HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τι συμβαίνει με το αντιγριπικό εμβόλιο; «Φέτος δεν ήταν καλό»

Εξηγήσεις για τον υψηλό ρυθμό αύξησης των νεκρών και των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης φέτος στην Ελλάδα έδωσε η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου.

«Η γρίπη δεν είναι σταθερό νόσημα. Το εμβόλιο θα προφυλάξει από τους μισούς θανάτους».
«Φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό. Δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν», παρατήρησε αρχικά και στη συνέχεια εξήγησε: «αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης γιατί δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει». «Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα» συμπλήρωσε η κυρία Μαλτέζου. Σύμφωνα με την ίδια, «θα έχουμε άλλον 1,5 μήνα με τη γρίπη ίσως και παραπάνω μέχρι τέλη Μαρτίου».

Η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ εξήγησε, ακόμα, ότι «τα παιδιά είναι αυτά που συνήθως φέρνουν την γρίπη και μετά κολλάει η υπόλοιπη οικογένεια». Παρόλα αυτά η κυρία Μαλτέζου σημείωσε ότι «το αντιγριπικό εμβόλιο παρόλο που είμαστε στην κορύφωση της γρίπης ακόμα και τώρα όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου αξίζει να το κάνουν γιατί προφυλάσσει από τους μισούς θανάτους».

38 νεκροί από γρίπη στην Ελλάδα

Πολύ υψηλή και μάλιστα με ανοδική τάση, χαρακτηρίζεται πλέον η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης. Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν 15 θάνατοι από επιπλοκές του ιού, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών σε 38.

Το ίδιο διάστημα, από 27 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2020, 32 περιστατικά χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Από την αρχή της περιόδου έχουν καταγραφεί 151 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 136 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 80 άνδρες και 56 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 57 έτη. Τα 117 (86%) κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός. Όμως, εμβολιασμένοι ήταν μόνο οι 50 (42,7%) ασθενείς.


Από τους ασθενείς που κατέληξαν, οι 17 ήταν άνδρες και 21 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη. Τα 36 (94,7%) από τα 38 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, ωστόσο 14 ασθενείς ήταν εμβολιασμένοι.

Οι υπότυποι του ιού A(H1N1) και A(H3N2) είναι αυτοί που συνεπικρατούν. Ο ΕΟΔΥ τονίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια