πιάσουν την κουβέντα κάτω από τις σόμπες που πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εξωτερικής διακόσμησης των καφετεριών και των νυχτερινών κέντρων.

Ένας αναπτήρας, το τσιγάρο και η κοινή ψυχολογία της απαγόρευσης είναι αρκετά για να βοηθήσουν τη σπίθα ενός νέου έρωτα να ανάψει.


Η Μαρία, 25 ετών που εργάζεται σε μία καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας εξηγεί στο newsbeast.gr πως οι πελάτες μπορεί να νιώθουν πιεσμένοι επειδή δεν μπορούν να καπνίσουν σε κλειστούς χώρους, αλλά φεύγουν πιο ευτυχισμένοι μετά τον καφέ ή το ποτό τους. «Βγαίνουν να καπνίσουν και πιάνουν την κουβέντα. Τους βλέπεις πιο χαρούμενους καθώς επικοινωνούν με άτομα που δεν γνωρίζουν, ξεκολλούν για λίγη έστω ώρα από την οθόνη του κινητού τους και μερικές φορές φλερτάρουν» εξηγεί.

Ο 31χρονος Γιάννης δεν διστάζει να αποκαλύψει πως ο αντικαπνιστικός νόμος του έκανε ένα μεγάλο καλό. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του, είχε βγει για ένα τσιγάρο όταν η Ελένη του ζήτησε αναπτήρα. Έπιασαν την κουβέντα και άρχισαν να βγαίνουν. «Είναι μια ευκαιρία να δούμε τα θετικά του νόμου που μας κάνει να νιώθουμε αρκετές φορές οι ''περίεργοι'' που δεν αντέχουμε χωρίς τσιγάρο. Η ανθρώπινη επικοινωνία στις ημέρες μας έχει χαθεί. Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας μας έχουν κάνει να κλεινόμαστε στον εαυτό μας, να βυθιζόμαστε στις σκέψεις μας και να μην μιλάμε ο ένας με τον άλλον. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε κοινούς χώρους μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα ώστε να γίνουμε πιο κοινωνικοί και πιο ανοιχτοί στις νέες γνωριμίες» αναφέρει.


Μην ντρέπεστε! Βγείτε λοιπόν έξω να καπνίσετε γιατί συνωστισμός στους εξωτερικούς χώρους, έχει πολλές φορές... ευχάριστη κατάληξη. 

Ο αντικαπνιστικός καλά κρατεί...

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα των ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και την προστασία της δημόσιας υγείας κατά την περίοδο των εορτών «παρά τη "χαλαρή" διάθεση των ημερών αυτών» χαρακτηρίστηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας «ενθαρρυντικά».

Όπως αναφέρεται το πρόγραμμα τηρήθηκε απαρέγκλιτα και κατά «την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους τα μεικτά κλιμάκια των Ε.Α.Δ.-ΕΛ.ΑΣ συνέχισαν με τον ίδιο ρυθμό τους ελέγχους».


Σύμφωνα με την ανακοίνωση «χαρακτηριστικά σημειώνονται οι περιπτώσεις της Ελασσόνας, όπου στα 15 καταστήματα που ελέγχθηκαν δεν βεβαιώθηκε καμία παράβαση σε καταστηματάρχη, ενώ παράλληλα δε βρέθηκε πολίτης που να κάπνιζε σε χώρο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου, της Τρίπολης, όπου επίσης δεν βρέθηκε κανένας που να κάπνιζε σε μη επιτρεπόμενο χώρο και της Άνω Χώρας Ναυπάκτου, όπου δεν επιβλήθηκε πρόστιμο σε κανένα από τα 9 ελεγχθέντα καταστήματα με όσους εκ των θαμώνων επιθυμούσαν να καπνίσουν να μην ενοχλούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες προκειμένου να καπνίσουν συνεισφέροντας έτσι ενεργά στην προστασία της δημόσιας υγείας».

Την Τετάρτη 8/1 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ε.Α.Δ. η πρώτη σύσκεψη του έτους για τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου, και των συνεργατών του.


Σύμφωνα με ενημέρωση για τους διενεργηθέντες ελέγχους συμμόρφωσης με τον αντικαπνιστικό νόμο για το διάστημα Πέμπτη 02.01.2020 έως και Τετάρτη 08.01.2020: Από το σύνολο των 101 καταστημάτων που ελέγχθηκαν δεν καταγράφηκε καμία παράβαση στο 82,2% των περιπτώσεων ενώ 12 φυσικά πρόσωπα βρέθηκαν να καπνίζουν σε χώρο που δεν επιτρεπόταν. Συνολικά βεβαιώθηκαν πρόστιμα για παραβάσεις του αντικαπνιστικού συνολικού ποσού 15.200 ευρώ.


Πηγή: newsbeast

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια