HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 19 Μαρτίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)

Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

19 Μαρτίου

Γεγονότα

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΚΑΛΗΣ
1953- Στον τελικό αγώνα του τοπικού στρατιωτικού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο Εθνικό Γυμναστήριο παρουσία του Διοικητού της Α΄ Μεραρχίας, του Διευθυντή Νομαρχίας Μενέλαου Τσιακίρη, του Δημάρχου Κατερίνης Δημητρίου Βακάλη και άλλων επισήμων, το 5ο Σύνταγμα Πεζικού επικρατεί του 495 Τάγματος Διαβιβάσεων πετυχαίνοντας ένα τέρμα. Οι ίδιες ομάδες έδωσαν το πρωί της ίδιας ημέρας και φιλικό αγώνα πετοσφαίρισης, όπου νίκησε το 495 Τ.Δ. (Μακεδονικός Αγών, 26-4-1953, σελ. 4).

1953-Στον Κάτω Αγιάννη Γηγενών λαμβάνει χώρα τελετή ορκωμοσίας νεοσυλλέκτων των εκεί ΤΕΑ. (Μακεδονικός Αγών, 26-4-1953, σελ. 4).

1955-Συνέρχεται στην πρώτη τακτική του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Επιβατικών Αυτοκινήτων “Άγιος Χριστόφορος”. Το νέο Δ.Σ. έχει πρόεδρο τον Ιωάννη Σιδηρόπουλο, αντιπρόεδρο τον Αστέριο Νταούκα, γενικό γραμματέα τον Δημήτριο Πεταλά, ταμία τον Γ. Τζιβρανίδη και συμβούλους τους Απόστολο Μπαρμπέρη και Αλέκο Αθανασιάδη.(Μακεδονικός Αγών, 28-3-1955, σελ. 4).

1961-Διοικητικές μεταβολές.
Αναγνωρίζονται οι οικισμοί : 
Καψαλός, που προσαρτάται στο δήμο Κολινδρού.
Πλατανάκια , που προσαρτάται στην Κοινότητα Μαλαθριάς.
Δέκατον Χιλιόμετρον και Λαγόρραχη , που προσαρτώνται στην Κοινότητα Μοσχοποτάμου.
Ανδρομάχη, Νέοι Ρωσοπρόσφυγες και Προσήλιον, που προσαρτώνται στην Κοινότητα Σβορώνου.

Διορθώνεται το όνομα των οικισμών: Άγιος Ιωάννης του δήμου Κατερίνης σε Κάτω Άγιος Ιωάννης, Νέα Έφεσσος σε Νέα Έφεσος
και των κοινοτήτων: Νέας Εφέσσου σε Κοινότητα Νέας Εφέσσου.

Καταργούνται: 
Ο οικισμός Νέος Πύργος του δήμου Κατερίνης , που προσαρτάται στον οικισμό Κάτω Άγιος Ιωάννης του δήμου.
Ο οικισμός Αλυκή της Κοινότητας Πύδνης.

1963-Διεξάγεται στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών κοντά στις Βρυσοπούλες Ολύμπου το χιονοδρομικό αγώνισμα της ελεύθερης κατάβασης, με αφετηρία την κορυφή Άγιος Αντώνιος στα 2.813 μέτρα υψόμετρο, για το Κύπελλο Ολύμπου. Την ίδια ημέρα γίνονται τα Δ΄  Παπαρρόδεια, οι αγώνες ανωμάλου δρόμου και αντοχής, που οργανώνονται από τις Δυνάμεις Καταδρομών στη μνήμη του πεσόντα ηρωικά κατά τον Πόλεμο του 1940-1941 Ταγματάρχη Ιωάννη Παπαρρόδου, από τους πρωτοπόρους της χιονοδρομίας στην Ελλάδα. (Νέα Εποχή, 23-3-1963, σελ. 1)

1983-Ο Νικόλαος Τόλιος εξελέγη νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου στο Σύλλογο Ηπειρωτών Πιερίας, με αντιπρόεδρο τον Νικόλαο Ζήκο, γενικό γραμματέα το Θεόδωρο Πάκο, ειδικό γραμματέα τον Νικόλαο Σιώζιο και ταμία τον Νικόλαο Παπανικολάου (Μακεδονικός Αγών, 19-3-1983, σελ. 2)

Έφυγαν

1984-Κηδεύεται με τιμές στο Δίον ο αγωνιστής Γεώργιος Καζακλάρης, πατέρας του βουλευτή Πιερίας, Χρήστου Καζακλάρη. (Ολύμπιο Βήμα, 20-3-1984)

Έγιναν κι αυτά

1953-Έγινε η κλήρωση του τοπικού λαχείου Αγίου Μηνά Καταχά. Τα δώρα που κερδίζουν οι νικητές είναι: ένα χρυσό και ένα ασημένιο ρολόι, ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι, ένα σερβίτσιο τσαγιού και ένα σερβίτσιο καφέ.  (Μακεδονικός Αγών, 19-4-1953, σελ. 4).

1961-Διενεργείται γενική απογραφή του πληθυσμού της Πιερίας, όπου καταγράφονται 97.697 κάτοικοι στο σύνολο του νομού.

1983-Στην εθνική Ελλάδας Νέων κλήθηκε ο μέσος ποδοσφαιριστής του Πιερικού, Χάρης Αμανατίδης.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια