Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 23 Φεβρουαρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)

Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

23 Φεβρουαρίου

Γεγονότα

1925-Στην εφημερίδα “Εμπρός” αναφέρεται (24-2-1925, σελ. 1) ότι ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για τη σύλληψη των ληστών της Κατερίνης.  Εστάλησαν δυνάμεις ιππικού από τη Λάρισα στην Κατερίνη, όπου σημειώθηκε περιστατικό αιχμαλωσίας από ληστές. Ανακρίθηκε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κατερίνης Κωνσταντίνος Κουρκουμπέτης και μετέβη σιδηροδρομικώς στην Κοινότητα ο υπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Κονδύλης.

1930-Διεξάγεται στην Κατερίνη με τη συμμετοχή 22 γεωργικών πιστωτικών συνεταιρισμών το Α΄  Καπνοπαραγωγικό Συνέδριο Πιερίας.

1958-Έπειτα από τις αρχαιρεσίες στο Σωματείο Καπνεργατών και Καπνεργατριών Κατερίνης, πρόεδρος εξελέγη η Μαρία Παπαδοπούλου, αντιπρόεδρος ο Νικ. Παπαδόπουλος, γεν. γραμματέας Ι. Ζορμπάς, ταμίας Μάρκος Βάλβης και σύμβουλοι οι Μάρθα Στεφανίδου, Πόπη Μπατάλα και Ι. Σαμακοβλής. (Μακεδονικός Αγών, 23-2-1958 σελ. 2)

1963-Οι καπνοπαραγωγοί της Πιερίας συγκεντρώνονται στην αίθουσα του κινηματογράφου “Διονύσια”, έπειτα από πρωτοβουλία της Ενώσεως Καπνοπαραγωγών Κατερίνης “Ο Ήλιος” και καταγγέλλουν την κρατική απραξία στην αγορά των καπνών εσοδείας 1962. (Μακεδονικός Αγών, 27-2-1963, σελ. 1)

1965-Έγινε η κατανομή των αξιωμάτων μετά τις αρχαιρεσίες στο σωματείο Καπνοπαραγωγών Πιερίας “Ο Ήλιος”. Πρόεδρος εξελέγη ο Ιωάννης Κεραμιδάς, αντιπρόεδρος ο Σπύρος Νικολαΐδης, γενικός γραμματέας ο Σάββας Ιωακειμίδης, ταμίας ο Γεώργιος Παρασίδης και σύμβουλος ο Λάζαρος Λαζαρίδης. (Μακεδονικός Αγών, 23-2-1965, σελ. 4)

1975-Ο Αθανάσιος Κούλας εκλέγεται ξανά με 42 ψήφους (επί συνόλου 44 ψηφισάντων) πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης. Είναι η 3η φορά που πρόεδρος εκλέγεται ο Κούλας.  (Μακεδονικός Αγών, 1-3-1975, σελ. 1)

2012-Την κατάργηση του ΨΝΠΟ ως Nομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, όπως και των άλλων ψυχιατρικών δομών της χώρας, προαναγγέλλει ο αναπληρωτής διοικητής του Μανώλης Κοσμαδάκης. Η εξέλιξη αυτή προβλέπεται στο μνημόνιο 2 και η διαδικασία της περιγράφεται στο κεφάλαιο Ι': Διατάξεις Ψυχικής Υγείας, άρθρα 30-32. (Ολύμπιο Βήμα, 23-2-2012)

2014-Ο Χαράλαμπος Μπρουσκέλης επανεκλέγεται πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης. Συνολικά στις κάλπες προσήλθαν 254 δικηγόροι και ο Μπρουσκέλης επανεξελέγη με 207 ψήφους, ενώ υπήρξαν 42 λευκά ψηφοδέλτια και 5 άκυρα. (Ολύμπιο Βήμα, 25-2-2014)

Έφυγαν

Αιμίλιος Ξανθόπουλος
1943-Εκτελείται από τους Ναζί ο πρώην Δήμαρχος Κατερίνης (1934-1937) Αιμίλιος Ξανθόπουλος, μαζί με 37 ακόμα Πιεριείς. Οι χωρικοί εκτελέστηκαν σε αντίποινα για την καταστροφή από τους αντάρτες ενός εργοστασίου χρωμίου υπό γερμανική εκμετάλλευση, στον Άγιο Δημήτριο. Οι εκτελέσεις έγιναν στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης.
Ο αδερφός του Αιμίλιου, Δημήτριος (1907-1967) ήταν λογιστής και διευθυντής της εφημερίδας “Ηχώ των Πιερίων” (1933-1940).
Αναφορικά με τον αριθμό των εκτελεσθέντων, ο Σάββας Κανταρτζής (εφημερίδα “Νέα Εποχή”, Μάρτιος 1970) αναφέρει κατάλογο με 40 ονόματα και παρακάτω διευκρινίζεται (μέσω επιστολής του Δημ. Κωτίκα) ότι στους εκτελεσθέντες θα πρέπει να συμπεριληφθούν και 5 κάτοικοι από το Λιβάδι Ολύμπου. Οι πέντε πιάστηκαν από τους Γερμανούς έξω από τον Άγιο Δημήτριο ενώ μετέβαιναν από την Κατερίνη προς το Λιβάδι και επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητα, για να εκτελεστούν μαζί με τους άλλους.
Στην ομιλία του Αντώνη Κάλφα στο μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες (Φεβρουάριος 2017)   αναφέρεται για τα γεγονότα:

“Τα χαράματα της 21ης Φεβρουαρίου οι Γερμανοί κατευθύνονται προς τον Άγιο Δημήτριο και περικύκλωσαν το χωριό, οι περισσότεροι κάτοικοι του οποίου το είχαν εγκαταλείψει φοβούμενοι τα αντίποινα. Αποτέλεσμα: οι Γερμανοί συλλαμβάνουν «μόνο» 37 ομήρους, ομολογώντας ταυτόχρονα πως οι περισσότεροι ήταν μεγάλης ηλικίας. Από τους 37, οι 32 ήταν κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι κρατήθηκαν στο σχολείο του χωριού. Ο ένας εξ αυτών καταγόταν από τη Λάρισα και διέμενε προσωρινά στο χωριό όπου εργαζόταν ως κασσιτερωτής, ένας δεύτερος εκτελέστηκε κατά την περικύκλωση του χωριού και οι υπόλοιποι 5 συνελήφθησαν καθ’ οδόν, καθώς την ίδια μέρα επέστρεφαν από τον Κατερίνη στο Λιβάδι, το χωριό τους.”  (δημοσίευση στο ιστολόγιο Λευτεριά, 26-2-2017,

ανάκτηση 2-3-2017).


1953-Το Γυμνάσιο Κατερίνης θρηνεί τον θάνατο της καθηγήτριας Ελένης Χατζή. Η κηδεία της έγινε στη Θεσσαλονίκη. (Μακεδονικός Αγών, 1-3-1953, σελ. 4)

Χαράλαμπος Σιδηρόπουλος
1964-Θάνατος του 94χρονου Χαράλαμπου Σιδηρόπουλου, γιατρού, προεστού της Ευαγγελικής Κοινότητας της Κατερίνης και Δημάρχου Κατερίνης (1945-1946).
Γεννήθηκε στα Κοτύωρα του Πόντου όπου ανέπτυξε κοινωνική δράση και εξελέγη ομόφωνα δήμαρχος της γενέτειράς του, με την ψήφο όλων των κατοίκων ανεξάρτητα από τη φυλή ή το δόγμα τους. Κατά τη δημαρχία του έγιναν αρκετά έργα, ενώ συνεργάστηκε και με το Μητροπολίτη Πολύκαρπο. Σε εκείνον οφείλεται η ίδρυση του συνοικισμού εξ ευαγγελικών προσφύγων εν Μακεδονία. Ο συνοικισμός των Ευαγγελικών ιδρύθηκε στην Κατερίνη με έγκριση της κυβέρνησης.  Κατά την Κατοχή διετέλεσε αντιπρόεδρος του νεοϊδρυθέντος τμήματος του Ερυθρού Σταυρού της Κατερίνης με πρόεδρο το Μητροπολίτη Κίτρους Κωνσταντίνο Κοϊδάκη. Το 1945 διετέλεσε Δήμαρχος Κατερίνης και προσέφερε τις υπηρεσίες του στην πόλη κατά την κρίσιμη μεταβατική περίοδο μετά τον πόλεμο.  (Μακεδονικός Αγών, 2-3-1964, σελ. 4.)


2001- Πεθαίνει ο 79χρονος Δημήτριος Κακοσούλης του Αθανασίου, πρόεδρος της Κοινότητας Παντελεήμονα από το 1970 ως το 1974.
2001-«Φεύγει» από τη ζωή ο Μηνάς Χαλεπλής, 76 ετών, πρόεδρος της Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου 1912-1940 κατά τα έτη 1957 , 1982.


Έγιναν κι αυτά

1965-Συγκροτήθηκε σε σώμα το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Πιερίας και πρόεδρος εξελέγη ο Σωτήριος Κωτίκας, αντιπρόεδρος ο Νικόλαος Τσιαδήρας, γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Ν. Γιαννιτσάρας, ταμίας ο Νικόλαος Τσιτσάνης, μέλη: Αντώνιος Γιαμούζης, Ιωάννης Κορωνίδης και Γεώργιος Παπανικολάου. (Μακεδονικός Αγών, 23-2-1965, σελ. 1)

1969-Τελούνται τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της χούντας της 21ης Απριλίου και τα εγκαίνια του εντευκτηρίου Εθνοφυλακής και Νεότητος στο Αιγίνιο. (Νέα Εποχή, 1-3-1969, σελ. 1)

1984-Αποφασίζεται ομόφωνα από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να γίνει στον Κορινό το πρώτο συνεταιριστικό ελαιοτριβείο της Πιερίας με φορέα την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών του νομού. (Ολύμπιο Βήμα, 25-2-1984, σελ. 1)

2006-Κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων Πλαταμώνα, Νέων Πόρων και Παντελεήμονα του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου αποκλείουν την εθνική οδο Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος του κάστρου του Πλαταμώνα, για περίπου μία ώρα, προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα. Αφορμή  για την πράξη τους είναι η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει στην αυτονόμηση των κοινοτήτων Τσαριτσάνης Λάρισας, Ανωγείων Ρεθύμνης και Βραχασίου Λασιθίου. Οι περί τους 350 συγκεντρωμένοι ζήτησαν τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Δήμου Πλαταμώνα, στον οποίο θα συμπεριληφθούν τα τρία δημοτικά διαμερίσματα. (news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ, 23-2-2006)

2018-Η μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης, Μαγδαληνή Ψωμιάδου, κατέκτησε την 2η θέση στα 53 κιλά στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Γυναικείας Πάλης κορασίδων που διεξήχθη πρόσφατα στα  Άνω Λιόσια της Αττικής.Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.