HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Πιερία: Μαθητές μεταποιούν τοπικά προϊόντα στην επιχείρησή τους! (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Μπύρα, κρασί από μέλι, αφεψήματα και καλλυντικά είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που παράγει και διαθέτει η μαθητική εικονική επιχείρηση «Άρωμα Ολύμπου» που έστησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Κονταριώτισσας.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο GRTimes.gr ο Γρηγόριος Καλόμοιρος, Καθηγητής Χημείας και υπεύθυνος του προγράμματος, «για έξι συνεχή έτη, πραγματοποιούμε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που έχει ως αντικείμενο τη μεταποίηση πρώτων υλών του τόπου μας σε προϊόντα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας. Παίρνουμε πρώτες ύλες όπως τα αρωματικά βότανα, το μέλι, το λάδι, το κριθάρι, το λυκίσκο, το νερό από τις πηγές και άλλα πολύτιμα προϊόντα του Ολύμπου και τα μεταποιούμε σε μείγματα βοτάνων για αφεψήματα, καλλυντικά, χειροποίητα σαπούνια, εξαιρετική μεντοβίνα (κρασί από μέλι), ποιοτική αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα, αιθέρια έλαια, αρώματα, αναψυκτικά κ.ά. Τα ποιοτικά προϊόντα των μαθητών αυτού του Λυκείου, μεταφέρουν το άρωμα του Ολύμπου εισάγουν νέους τρόπους βιωματικής μάθησης και σπέρνουν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη στον τόπο μας» τονίζει ο κ. Καλόμοιρος.

«Πρόκειται για ένα εγχείρημα που εντάσσεται στο πλαίσιο των Σχολικών Δραστηριοτήτων στον τομέα του επαγγελματικού προσανατολισμού. Οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται εκτός σχολικού ωραρίου, Σαββατοκύριακα, και υποστηρίζονται από καθηγητές που έχουν την καλή διάθεση να προσφέρουν τον εαυτό τους στην εκπαίδευση», επισημαίνει.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εικονικής επιχειρηματικότητας του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», ξεκίνησε πριν έξι χρόνια στο Λύκειο Κονταριώτισσας Πιερίας με την υποστήριξη του χημικού του Σχολείου και υλοποιείται μέσα στο εργαστήριο χημείας. Όσον αφορά τις οικονομολογικές απαιτήσεις του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Καλόμοιρο, υποστηρίζει κατά καιρούς η οικονομολόγος του σχολείου.


Ο βασικός στόχος του προγράμματος και το μάθημα… των μαθητών

«Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι η σπορά της ιδέας της επιχειρηματικότητας στους νέους, με βάση τη μεταποίηση πρώτων υλών. Στόχος επίσης είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με την ύλη της χημείας, της βιολογίας, των οικονομικών και άλλων μαθημάτων μέσω της βιωματικής μάθησης. Όταν οι μαθητές βλέπουν πόσο μπορεί να τους χρησιμεύσουν οι γνώσεις που τους προσφέρονται, γίνονται πιο πρόθυμοι να προσπαθήσουν γι΄ αυτές» αναφέρει στο GRTimes.gr ο υπεύθυνος του προγράμματος. «Στους μαθητές, δίνεται η ευκαιρία να βιώσουν τις χημικές και τις βιολογικές διεργασίες όπως την αλκοολική ζύμωση, την υδρόλυση των πολυσακχαριτών, τη σαπωνοποίηση, την εστεροποίηση, την υδρόλυση των εστέρων τις ενζυμικές διεργασίες και πολλά άλλα αντικείμενα της σχολικής ύλης. Άλλοι πάλι, αρκούνται στις πρακτικές δεξιότητες και στην συνεργατικότητα. Σε κάθε περίπτωση, έχουν μια εμπειρία σχολείου διαφορετική και πιο ελκυστική που τους δίνει ιδέες και εφόδια για επαγγελματική απασχόληση» υπογραμμίζει.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, οι μαθητές, συνεργάζονται, ερευνούν, εξοικειώνονται με μετρήσεις και διαδικασίες, αποκτούν δεξιότητες παράγοντας τα δικά τους προϊόντα, που τα συσκευάζουν, τα διαφημίζουν σε ιστοσελίδα που δημιούργησαν μόνοι τους και τα πουλούν σε Δημοτική Γιορτή στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Έτσι, παράλληλα με την μόρφωση και την εμπέδωση της θεωρίας της Χημείας και της Βιολογίας, θα αποκτήσουν δεξιότητες στις μεθόδους παραγωγής, στο σχεδιασμό μιας επιχείρησης, στις οικονομικές διαδικασίες αλλά ταυτόχρονα θα αποκτήσουν βιωματικά έναν επαγγελματικό προσανατολισμό που μπορεί να κρατήσει τα παιδιά στον τόπο τους δίνοντας σ΄ αυτόν δυνατότητες ανάπτυξης.
Όσον αφορά την πώληση των προϊόντων και την ανταπόκριση του κόσμου ο κ. Καλόμοιρος τονίζει πως «ως εικονική επιχείρηση δυστυχώς δεν υπάρχει πλαίσιο που να υποστηρίζει την πώληση προϊόντων, αν και πολλά μαγαζιά μας τα ζητάνε. Έτσι, οι μαθητές περιορίζονται στην διάθεση των προϊόντων τους μέσα στο σχολείο ή στην τοπική κοινωνία, σε διάφορες εκδηλώσεις. Η ανταπόκριση είναι πολύ καλή μια και τα προϊόντα που παράγουν οι μαθητές είναι πολύ ποιοτικά. Υπάρχει βέβαια για εκπαιδευτικούς σκοπούς και το eshop καθώς και η ιστοσελίδα της επιχείρησης, αλλά δεν είναι δυνατή η διάθεση των προϊόντων με παραστατικά κατά τον νόμο».

Τα μελλοντικά σχέδια

«Προσπαθούμε να μεταφέρουμε και να εντάξουμε τις βιωματικές τεχνικές στο αναλυτικό πρόγραμμα του λυκείου, έστω και μερικώς, γιατί η πίεση της διδακτέας ύλης είναι μεγάλη και τα χρονικά πλαίσια μικρά. Ωστόσο, ειδικά η ύλη της χημείας και της βιολογίας της Β΄ λυκείου προσφέρεται για τη διεξαγωγή πολλών βιωματικών εργαστηρίων. Έτσι, κάνουμε προσπάθεια να προσαρμόσουμε το χρονοδιάγραμμα του σχολικού προγράμματος με τρόπο τέτοιο ώστε να εντάξουμε τη βιωματική μάθηση στο γενικό Λύκειο. Ευχής έργο θα ήταν να είχαμε τη βοήθεια του υπουργείου προς αυτή τη κατεύθυνση. Απαιτείται περιορισμός της εξειδικευμένης γνώσης και επαφή της διδακτέας ύλης με την καθημερινότητα των μαθητών – με τη ζωή τους», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Καλόμοιρος.
Τώρα, οι μαθητές ερευνούν τους τρόπους απόσταξης των αιθερίων ελαίων των αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων, και σκέφτονται τρόπους εκμετάλλευσης των πολύτιμων αυτών προϊόντων. Επίσης, εξετάζουν τις δυνατότητες εκμετάλλευσης της βύνης που παράγουν μόνοι τους από κριθάρι, αφήνοντας τους σπόρους να φυτρώσουν, αυξάνοντας κατακόρυφα τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που αυτοί περιέχουν. Σκέφτονται να παρασκευάσουν με αυτήν, θρεπτικά σκευάσματα για πρωινό τύπου μπάρας. Έτσι, μαθαίνουν ότι με την έρευνα και με πρωτότυπες ιδέες, θα μπορέσουν μεθαύριο να αξιοποιήσουν με την μεταποίηση, τις πρώτες ύλες που τόσο άφθονα παράγει ο τόπος τους σε προϊόντα με πολύ μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.
Το 2017, το πρόγραμμα εντάχθηκε στο πλαίσιο του Σωματείου Εικονικής Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) και κατέκτησε μία από τις δέκα πρώτες θέσεις εικονικής μαθητικής επιχείρησης στην Ελλάδα.
«Ήδη υπάρχουν μαθητές που παρακολούθησαν το πρόγραμμα για τρία έτη και δήλωσαν με ενθουσιασμό, ότι μετά τις σπουδές τους θα επιστρέψουν και θα ασχοληθούν επιχειρηματικά με την μεταποίηση στον τόπο τους. Αν και στην ηλικία αυτή οι μαθητές είναι αρκετά ανώριμοι για να συνειδητοποιήσουν τους δρόμους που τους ανοίγει η προσπάθειά μας, γίνεται η σπορά μιας ιδέας που μπορεί να βλαστήσει πολύ αργότερα και να αποδώσει καρπούς.
Όραμά μας είναι να ενταχθούν παρόμοιες μέθοδοι και διαδικασίες βιωματικής μάθησης στα Γενικά Λύκεια της χώρας, ώστε οι μαθητές να προσέρχονται στο σχολείο με χαρά σαν κι αυτή που βλέπουμε στα πρόσωπά τους όταν έρχονταν μέσα στο κρύο και το σκοτάδι σε ένα έρημο σχολείο, ανάβουμε τα φώτα στο χημείο μας και πέφτουμε με τα μούτρα στη δουλειά, από τον πιο αδύναμο μαθητή στη θεωρία έως τον πιο δυνατό» τονίζει ο κ. Καλόμοιρος.
Ερωτώμενος για την υποστήριξη του προγράμματος από το κράτος, την περιφέρεια ή την δημοτική αρχή αναφέρει πως «στα πλαίσια που επιτρέπουν τα οικονομικά του Δήμου Δίου Ολύμπου, έχουμε λάβει αρκετή χρηματοδότηση, ώστε να αγοράσουμε υλικά και τον εξοπλισμό που σιγά σιγά μέσα στα χρόνια αυτά έφτασε σε πολύ καλό επίπεδο. Έχουμε κατά καιρούς και κάποιες χορηγίες από τοπικούς παραγωγούς κυρίως σε προϊόντα, όπως μέλι, λάδι, βότανα, κριθάρι κ.α. Θα ήταν χαρά μας όμως να βλέπαμε περισσότερο ενδιαφέρον για τη συμπλήρωση του εξοπλισμού μας από την τοπική επιχειρηματική κοινωνία αλλά και από τη μεριά του υπουργείου το οποίο θα έπρεπε να εντοπίζει και να αναγνωρίζει τέτοιες προσπάθειες, να τις αγκαλιάζει και να τις προωθεί στην εκπαίδευση γενικότερα» ενώ όπως τονίζει από το κράτος – πέρα από το να εγκρίνουν το πρόγραμμα, δεν υπήρξε κάποια υποστήριξη, όπως και από την Περιφέρεια που έμεινε μόνο στα λόγια.
Ε: Θα έπρεπε να βλέπουμε και άλλες αντίστοιχες δράσεις στα σχολεία;
Α: «Είναι ευχής έργον, αλλά είναι και αρκετά δύσκολο να πραγματοποιηθούν τέτοιες δράσεις. Οι εκπαιδευτικοί, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται να στερήσουν από την οικογένειά τους χρόνο τα Σαββατοκύριακα για να πραγματοποιηθούν τέτοια προγράμματα, μια κι αυτά δεν εντάσσονται στο αναλυτικό πρόγραμμα και δεν υπάρχει αμοιβή για αυτά. Χρειάζεται να επιμορφωνόμαστε με δικά μας έξοδα για να είμαστε σε θέση να οργανώσουμε τέτοια πολυδιάστατα εγχειρήματα, καθώς επίσης να πληρώνουμε από την τσέπη μας για τις έξτρα μετακινήσεις μας στο σχολείο που στις αποκεντρωμένες περιοχές μπορεί να είναι πολλά χιλιόμετρα. Θα έπρεπε επίσης να δημιουργηθεί και ένα οικονομικό πλαίσιο για τις εικονικές μαθητικές επιχειρήσεις, ώστε οι μαθητές να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους, κυρίως για τη χαρά που θα πάρουν όταν δουν τον κόπο τους να μεταποιείται σε κέρδος. Σκεφτείτε την ικανοποίησή τους στο τέλος της χρονιάς, όταν θα δουν το κέρδος αυτό, είτε να στηρίζει μια εκδρομή τους, είτε το σχολείο τους που έχει τόσες ανάγκες, είτε κάποιους άπορους συμμαθητές τους.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προγράμματα τόσο απαιτητικά ή πολυδιάστατα. Πάντα υπάρχουν πρόθυμοι εκπαιδευτικοί, και γίνονται πολλά άλλα προγράμματα στα σχολεία. Στο δικό μας λύκειο για παράδειγμα ο γυμναστής Γιώργος Τούλης διαθέτει πολλές ώρες για το πρόγραμμα «Η τέχνη της φωτογραφίας», όπου, μια ομάδα μαθητών έχουν φτάσει σε πολύ υψηλό φωτογραφικό επίπεδο, με συμμετοχή σε εκθέσεις. Άλλος εκπαιδευτικός είχε δημιουργήσει στο σχολείο μας κινηματογραφική λέσχη. Υπάρχουν προγράμματα και σε άλλες θεματολογίες όπως η θεατρολογία η φιλοσοφία κ.α. Όρεξη σε αρκετούς εκπαιδευτικούς υπάρχει. Οι μαθητές πάντα αγκαλιάζουν αυτές τις προσπάθειες, παρόλες τις αποστάσεις που πρέπει να καλύψουν (το σχολείο μας απέχει αρκετά χιλιόμετρα από τα 7 χωριά που εξυπηρετεί και τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχουν συγκοινωνίες για να τα μεταφέρουν)».

Αναλυτικά τα προϊόντα των μαθητών, όπως αναφέρει ο κ. Καλόμοιρος είναι τα εξής:

«Μεντοβίνα». Ένας εξαιρετικός οίνος – απεριτίφ φτιαγμένος από ζύμωση αρωματικού μελιού του Ολύμπου. Επιδέχεται μακρά παλαίωση 4-8 ετών για να πάρει τα τελικά του αρώματα και τη μακρά του επίγευση.
Μπύρα Ολύμπου. 30 παρτίδες μπύρας τύπου Ale ή Lager, φτιαγμένες από βύνη που παρασκεύασαν μόνοι τους οι μαθητές από κριθάρι Ολύμπου. Ο Λυκίσκος που χρησιμοποιήθηκε για τον αρωματισμό και την πίκρανση της μπύρας, μαζεύτηκε από τους ίδιους τους μαθητές στις ρεματιές του τόπου τους. Το νερό συλλέχθηκε από τις πηγές, ψηλά στον Όλυμπο, ενώ το μέλι που έδωσε τον ειδικό αρωματικό χαρακτήρα, προήλθε από τις κυψέλες τους. Κάθε παρτίδα είχε το δικό της χαρακτήρα, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν οι μαθητές την επίδραση του κάθε παράγοντα στο τελικό προϊόν. Οι μαθητές σχεδίασαν τις ετικέτες των μπουκαλιών με τη χορηγία του γραφίστα Κων/νου Σισκάκη, τις έκοψαν με το ψαλίδι και τις κόλλησαν σε κάθε παρτίδα.
Μείγματα βοτάνων για αφέψημα με στοχευμένη δράση: Βότανα του Ολύμπου εξαιρετικής ποιότητας που προσφέρθηκαν στο σχολείο μας από τοπικούς χορηγούς που αγκάλιασαν το πρόγραμμα, έγιναν η πρώτη ύλη για την παραγωγή τριών διαφορετικών μειγμάτων. Το 1ο μείγμα έχει αντιγριπική δράση. Το 2ο έχει ηρεμιστική δράση, το 3ο στοχεύει στην ευεξία του οργανισμού και τονώνει τη μνήμη. Τα μείγματα συσκευάστηκαν ανά 6 φακελάκια, σε χαρτόνινα κουτάκια σχεδιασμένα και κομμένα από τους μαθητές του τμήματος γραφιστικής του ΕΠΑΛ της περιοχής μας.
Σαπούνια αρωματικά, για σώμα και μαλλιά: Από λάδι του τόπου τους και από εκχυλίσματα βοτάνων, οι μαθητές έφτιαξαν πολλά σαπούνια σε διάφορα χρώματα και αρώματα, τα συσκεύασαν σε ειδική συσκευασία και έβαλαν τις δικές τους ετικέτες.
Καλλυντικά: Σαμπουάν για τα μαλλιά, lip balm, κραγιονάκια, σκευάσματα για την ακμή, αποσμητικά, είναι μερικά από τα καλλυντικά που ξεκίνησαν να φτιάχνουν οι μαθητές, μια και η ζήτηση αυτών των προϊόντων από παιδιά της ηλικίας τους, είναι μεγάλη.
Αναψυκτικά: Εκχυλίσματα βοτάνων του Ολύμπου με μέλι, δίχως ζάχαρη και συντηρητικά, εμφιαλωμένα με ανθρακικό δίνουν μια ακόμη διάσταση στις εμπειρίες των μαθητών. Ξεχωρίζει η προσπάθεια δημιουργίας ενός καινοτόμου χειροποίητου θρεπτικού βιταμινούχου αναψυκτικού από βύνη κριθαριού βότανα και μέλι, τύπου cola.
Περισσότερα, φωτογραφικό υλικό και βίντεο για την εκπαιδευτική αυτή προσπάθεια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα που έστησαν οι μαθητές στο facebook καθώς και στην ιστοσελίδα-eshop της επιχείρησής τους:

Πηγή: grtimes.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια