Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Κέρδος έως 100 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ του 2020 - Ποιους αφορά [πίνακες με παραδείγματα]

Μπορεί η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων να αποτελεί "φόβο και τρόμο" για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ, όμως και φέτος, εκατομμύρια ιδιοκτήτες είναι δεδομένο ότι θα βγουν κερδισμένοι.

Το ποιοι θα είναι αυτοί, μπορεί κανείς να το εκτιμήσει με αρκετή ασφάλεια από τώρα και ας μην έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη ούτε οι νέες τιμές ζώνης ούτε και οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων.

Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το thetoc.gr προκύπτει ότι θα κερδίσουν οπωσδήποτε:

1. Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης είτε θα παραμείνουν αμετάβλητες είτε θα μειωθούν

2. Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές ακινήτων όπου οι τιμές ζώνης θα αυξηθούν από 10% έως και 30% αλλά αυτή η αύξηση δεν θα επιφέρει αντίστοιχα και αύξηση στην τιμή του ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες –οι οποίοι θα είναι ακόμη και το 90% του συνολικού αριθμού όσων λαμβάνουν εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ- θα ωφεληθούν από τη νέα αύξηση της συνολικής έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ. Μιας έκπτωσης η οποία ενώ σήμερα υπολογίζεται με συντελεστές από 10% έως και 30%, από τον Αύγουστο αναμένεται να υπολογίζεται με συντελεστές από 15% έως και 50%.

Το ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες που θα έχουν μείωση στο τελικό ποσό της εκκαθάρισης ακόμη και αν αυξηθεί η τιμή ζώνης, φαίνεται από τους ακόλουθους πίνακες. Στον πρώτο πίνακα, έχουν εντοπιστεί οι σημερινές τιμές ζώνης στις οποίες ακόμη και αν γίνει αύξηση κατά 10%, δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στον ΕΝΦΙΑ. Οι τιμές αυτές είναι :Τι δείχνει αυτός ο πίνακας; Ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με όλες αυτές τις τιμές ζώνης (από 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέχρι και 3600 ευρώ ανά τετραγωνικό) θα δουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ ακόμη και αν υπάρξει αύξηση έως και 10%. Μετά, θα έρθει η αύξηση του γενικού συντελεστή έκπτωσης και θα τους ελαφρύνει.

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα. Ιδιοκτήτης μεζονέτας 180 τετραγωνικών μέτρων με βοηθητικούς χώρους 50 τετραγωνικών σε περιοχή με τιμή ζώνης 1300 ευρώ ανά τετραγωνικό, πλήρωνε το 2018 ΕΝΦΙΑ 733,2 ευρώ. (σ.σ το ακίνητο είναι 20ετίας). Το 2019, με την έκπτωση που θεσπίστηκε είδε την επιβάρυνση να μειώνεται στα 586,5 ευρώ και το τελικό ποσό της εκκαθάρισης να μειώνεται κατά 146,6 ευρώ. Το 2020, παρά το γεγονός ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου θα αυξηθεί από τα 181.500 ευρώ στα 202.492 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ, θα μειωθεί περαιτέρω στα 513 ευρώ και το όφελος σε σχέση με το 2018, θα φτάσει στα 73,5 ευρώ.

Κερδισμένοι θα υπάρξουν ακόμη και σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης, θα αυξηθούν κατά 20%. Ο κατάλογος βέβαια μικραίνει όπως φαίνεται και από τον ακόλουθο πίνακα:Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου θα υπάρξει ανατίμηση της τάξεως του 30%, και πάλι θα προκύψει ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ. Βέβαια, αυτό θα συμβεί μόνο σε δύο περιπτώσεις: στις τιμές όπου η σημερινή τιμή ζώνης είναι 800 ευρώ και στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης είναι 1100 ευρώ ανά τετραγωνικό.


Ετικέτες , ,

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.