HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ισχυρό κίνητρο με «κουπόνι» 25% για εμπρόθεσμη πληρωμή ΦΠΑ τον Απρίλιο

Για οφειλή 1.000 ευρώ που θα πληρωθεί, για παράδειγμα, έως το τέλος Απριλίου, ο φορολογούμενος θα «κερδίσει» 250 ευρώ, τα οποία θα συμψηφίσει με μελλοντικές οφειλές.

Ισχυρό κίνητρο για εμπρόθεσμη πληρωμή ΦΠΑ προσφέρει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας ουσιαστικά ένα κουπόνι, ίσο με το 25% της βεβαιωμένης οφειλής, το οποίο θα εξαργυρωθεί – συμψηφιστεί με μελλοντικές οφειλές.

Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν το επόμενο χρονικό διάστημα μέσω της έκδοσης υπουργικής απόφασης.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο ΦΠΑ που θα βεβαιωθεί τον Απρίλιο, δηλαδή για ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, θα αφορά το πρώτο 3μηνο του 2020 και για την επιχειρήσεις τον μήνα Μάρτιο, θα υπάρξει κουπόνι ίσο με το 25% της οφειλής.

Δηλαδή εάν κάποιος έχει οφειλή 1.000 ευρώ και τα πληρώσει έως 30 Απριλίου, θα λάβει ένα «κουπόνι» 25%, δηλαδή 250 ευρώ που θα τα συμψηφίσει με άλλες μελλοντικές οφειλές, π.χ. εάν ο έχει να πληρώσει φόρο εισοδήματος 1.500 ευρώ, θα πληρώσει 1.250 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτός που οφείλει επίσης 1.000 ευρώ, αλλά το πληρώσει σε δύο δόσεις, τότε το κουπόνι θα πάει στην μία. Δηλαδή θα πληρώσει 500 ευρώ στο τέλος Απριλίου και το κουπόνι θα είναι 125 ευρώ.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, «η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα σημαντικό πρόσθετο εργαλείο που θα καλύψει, όπως είπαμε, όλους τους κλάδους της οικονομίας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή αφορά, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, 1 δισ. ευρώ και χορηγείται εντός του Απριλίου, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους.
Ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση.

Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis.

Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς -εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης-  θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.

Είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχανισμό που δημιουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο με την ΑΑΔΕ, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) από 2 έως 10 Απριλίου και προϋπόθεση, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.


Πηγή



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια