Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 18 Φεβρουαρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)

Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

18 Φεβρουαρίου

Γεγονότα

1915-Θεμελιώνεται, την ημερομηνία αυτή σύμφωνα με την σχετική επιγραφή, ο κεντρικός Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στο ομώνυμο χωριό της Πιερίας, πρώην Καλύβια Κουντουριωτίσσης.

Άγιος Σπυρίδωνας Πιερίας-Κεντρικός ομώνυμος Ναός

1943-Ανατίναξη μέρους της γέφυρας στο Μαυρονέρι, στο 17ο χιλιόμετρο του δρόμου Κατερίνης- Ελασσόνας. Σε σφοδρή μάχη με τους Γερμανούς, διακρίνεται ο Ζαχαρίας Καρακίτσιος. Οι Ναζί ηττήθηκαν και στη μάχη σκοτώθηκαν περισσότερα από 40 άτομα. Την επόμενη ημέρα πάνω από 3.000 χωρικοί από τα γύρω χωριά κατέστρεψαν την εθνική οδό Κατερίνης- Ελασσόνας, με λοστούς και γεωργικά εργαλεία, έτσι ώστε ανακόπηκε η προέλαση των γερμανικών τροχοφόρων.  
Τμήμα του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Φιλώτα Αδαμίδη επιτίθεται τη νύχτα στο μεταλλείο χρωμίου του Αγίου Δημητρίου, καταστρέφει τις εγκαταστάσεις του και συλλαμβάνει ομήρους τους Γερμανούς Χάρτμαν (επιστάτης) και Τσένκε (μεταλλωρύχος). (Στράτος Δορδανάς, Αντίποινα των γερμανικών αρχών κατοχής στη Μακεδονία (1941-1944), διδακτορική διατριβή, ΑΠΘ 2002)

1960-Με τη συμμετοχή 160 δασκάλων από όλη την Πιερία διεξάγεται στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο της Κατερίνης παιδαγωγικό συνέδριο με θέμα: “Διδασκαλία Ανάγνωσης και Ιστορίας στην ΣΤ΄ Τάξη”. Το συνέδριο έγινε με πρωτοβουλία του επιθεωρητή Δημοτικών Σχολείων της Πιερίας, Ι. Παπαϊωάννου. Ο γενικός επιθεωρητής της 4ης Περιφερείας Γιαννακόπουλος, παρέστη στο συνέδριο. (Μακεδονικός Αγών, 28-2-1960, σελ. 1)

1962-Τα μέλη της ομάδας του Ολύμπου αποφασίζουν τη μετονομασία του σε Απόλλωνα. (Μακεδονικός Αγών, 25-2-1962, σελ. 4)

2000-Ο Στέλιος Ανδρουλάκης αναλαμβάνει πρόεδρος της Σχολής Γονέων και Κηδεμόνων – Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης. (Ολύμπιο Βήμα, 30-1-2018, σελ. 8).


Έφυγαν

1951-Κωνσταντίνος Κουρκουμπέτης, ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Κοινότητας Κατερίνης (1925).
Το 1924 ήταν πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου της Κατερίνης και το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς έθεσε πρώτος το θέμα του ηλεκτροφωτισμού της πόλης (η οποία φωτιζόταν με φανούς και λάμπες πετρελαίου κατά την περίοδο εκείνη), ο οποίος ξεκίνησε λίγα χρόνια αργότερα έπειτα από δημοπρασία.
Παραιτήθηκε από πρόεδρος της Κοινότητας την άνοιξη του 1925, εξαιτίας διαφωνιών που προέκυψαν ανάμεσα στο κοινοτικό συμβούλιο και στην Υποδιοίκηση της Κατερίνης. Μετά την παραίτηση του Κουρκουμπέτη πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου ανέλαβε ο Θεόδωρος Κάλφας και ο Κουρκουμπέτης εξελέγη πρόεδρος σε νέες εκλογές. Επί προεδρίας του εγκαινιάστηκε στην Κατερίνη ο Ναός της Αγίας Παρασκευής στις 9/5/1926 και την ίδια ημέρα ο ναός των Ευαγγελικών και η Ευαγγελική Σχολή της πόλης. Προσχώρησε στο Προοδευτικό Κόμμα και μετέσχε στο συνέδριό του, το 1932. (Ιωάννης Φ. Καζταρίδης, Κατερίνη: από τη μικρή κώμη στην πολύτροπη πόλη, Κατερίνη 2006, εκδ. Μάτι, σελ. 149. ISBN 960-8042-72-0)

1986-Νικόλαος Λαζ. Μπόλης, 56, δικηγόρος Κατερίνης, ο οποίος διετέλεσε  γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης. Γεννημένος το 1930 στην Κατερίνη, καταγόταν από την οικογένεια του Λαζάρου Μπόλη. Φοίτησε στο Γυμνάσιο της Κατερίνης και έπειτα σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ. Το 1959 εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Πιερίας και την ίδια χρονιά έλαβε άδεια δικηγόρου παρά τω Πρωτοδικείω Κατερίνης. Πέθανε από καρδιακή προσβολή. (Νέα Εποχή, 22-2-1986, σελ. 1)

Στεφόπουλος Ευάγγελος
1987-Ευάγγελος Στεφόπουλος, 56, δικηγόρος. Ήταν πρόεδρος του Ταμείου Προνοίας των Δικηγόρων Κατερίνης. Σκοτώθηκε σε δυστύχημα πέφτοντας στο κενό (από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε). (Ολύμπιο Βήμα, 19-2-1987, σελ. 1)

2018-Παύλος Μπασδάρας, 63, επιχειρηματίας, συγγραφέας και καθηγητής της Κατερίνης.  Καταγόταν από τη Βλάστη Κοζάνης και συνέγραψε βιβλία Χημείας. (ιστολόγιο Λευτεριά, 19-2-2018)


Έγιναν κι αυτά

1983-Εκλέγεται το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Βιοτεχνών Φασόν Εξωτερικού νομού Πιερίας. Οι εκλεγέντες με αλφαβητική σειρά είναι οι: Τ. Ανανιάδης, Γ. Ζησάκης, Δ. Καραβασίλης, Κ. Κεχαγιάς, Η. Κουσιόπουλος, Ι. Παπακούζας και Ε. Φοροζίδης. Αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία ΕΒΕ εξελέγη ο Η. Κουσιόπουλος και Εξελεγκτική Επιτροπή: Ροδ. Δασκαλόπουλος, Δημ. Μίνος και Παναγ. Σακελλαρίου. (Μακεδονικός Αγών, 19-2-1983, σελ. 1)

2000-Ανακαλύφθηκε στο Δίον χάλκινη μακεδονική ασπίδα με χαραγμένο το όνομα του βασιλιά Δημητρίου του Πολιορκητή και με ανάγλυφο μακεδονικό αστέρι όπως εκείνο της Βεργίνας. (Τα Νέα, 18-2-2000, σελ. Ν01).

Δημήτριος ο Πολιορκητής

2014-Ασθενής σεισμική δόνηση 2,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται στο Λιτόχωρο. Ο σεισμός ήταν αισθητός και συνοδευόταν από βουητό, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία. (Ολύμπιο Βήμα, 19-2-2014)Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.