HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 28 Φεβρουαρίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)

Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

28 Φεβρουαρίου

Γεγονότα

1925-Μια περιγραφή της Κατερίνης για εκείνη την εποχή δίνει δημοσίευμα (που υπογράφει ο Βεν. Ζερβέας) της εφημερίδας “Εμπρός” (φύλλο 28-2-1925, μέσω Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας), που αναφέρει ανάμεσα στα άλλα:

Κατά το πλείστον οι χωρικοί της Κατερίνης είνε Αρβανίται και μετά δυσκολίας συνεννοούνται Ελληνιστί. Αυτοκαλούνται γκρέπηδες (χωρικοί) προς διάκρισιν από τους γνήσιους Έλληνας κτηματίας τους οποίους ονομάζουν Κεχαγιάδες... Η περιφέρεια της Κατερίνης κατοικείται από συμμιγή πληθυσμόν Βλάχων, Αρβανιτών και γηγενών Ελλήνων. Όλοι είνε άποικοι από διάφορα μέρη της άλλης Ελλάδος, φέροντες απτά τα σημεία του Τουρκικού ζυγού υπό τον οποίον εδούλεψαν τόσα έτη. Η Κατερίνη είνε πόλη καθαρώς Τουρκική και πολύ νέα. Εκτίσθη προ 60 περίπου ετών, ευρίσκεται δε μεταξύ των δύο αρχαίων πόλεων Δίειον και Πύδνας γνωστής από την Μακεδονικήν ιστορίαν. Η πρώτη ήτο μεγάλη και ωραία πόλις και είχε κτισθή προς τιμήν του Διός.
Τα ερείπιά της σώζονται εισέτι. Έχει γεννηθή ζήτημα ποίον είνε το πραγματικόν όνομα της κωμοπόλεως ταύτης. Άλλοι ιστορικοί και γεωγράφοι την ονομάζουν Αικατερίνην και άλλοι Κατερίναν. Η διαφορά αυτή φαίνεται και από τα λειτουργούντα εν αυτή ιδρύματα. Αίφνης το μέν γυμνάσιον γράφεται εις τα δημόσια έγγραφα “γυμνάσιον Αικατερίνης”, το δε Ειρηνοδικείον “Ειρηνοδικείον Κατερίνης”. Λέγουν ότι το επικρατέστερον όνομα είνε το Αικατερίνη, διότι και όλη η ονομασία της πόλεως προήλθεν από ένα αρχαίον ναόν της Αγίας Αικατερίνης, ο οποίος ελειτούργει ως μονή πλησίον της πόλεως.
Διά τους δημοσίους υπαλλήλους η Κατερίνη είνε τόπος εξορίας. Και οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλεως έχουν την αντίληψιν ταύτην. Όλους τους μετατιθεμένους εκεί τους αποκαλούν “ισοβίτας”.
Αν και ο πληθυσμός της ανέρχεται εις 14 χιλιάδας παρουσιάζει την όψιν ενός μεγάλου χωριού. Οι δρόμοι της είνε άθλιοι. Ας σημειωθή όμως ότι ο τόπος εδώ είνε ευφορώτατος, παρατηρείται δε αισθητή ευθύνεια σε όλα σχεδόν τα είδη.”


1954-Εκλέγεται το νέο διοικητικό συμβούλιο. του Σωματείου Μικροπωλητών. Πρόεδρος ο Παν. Ζαρωτιάδης, αντιπρόεδρος Ιωάννης Ατματζίδης, γεν. γραμματέας Χαρ. Χατζηελευθεριάδης, ταμίας Ευτύχιος Αμανατίδης, συμβουλοι: Χαραλ. Παπαβραμίδης, Δημ. Τίγκας, Ιωάννης Τάγκας. (Μακεδονικός Αγών, 7-3-1954, σελ. 4)

1967-Καμία αγοραπωλησία καπνού στον νομό Πιερίας δεν έχει σημειωθεί ακόμη. Τιμές που κυμαίνονται από 28 ως 35 δραχμές προσέφερε ο οργανισμός καπνού, τιμές που απορρίφθηκαν από τους καπνοπαραγωγούς.

1974-Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις στο Αιγίνιο για την ανεύρεση πετρελαίου. Η τελική φάση της γεωτρήσεως προβλέπει βάθος 7.800 ποδών. (Νέα Εποχή, 2-3-1974, σελ. 1)

1982-Το πρώτο της παιδικό καρναβάλι γιορτάζει η Κατερίνη. Το πανηγύρι των παιδιών στην πλατεία Ελευθερίας συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κατερίνης και το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών, σε συνεργασία με τα καταστήματα παιδικών παιχνιδιών Πάππας. (Νέα Εποχή, 6-3-1982)

1986-Ο Αρχέλαος Κατερίνης στην Κεντρική Ελλάδα επικράτησε στα περιφερειακά πρωταθλήματα ελληνορωμαϊκής πάλης παίδων και εφήβων που διεξήχθησαν στο «Παλαί» του Φαλήρου, τα Τρίκαλα και τη Μίκρα. Ειδικότερα, ο Αρχέλαος πρώτευσε στους εφήβους με 73 βαθμούς και ήρθε 2ος στους παίδες με 48 βαθμούς.  (Τα Νέα, 28-2-1986, σελ. 43)

1987-Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο στο Σωματείο Ερασιτεχνών Αλιέων “Το Δελφίνι” . Πρόεδρος ο Πέτρος Πίντζος, αντιπρόεδρος ο Γεώργιος Διονυσιάδης, γενικός γραμματέας ο Ιωάννης Κλιγκόπουλος , ταμίας ο Χαράλαμπος Σαχινίδης, μέλη Ιωάννης Ευθυμιάδης, Μιλτιάδης Σπυριδόπουλος, Ανέστης Χατζηκυριάκος . (Μακεδονικός Αγών,28-2-1987, σελ. 1).

Έφυγαν

1979-Πέθανε ο Νικόλαος Κατράνας, ο οποίος υπηρέτησε ως δημοτικός σύμβουλος, αντιπρόεδρος της Κοινότητας Λιτοχώρου και ο μακροβιότερος πρόεδρος του Απόλλωνα Λιτοχώρου (1950-51, 1958-60, 1964-68, 1973-74 και 1975). (Νέα Εποχή, 3-3-1979, σελ. 4)

2003- Απεβίωσε ο Αθανάσιος Στραβογιάννης του Ιωάννη,  74,  ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας Βρίας από το 1975 ως το 1986.

Έγιναν κι αυτά

1964-Άρχισε η λειτουργία Αντιφυματικού Ιατρείου στο Σανατόριο της Πέτρας Ολύμπου. (Νέα Εποχή, 29-2-1964, σελ. 1)

1976-Οι θέσεις των ειρηνοδικών στην Πιερία αυξάνονται σε 2. (Ολύμπιον Βήμα, 29-2-1976, σελ. 1)

1983-Παραιτούνται οι διοικήσεις 11 αλιευτικών συνεταιρισμών από παράκτιους ψαράδες των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη άρση της διανομαρχιακής απόφασης για περιορισμό της αλιείας στα 4 μίλια από τις ακτές (ως τις 30 Μαρτίου). Παράλληλα, οι παράκτιοι αλιείς αποπειρώνται να αποκλείσουν το λιμάνι της συμπρωτεύουσας, “δένοντας” τα καΐκια τους μπροστά στο λιμάνι και κλείνοντας τη μία είσοδο και προξενώντας προβλήματα στην ναυσιπλοΐα. (Τα Νέα, 1-3-1983, σελ. 9)

1987-Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου (ΕΟΣ) Κατερίνης. Πρόεδρος εκλέγεται ο Δημήτρης Καρατζάς, αντιπρόεδρος ο Νικ. Μπαλάτος, γραμματέας η Σοφία Καζεπίδου, αναπληρωτής γραμματέας ο Αθανάσιος Αλεξανδρόπουλος, ταμίας ο Γιώργος Τζίτζας, έφορος Μαργ. Παπαθεοδώρου, μέλη οι Ηλ. Λαϊνόπουλος, Δημήτρης Αγαπούδας και Αλέκος Χιάμπος. (Μακεδονικός Αγών, 28-2-1987, σελ. 2)
1987-Με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας μεταβιβάζεται οικόπεδο του συνοικισμού Παλιαμπέλων στον Δήμο Κολινδρού για την ανέγερση Αγροτικού Ιατρείου και Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου. (Μακεδονικός Αγών, 28-2-1987, σελ. 1)

2016-Με την επωνυµία «Θεϊκό Όλυµπος», που κατοχύρωσε στην ΕΕ, θα κυκλοφορεί στην εσωτερική αγορά και στο εξωτερικό, το εξαιρετικά παρθένο πολυποικιλιακό ελαιόλαδο της Οµάδας Ελαιοπαραγωγών Ολοκληρωµένης ∆ιαχείρισης της Ένωσης Παραγωγών Κάτω Αγιάννη Πιερίας, η οποία πούλησε φέτος, µέρος της παραγωγής της στην τιµή των 4,489 ευρώ το κιλό, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda. (Ολύμπιο Βήμα, 29-2-2016)




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια