HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 18 Μαρτίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)

Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)


18 Μαρτίου

Γεγονότα


1953-Οι Κυλινδρόμυλοι Κατερίνης Γεωργίου Αν. Παπαδοπούλου και ΣΙΑ βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν στο κοινό της Κατερίνης και της υπόλοιπης Πιερίας ότι από την περασμένη εβδομάδα παράγουν άλευρα όλων των ποιοτήτων “με τιμάς ευθυνωτέρας της Θεσσαλονίκης” .  Προς εξυπηρέτηση του κοινού οι Κυλινδρόμυλοι έχουν πρατήριο επί της πλατείας της Δημοτικής Αγοράς και στο κατάστημα Νικ. Μακροπούλου, ο οποίος είναι και ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος. (Μακεδονικός Αγών, 19-4-1953, σελ. 4).

1961-Οι αθλητικοί σύλλογοι της Κατερίνης Όλυμπος και Μέγας Αλέξανδρος αποφασίζουν τη συνένωσή τους. (Μακεδονικός Αγών, 19-3-1961, σελ. 4.)

1971-Ο οικισμός Μελιάδιον αποσπάται από την Κοινότητα Μελιαδίου και προσαρτάται στην Κοινότητα Λαγορράχης.

1972-Μετά τη μετάθεση του Κ. Καλυβιώτη, προϊστάμενος του Ταχυδρομικού Γραφείου Κατερίνης αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Πιττάκης. (Νέα Εποχή, 18-3-1972, σελ. 1)

1983-Έπειτα από αρχαιρεσίες εκλέγεται το νέο διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου Επαγγελματιών Μεταλλικών Κατασκευών «Ο Ήφαιστος» ως εξής: πρόεδρος ο Νικήτας Κανταρτζής, αντιπρόεδρος ο Παντελής Φυτόπουλος, γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Καζαντζίδης, ταμίας Γεώργιος Τζιμόπουλος, μέλη: Θεοδόσιος Αφαντζάνης τακτικός και Ευθύμιος Σησιός αναπληρωματικός. (Νέα Εποχή, 26-3-1983, σελ. 4)

1985-Το Νομαρχιακό Ταμείο της Πιερίας εγκρίνει τη δημοπράτηση για το έργο “κατασκευή του Κέντρου Υγείας Λιτοχώρου”, προϋπολογισμού 80 εκατ. δρχ. (Ολύμπιο Βήμα, 19-3-1985)

1987-Ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες της Πιερίας, προξένησε η πρόσφατη κακοκαιρία. Σε ρεπορτάζ του Χρήστου Ζαφείρη από την Κατερίνη, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η παραγωγή ακτινιδίων στην Πιερία καταστράφηκε ολοσχερώς και χάθηκε πολύτιμο συνάλλαγμα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος προοριζόταν για εξαγωγή στο εξωτερικό. Οι πρόσφατες χαμηλές θερμοκρασίες από μείον πέντε ως μείον δεκαπέντε βαθμούς Κελσίου, «άνοιξαν» τις φλούδες των κορμών στα θαμνώδη ακτινίδια, με αποτέλεσμα να παγώσουν όλα τα δέντρα. Η καταστροφή είναι ολική στις καλλιέργειες που έχουν ζωή κάτω από πέντε χρόνια.  Ο πρόεδρος του Γεωργικού Συναιτερισμού Καρίτσας, Αντώνης Παπαστεργίου, δηλώνει ότι εκτός από τα ακτινίδια, στα οποία η καταστροφή ήταν σε ποσοστό 100%, μεγάλες καταστροφές έπαθαν και τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα λαχανικά, τα τεύτλα και καθυστέρησε η σπορά του καπνού και άλλων όψιμων καλλιεργειών. Ζημιές έπαθαν και τα ελαιόδεντρα στον νομό, σε ποσοστό 60%. (Τα Νέα, 18-3-1987, σελ. 15)

2001-Στη γενική απογραφή του πληθυσμού της Ελλάδας, στον νομό Πιερίας καταμετρώνται 129.846 κάτοικοι.

2017-Τη δεύτερη θέση κατακτά η αθλήτρια Μαγδαληνή Ψωμιάδου των Ολύμπιων Κατερίνης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων -Κορασίδων που διεξάγεται στο Δημοτικό κλειστό γυμναστήριο Κοζάνης.

Έφυγαν

1986-Πεθαίνει στο Λιτόχωρο, όπου έζησε τα 5 τελευταία χρόνια της ζωής της, η πολυγραφότατη συγγραφέας Σοφία Άντζακα. Ήταν γνωστή στο Πανελλήνιο. Ετάφη στο Λιτόχωρο, σύμφωνα με την επιθυμία της. (Ολύμπιο Βήμα, 19-3-1986).

Έγιναν κι αυτά

1972-Στον Κολινδρό ιδρύθηκε προοδευτικός σύλλογος με την επωνυμία “Άγιος Δημήτριος”. (Μακεδονικός Αγών, 18-3-1972, σελ. 1)

1973-Τελούνται τα αποκαλυπτήρια του ηρώου στο Παλαιό Ελευθεροχώρι. (Μακεδονικός Αγών, 24-3-1973, σελ. 1)

1978-Εξελέγη το νέο προεδρείο της Εστίας Πιερίδων Μουσών, με πρόεδρο τον Κλέαρχο Γώττα, αντιπρόεδρο τον Γ. Τασχουνίδη, γενικό γραμματέα τον Κυρ. Προβατίδη, ταμία τον Νικ. Παναγιωτίδη και μέλη τους Χαρ. Ζαπουνίδη, Ηρ. Ζάχο, Ελένη Κάτσικα, Γ. Τάκα και Αθ. Τσιαμπέρα (Μακεδονικός Αγών, 18-3-1978, σελ. 2)

2001-Ο νέος οικισμός Άνω Σκοτίνα προσαρτάται στο Τοπικό Διαμέρισμα Σκοτίνης. Η ονομασία του Τοπικού Διαμερίσματος Παλαιοστάνης του δήμου Πύδνας διορθώνεται σε Παλαιόστανης. Το όνομα του οικισμού Σφενδάμιον του ίδιου δήμου διορθώνεται σε Σφενδάμιο, του οικισμού Μικρή Μηλέα σε Μικρή Μηλιά και του οικισμού Παλαιοστάνη σε Παλαιόστανη.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ - ΜΙΚΡΗ ΜΗΛΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια