Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 14 Φεβρουαρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)

Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

14 Φεβρουαρίου

Γεγονότα

1935-Η εφημερίδα Μακεδονικός Αγών (φύλλο 5) γράφει: “Ο εκλεκτός διδάσκαλος Κωνσταντίνος Δημόπουλος μετατεθείς εκ του σχολείου Βροντούς, ετοποθετήθη εις το Α΄ Δημοτικόν Σχολείον”.

1954-Εγκαινιάζονται από τον υπουργό Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνο Καραμανλή οι εργασίες κατασκευής της εθνικής οδού Λαρίσης – Τεμπών – Κατερίνης – Θεσσαλονίκης. (Μακεδονικός Αγών, 14-2-1954, σελ. 1)

1976-Η εφημερίδα “Ολύμπιον Βήμα” στο πρωτοσέλιδό της, χαιρετίζει την ίδρυση της πρώτης σύγχρονης γεωργικής εταιρείας στην Ελλάδα στον Κολινδρό. Η εταιρεία θα είναι χρηματοδοτούμενη κατά 87,5% από το κράτος και μέτοχοί της (χρηματοδότες της κατά 12,5%) είναι 156 κάτοικοι του Κολινδρού. Τα πάγια στοιχεία της εταιρείας είναι ένας ροδακινεώνας και ένα εργοστάσιο κατεργασίας.

1981-Την Κατερίνη επισκέπτεται ο υφυπουργός Γεωργίας, Χρήστος Γραμματίδης. (Νέα Εποχή, 14-2-1981, σελ. 1)

1992-Στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες χιλιάδες ατόμων (και από την Πιερία)  συμμετέχουν στο παμμακεδονικό συλλαλητήριο για το Μακεδονικό Ζήτημα.

2018-Την ανέγερση προτομής προς τιμήν του Ελευθερίου Ελευθεριάδη, ύστερα από αίτημα των Ποντιακών Συλλόγων Δήμου Κατερίνης, αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης. (ιστολόγιο Λευτεριά, 15-2-2018)


Έφυγαν

1967-Γεώργιος Σαλπιγγίδης του Λαζάρου, 56, πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιού Ελευθεροχωρίου (1946-55 και 1959-61.


1985-Στη Νέα Τραπεζούντα σε ηλικία 110 ετών η υπεραιωνόβια Φωτεινή Λυκίδου του Μιχαήλ. (Μακεδονικός Αγών, 23-2-1985, σελ. 1)

Βαγγέλης Χαριτόπουλος
1987-Βαγγέλης Χαριτόπουλος , 32, ζωγράφος.  Γεννημένος στην Κατερίνη, έκανε σπουδές Καλών Τεχνών και Φιλολογίας στη Γαλλία και εργα του εξέθεσε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο Στρασβούργο, και ενώ ήταν ακόμα σπουδαστής, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην γκαλερί Γκοσάν. Έκανε επίσης εκθέσεις στη Βαρκελώνη, στην Ιταλία, στην Αμερική,  στο Κολωνάκι (γκαλερί Εγγονόπουλου) και αλλού. Στην Κατερίνη φιλοτέχνησε αφίσες για τον Δήμο Κατερίνης με θέμα τη μόλυνση του περιβάλλοντος  (Ολύμπιο Βήμα, 20-2-1987)

2000-Κωνσταντίνος Γιαννουλάδης, 88, διευθυντής της Ταχυδρομικής Διεύθυνσης Πιερίας από το 1945 ως το 1961.

2016-Γιώργος Αντωνακόπουλος, 74, προπονητής καλαθοσφαίρισης (είχε εργαστεί στον Πιερικό Αρχέλαο το 2004-2006) .


Έγιναν κι αυτά

1953-Δίνεται στη μεγάλη αίθουσα Παρασκευοπούλου ο ετήσιος χορός του Αθλητικού Συλλόγου Ολύμπου Κατερίνης.

1976-Έπειτα από ενέργειες του βουλευτή Ιωάννη Δημόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών, επισπεύδεται η ανέγερση εντός της άνοιξης Αρχαιολογικού Μουσείου στο Δίον. (Νέα Εποχή, 14-2-1976, σελ. 1)

2015-Νεκροταφείο και οικισμός της Ύστερης Εποχής Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.) με πληθώρα ευρημάτων μυκηναϊκού τύπου και ρυθμού,  αποκαλύφθηκαν στη θέση «Ρέμα Ξυδιάς» στην περιοχή του Πλαταμώνα Πιερίας. Τα ευρήματα εμπλουτίζουν τις πληροφορίες μας για τη ζωή και το θάνατο κατά την Ύστερη Εποχή Χαλκού στην περιοχή, οι οποίες είχαν πρόσφατα αποκτηθεί από τις ανασκαφές κυρίως νεκροταφείων, στο πλαίσιο των μεγάλων εθνικών έργων της σιδηροδρομικής γραμμής και του αυτοκινητόδρομου. Δεδομένης της σπουδαιότητας των ευρημάτων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας σε σύμπραξη με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που είναι ο κύριος του έργου, με την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε., καθώς και με την Κοινοπραξία Μαλιακός-Κλειδί (MKC JV), πραγματοποιούν σήμερα τη μεταφορά τού πρώτου εκ των δυο αψιδωτών κτιρίων που αποκαλύφθηκαν, μαζί με το πρόσκτισμά του, στο θεματικό Πάρκο Λειβήθρων προκειμένου να αναδειχθεί. (Πηγή: salonicanews, 14-2-2015)


Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.