Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Ενδιαφέρουσα ημερίδα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος με θέμα «Βυζαντινή μουσική˙ μελωδίες Αγγέλων»

Συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις «Φώτια 2020» με την ημερίδα με θέμα «Βυζαντινή μουσική˙ μελωδίες Αγγέλων» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Ο Άγιος Φώτιος» με εισηγητές τον Αγιορείτη Ιερομόναχο Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη και την Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα Μαρία Αλεξάνδρου.

Προλογίζοντας την ημερίδα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε αρχικά για τη συμμετοχή τους, τους δύο διακεκριμένους ομιλητές με σημαντικό ποιμαντικό, επιστημονικό και παιδαγωγικό έργο. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης δήλωσε χαρακτηριστικά «ότι τα Φώτια αποτελούν και φέτος σημείο αναφοράς  για την Ορθοδοξία και τον πολιτισμό με ένα θέμα όπως η βυζαντινή μουσική. Η βυζαντινή μουσική είναι μέσο κατευνασμού των παθών, ψυχικής κάθαρσης πνευματικής αγαλλίασης. Παράλληλα ως ζωντανή παραδοσιακή τέχνη είναι από τα σημαντικότερα πολιτισμικά αγαθά».


Στην ομιλία του ο Γέροντας Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης αναφέρθηκε στην Ποίηση και την Υμνογραφία και ανέλυσε τον ρόλο της βυζαντινής μουσικής στη σύγχρονη πραγματικότητα ως πυρήνα της Εκκλησίας και τη σύνδεσή της με την πνευματική ζωή, τη θρησκευτική λατρεία.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Καθηγήτρια κα Μαρία Αλεξάνδρου, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Ανιχνεύοντας την ομορφιά: Περίφημοι βυζαντινοί ύμνοι εις τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου». «Ως τέχνη, η βυζαντινή μουσική αποτελεί έκφανση του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πνεύματος και πολιτισμού, με επιδράσεις από την αρχαία ελληνική παράδοση και διανύει μια τεράστια πολιτιστική διαδρομή δια μέσου των αιώνων, αποτυπώνοντας στοιχεία της ιδιοσυγκρασίας  των Ελλήνων», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Αλεξάνδρου.

Και οι δύο εισηγήσεις γεμάτες σοφία, γνώση, αμεσότητα, ειλικρίνεια και μεστότητα απέσπασαν τα χειροκροτήματα των δεκάδων παρευρισκόμενων.


Μετά το πέρας των δύο εισηγήσεων ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το ακροατήριο.

          Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση άνοιξε το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης υπό τη διεύθυνση των καθηγητριών κ.κ. Στέλλας Καμπουρίδου και Ευτυχίας Καβαλίκα, ταξιδεύοντας το κοινό σε σύγχρονα μουσικά μονοπάτια της γνήσιας παραδοσιακής μουσικής, σε παραδοσιακούς ήχους  που επιμελήθηκαν με πολύ αγάπη και μεράκι οι μαθητές του Σχολείου.

Τα «Φώτια» συνεχίζονται την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου και ώρα 6μ.μ. με τον  Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του Προστάτη του Πνευματικού Κέντρου «Ο Άγιος Φώτιος», ενώ το πρωί της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου θα τελεστεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του «Αγίου Φωτίου».


Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.