Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 12 Φεβρουαρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)

Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

12 Φεβρουαρίου

Γεγονότα

Μανώλας Ανέστης
1950-Έπειτα από επίμονες προσπάθειες του Δημάρχου Κολινδρού Ανέστη Μανώλα, με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας (διαταγές του 11754/12-2-1950 και 24318/20239 της 3-3-1950)  ιδρύεται στον Κολινδρό παράρτημα του Γυμνασίου Κατερίνης.  (Κλεοπάτρας Πολύζου-Μαμέλη, Ιστορία του Κολινδρού, σελ. 199)

1954-Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Δημόπουλος με επερώτησή του στη Βουλή καταγγέλλει την χωρίς νόμιμη και ηθική δικαιολογία απόλυση δημοτικών και κοινοτικών αρχόντων στην Πιερία, έπειτα από παρέμβαση του διευθυντή της Νομαρχίας και του γενικού γραμματέα Βορείου Ελλάδας. Ο επίσης βουλευτής Ελευθέριος Ελευθεριάδης καταγγέλλει σε επερώτησή του ότι οι απολύσεις έγιναν με κριτήριο το κομματικό συμφέρον. (Μακεδονικός Αγών, 21-2-1954, σελ. 1)

1963-Εγκρίνεται από το Πρωτοδικείο Κατερίνης το καταστατικό του σωματείου με την επωνυμία Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης με έδρα την πιερική πρωτεύουσα. (Μακεδονικός Αγών, 12-2-1963, σελ. 4)

1981-Σε σύσκεψη της Εστίας Πιερίδων Μουσών, αποφασίζεται η δημιουργία Πιερικού Θεάτρου και εκλέγεται η Εφορεία Θεάτρου, με τους Ε. Λαναρά, Κλέαρχο Γώττα, Γιώργο Φουρνιάδη, Γ. Βατουσιάδη, Α. Σεϊτανίδου, Χ. Ζαπουνίδη, Ιωάννη Κορομήλη, Θ. Κεφαλίδη, Π. Σαββίδη, Γρ. Ζάννα και Γιώργο Ράπτη. (Νέα Εποχή, 14-2-1981, σελ. 1)

1985-Καθιερώνεται στον Μακρύγιαλο χρηματικό βραβείο στη μνήμη της 16χρονης αδικοχαμένης μαθήτριας Σπυριδούλας Λ. Λαζαρίδου, με το όνομά της. Το βραβείο καθιερώθηκε από την Κοινότητα Μακρυγιάλου (πρόεδρος ο Νίκος Παναγιωτίδης) για να τιμήσουν την πράξη των γονέων της να δωρίσουν τα μάτια και τα νεφρά της. Η μαθήτρια πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία στις 11-2-1985. Την ημερομηνία αυτή αποφασίστηκε να απονέμεται κάθε χρόνο στον πρώτο μαθητή ή μαθήτρια της Λυκείου χρηματικό ποσό 20.000 δραχμών με την απόφαση υπ’ αριθ. 15/12-2-1985 του κοινοτικού συμβουλίου Μακρυγιάλου.  (Μακεδονικός Αγών, 16-2-1985, σελ. 1)

Έφυγαν

Νικόλαος Πλασταράς - Δήμαρχος Κολινδρού με το Δημ. Συμβούλιο

2009-Πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών ο Νικόλαος Πλασταράς, που υπηρέτησε ως Δήμαρχος Κολινδρού (1956-64) εκλεγμένος για δύο συνεχείς τετραετίες. Εργάστηκε με επιμονή και δημιουργικά για την ανάδειξη του δήμου. Στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται η ανέγερση μεγάλου δημαρχείου,  η κατασκευή αγροτικών οδών μέκους περίπου 60 χλμ. και η ολοκλήρωση της αποχέτευσης,  η δημιουργία του δημοτικού πάρκου στη θέση «Παυσίλυπος» κοντά σε οικόπεδα, τα οποία απαλλοτριώθηκαν επί δημαρχίας Βασιλείου Κομψελίδη και η κατασκευή υδροαρδευτικού έργου στον συνοικισμό Παλιάμπελα.  Επίσης επί δημαρχίας του Πλασταρά καλλιεργήθηκε πηγή για την ύδρευση ολόκληρης της περιοχής Πατωμάτων, έγινε διάνοιξη και διευθέτηση της κεντρικής πλατείας  με την επικάλυψη μεγάλου τμήματος του παλαιού ρέματος (τσετσμέ) και κατασκευάστηκαν και διανοίχτηκαν οι δημοτικοί και κοινοτικοί δρόμοι Κολινδρού-Παλιαμπέλων-Λιβαδίου και Κολινδρού-Καταχά. (Κλεοπάτρας Πολύζου-Μαμέλη, Ιστορία του Κολινδρού, σελ. 200-201)


Έγιναν κι αυτά

1954-Εγκρίνεται από το Πρωτοδικείο Κατερίνης το καταστατικό του σωματείου με την επωνυμία «Ένωσις Μικροεπαγγελματιών Κατερίνης» με έδρα την Κατερίνη. (Μακεδονικός Αγών, 14-2-1954, σελ. 2)

1972-Μετατέθηκε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης Σωτήριος Τσιαπράζης.  Καθήκοντα διοικητή ασκεί ο υποδιοικητής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.  (Νέα Εποχή, 12-2-1972, σελ. 1)

1977-Ο Δήμος Κατερίνης παραλαμβάνει το πρώτο κλειστό απορριμματοφόρο, που είχε παραγγείλει την προηγούμενη χρονιά. (Ολύμπιον Βήμα, 19-2-1977, σελ. 1)

1978-Στια αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν στις 22/1 στον Πιερικό Σύλλογο Νοτίου Αυστραλίας, με έδρα την Αδελαΐδα, πρόεδρος εξελέγη ο Πασχάλης Μηχουλός, αντιπρόεδρος ο Βασίλειος Καπέτας, γραμματέας ο Ιωάννης Καρκαφίρης, ταμίας ο Παντελής Αγοραστός, σύμβουλοι οι: Αχιλλεύς Τζιοβάρας, Νικόλαος Παπανικολάου, Απόστολος Παπαμιχαήλ, Στελιανός Γεράνης και Πέτρος Παλαιολόγου. (Νέα Εποχή, 11-2-1978, σελ. 1)

1986-Σε πρόσφατη εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων νομού Πιερίας και ο Δήμος Κατερίνης, έγινε αφιέρωμα στο Δίον. Στη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε χρυσή τιμητική πλακέτα στον πρωτεργάτη των αρχαιολογικών ανασκαφών του Δίου, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή. (Τα Νέα, 12-2-1986, σελ. 6)
Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.