HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 11 Φεβρουαρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)

Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

11 Φεβρουαρίου

Γεγονότα

1922-Σύσταση της Κοινότητας Σκοτίνης (Ν. Θεσσαλονίκης) με την απόσπαση του οικισμού Σκοτίνα από την Κοινότητα Πλαταμώνος και τον ορισμό του ως έδρα της Κοινότητας.
Ο οικισμός Μουρτσάνη αποσπάται από την Κοινότητα Κολινδρού Ν. Θεσσαλονίκης και προσαρτάται στην Κοινότητα Ράδιανης (σημερινά Ρυάκια). (ΦΕΚ 19Α - 11/02/1922)

1962-Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των εκπροσώπων στον Σύνδεσμο Κοινοτήτων Πιερίας, που διεξάγεται στη Μεθώνη, εκλέγεται η νέα διοίκηση για τη διετία 1962-63. Ο αντιπρόσωπος του δήμου Κατερίνης, Γεώργιος Γκοτζαμανίδης, εκλέγεται πρόεδρος με 11 ψήφους. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο αντιπρόσωπος των Αλωνίων, Ι. Ελευθεριάδης και σύμβουλος ο Μ. Αγαθαγγελίδης, αντιπρόσωπος Κορινού. (Μακεδονικός Αγών, 19-2-1962, σελ. 1).

1964-Την Κατερίνη επισκέπτεται ο υπουργός Βορείου Ελλάδος, Νικόλαος Καβαζαράκης. (Νέα Εποχή, 16-2-1964, σελ. 1)

1986-Στην πρώτη απονομή του βραβείου στη μνήμη της μαθήτριας Σπυριδούλας Λ. Λαζαρίδου, βραβεύεται η αριστούχος μαθήτρια της Α΄ Λυκείου, Θεοδώρα Καραγιαννίδου.  Το βραβείο καθιερώθηκε από την κοινότητα για να τιμήσουν την πράξη των γονέων της να δωρίσουν τα μάτια και τα νεφρά της. Η μαθήτρια πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία στις 11-2-1985. (Μακεδονικός Αγών, 22-2-1986, σελ. 2)

2018-Διεξάγονται αρχαιρεσίες για διοικητικό συμβούλιο στον Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας. Έπειτα από τη συγκρότηση του νεοεκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου σε σώμα, η σύνθεση έχει ως εξής: πρόεδρος ο Αναστάσιος Μπογιατζής, Α΄ αντιπρόεδρος η Περιστέρα Πλετσκοπούλου, Β΄ αντιπρόεδρος η Όλγα Σεφεριάδου, γενική γραμματέας η Βαλεντίνα Χατζηκωνσταντίνου, ταμίας η Αναστασία Τσουπλή-Βασιλειάδου, έφορος Δημοσίων Σχέσεων η Θεοδώρα Σπυριδοπούλου, έφορος χορευτικών και χορωδίας η Χριστίνα , έφορος Μουσείου και Βιβλιοθήκης: η Ελένη Γελαστοπούλου, έφορος Κτηρίου ο Ευάγγελος Τσιγκαρόπουλος. Στην Εξελεγκτική Επιτροπή, πρόεδρος ο Προκόπης Φωκαΐδης, γραμματέας ο Κωνσταντίνος Αγιαννίτης  και μέλος η Όλγα Αργυροπούλου. (Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας)


Έφυγαν

1959-Σε ηλικία μόλις 25 ετών αφήνει την τελευταία του πνοή ο γραμματέας της Κοινότητας Κούκου και αρχηγός της ομάδας Αθλητική Ένωσις Κούκου, Κυριάκος Κοκτσίδης. (Μακεδονικός Αγών, 21-2-1959, σελ. 4).

1967-Πέθανε σε ηλικία 60 ετών στην Αθήνα ο Δημήτριος Χ. Ξανθόπουλος, δημοσιογράφος και αδερφός του εκτελεσθέντος δημάρχου Κατερίνης, Αιμίλιου Ξανθόπουλου από τη Φάτσα του Πόντου. Μετά την εκλογή του αδερφού του ως δημάρχου ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας «Ηχώ των Πιερίων» και αργότερα εργάστηκε στη «Μεσημβρινή». (Νέα Εποχή, 18-2-1967, σελ. 2)

1968-Απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών ο Κωνσταντίνος Κορομβόκης, διευθυντής της Κοινωνικής Προνοίας Πιερίας (από το 1956), με καταγωγή από τη Βέρβαινα Αρκαδίας. Πολέμησε και τραυματίστηκε σοβαρά στο Μέτωπο της Αλβανίας και συνταξιοδοτήθηκε ως ανάπηρος πολέμου. (Νέα Εποχή, 24-2-1968, σελ. 4)

2018-Πεθαίνει ο νομίατρος Κωνσταντίνος Βράμης-Βραμόπουλος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Κατερίνης. Πτυχιούχος Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απέκτησε στην συνέχεια και την ιατρική ειδικότητα του υγιεινολόγου και επέλεξε να ενταχθεί και να υπηρετήσει τον τομέα της Δημόσιας Υγείας από τη θέση του νομιάτρου. Παντρεύτηκε την Ερασμία Βακαλίκου και απέκτησε δυό παιδιά. (Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας, 11-2-2018)

Έγιναν κι αυτά


2005-Νομίσματα των ρωμαϊκών χρόνων, που απεικονίζουν Ρωμαίους βασιλείς, ανακαλύφθηκαν στο αρχαίο Δίον. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Παντερμαλή, το εύρημα είναι σημαντικό, επειδή τα συγκεκριμένα νομίσματα είναι υψηλής ποιότητας αντικείμενα, που φανερώνουν έναν προηγμένο πολιτισμό, καθώς χρονολογούνται όλα από τις αρχές έως τα μέσα του 3ου αι. μ.Χ. (Ελευθεροτυπία, 11-2-2005).

2013-Κινητοποίηση στα διόδια του Αιγινίου πραγματοποιείται από κατοίκους της Πιερίας. Οι κάτοικοι ανέβασαν τις μπάρες επί περίπου μία ώρα, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λειτουργία του σταθμού διοδίων. (Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 11-2-2013)




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια