HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ε.Σκούφα: «Εννιά στους δέκα εργαζόμενους θα πληρώσουν αυξημένες εισφορές. Είναι αυτό δίκαιο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα;»

«Όταν νομοθετούμε θα πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της κοινωνικής πραγματικότητας, όχι μια εικόνα που θα θέλαμε να υπάρχει, αλλά την αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας όπως ακριβώς είναι» είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, μιλώντας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.


Η κα Σκούφα εξέφρασε την απορία εάν ο υπουργός έχει, σαφή εικόνα των συντάξεων που παίρνουν οι αγρότες, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι ελευθεροεπαγγελματίες, οι εργαζόμενοι με ημερομίσθιο στην Επικράτεια. «Προσωπικά όταν σκέπτομαι τις συντάξεις αυτών των ανθρώπων απορώ. Και απορώ διότι, προφανώς, είναι ικανότατοι με μαθηματικές αλχημείες, όχι να μπορέσουν να ζήσουν, αλλά να επιβιώσουν» , σημείωσε.

Συνταξιούχοι των 400- 500 ευρώ
Μπορούν να ζήσουν οι συνταξιούχοι με 400 ευρώ και 500 ευρώ όταν δεν έχουν άλλους πόρους; Στην Ελλάδα φαίνεται ότι μπορούν και αν δεν μπορούν εξαναγκάζονται να μπορέσουν, επεσήμανε και τόνισε: Πόσοι άνθρωποι καλούνται να ζήσουν με 400 και 500 ευρώ τον μήνα; Η πλειοψηφία. Υπάρχουν και κάποιοι λιγότεροι που παίρνουν 700 ευρώ και 800 ευρώ, ενώ άλλοι που παίρνουν 1000 ευρώ, 1000 και κάτι τους θεωρούμε πλουσιότατους. Είναι; Κάνετε κάτι για αυτή την κοινωνική πλειοψηφία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Δεν κάνετε. Τα παραδείγματα που δίνει ο κύριος Υπουργός στη δημοσιότητα, παραδείγματα συνταξιούχων που θα δουν αυξήσεις αφορούν εργαζόμενους με τριάντα τρία ως σαράντα χρόνια ασφαλιστικού βίου και με μισθό 700 ευρώ. Γνωρίζουμε πολλά παραδείγματα στον περίγυρό μας, έξω στην κοινωνία, που να δουλεύουν για τριάντα τρία και σαράντα συνεχόμενα χρόνια με μισθό των 700 ευρώ;

«Τους κόβετε τη 13η σύνταξη»
Για τους ανθρώπους που δεν εξασφάλισαν αυτά τα τριάντα τρία και πάνω έτη εργασίας –και αυτή είναι η κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα μας- πάλι δεν κάνετε τίποτα ή μάλλον κάνετε, τόνισε η βουλεύτρια Πιερίας λέγοντας πως τους κόβουν τη μόνιμη δέκατη τρίτη σύνταξη που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όταν μιλάμε για δέκατη τρίτη μόνιμη σύνταξη μιλάμε για έναν συνταξιούχο που παίρνει 500 ευρώ για δώδεκα μήνες και τα Χριστούγεννα ή τον Μάιο παίρνει άλλα 500 ευρώ. Αυτό το καταργείτε. Και δεν το καταργείτε μόνο στον συνταξιούχο των 500 ευρώ αλλά και γι’ αυτόν που παίρνει κάτι περισσότερο.

Το πετσόκομμα του κοινωνικού μερίσματος
Δεν διδαχθήκατε καθώς φαίνεται, πρόσθεσε η κα Σκούφα, από τις καταστρεπτικές συνέπειες που είχε το πετσόκομμα του κοινωνικού μερίσματος το οποίο δεν δόθηκε σε όσους δόθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε συζητήσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος; Έχετε συζητήσει με τους μαγαζάτορες στην αγορά να δείτε πόσο έλειψε αυτό το κοινωνικό μέρισμα που εσείς πετσοκόψατε;

Ευνοϊκές διατάξεις για συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ
Η κα Σκούφα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο ευνοεί τους συνταξιούχους που έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1300 ευρώ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μερίμνησε για αυτούς που έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής κάτω από 1300 ευρώ. Και γιατί μεριμνάτε γι’ αυτούς που έχουν πάνω από 1300 και λέτε ότι δεν θα υπάρξει μείωση επικουρικής σύνταξης; Γιατί υπήρξε η απόφαση του ΣτΕ, που πολύ καλά έκανε και βγήκε, πολύ καλά κάνετε και εφαρμόζετε, όμως την εφαρμόζετε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έβγαλε το 2018 τη χώρα από τα μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που εξασφάλισε το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων και ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε και δημοσιονομικό χώρο ούτως ώστε να μπορέσετε να ευνοήσετε και τους συγκεκριμένους συνταξιούχους, είπε η βουλεύτρια Πιερίας Για τι ποσοστό όμως συνταξιούχων μιλάμε που παίρνουν άθροισμα πάνω από 1300 ευρώ; Μιλάμε για 10%, 15%, 20% βαριά-βαριά; Και όλοι οι υπόλοιποι που παίρνουν σύνταξη κάτω από 1300 ευρώ; Ευτυχώς που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ασφαλιστικές εισφορές: 9 στους 10 θα πληρώσουν αυξημένα ποσά
Η Ν.Δ ισχυρίζεται ότι φέρνει ένα πιο δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, γιατί αποσυνδέει τις ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα, παρά το γεγονός ότι για παράδειγμα η ΓΣΕΒΕΕ, είπε ότι θα πρέπει να επανασυνδεθεί, να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική και η λογική του ν.4387 και να ενισχυθεί η φοροδοτική, η εισφοροδοτική ικανότητα, σημείωσε η κα Σκούφα. Άρα, ο καθένας να πληρώνει για το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα αυτό που μπορεί. Και άρα, αυτός που παίρνει 7.000 το χρόνο δεν θα μπορεί να πληρώνει εκ των πραγμάτων τα ίδια που μπορεί να πληρώνει αυτός που βγάζει 70.000.

«Λέτε στον κόσμο να ζήσει με 363 ευρώ»
Παίρνουμε τον άνθρωπο που βγάζει 7.000 ευρώ το έτος. Μιλάμε για 583 ευρώ τον μήνα. Σ’ αυτόν τον άνθρωπο λέτε να πληρώσει αναγκαστικά κατώτατη εισφορά 220 ευρώ. Του λέτε να ζήσει με 363 ευρώ τον μήνα. Μπορούμε να ζήσουμε όλοι εμείς, μπορεί να ζήσει ο κύριος Υπουργός με 363 ευρώ; Τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας.
Εννιά στους δέκα εργαζόμενους θα ζοριστούν ακόμη περισσότερο, να πληρώσουν αυξημένες εισφορές προκειμένου ο ένας στους δέκα να μπορέσει να ευνοηθεί. Είναι αυτό κοινωνική 
δικαιοσύνη; Είναι αυτό δίκαιο ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστημα;

Τα σώματα ασφαλείας, οι ένοπλες δυνάμεις και οι υγειονομικοί ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ
Η κα Σκούφα αναφέρθηκε τέλος σε δυο εκκρεμότητες για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη. Η πρώτη αφορά τους μονοσυνταξιούχους υγειονομικούς του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, τους οποίους εκ παραδρομής η υπουργική απόφαση του 2018 δεν τους συμπεριλαμβάνει. Και η δεύτερη αφορά τους ασφαλισμένους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, τους οποίους ο νόμος του 2010 τους διαχωρίζει σε νέους και παλαιούς ασφαλισμένους με έναν όμως παράδοξο τρόπο, όχι με το σύστημα που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους και ασφαλισμένες.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια