HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ - 29 Μαρτίου (Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης Δάσκαλος - M. A. Lond.)


Επιμέλεια: Ανέστης Ι. Κοκκινίδης
Δάσκαλος (M. A. Lond.)

29 Μαρτίου

Γεγονότα  

1961-Στην απογραφή του πληθυσμού, στην Πιερία καταμετρώνται 99.724 κάτοικοι.

1975-Καταρτίστηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών νομού Πιερίας, με πρόεδρο τον Λ. Μελετλίδη, αντιπρόεδρο τον Ι. Ευαγγελάκη, γεν. γραμματέα τον Γ. Γερασόπουλο, ταμία τον Ν. Τσιτσάνη και μέλη τους Αθ. Νταούκα, Αθ. Παπαϊωάννου και Ι. Κορωνίδη. (Νέα Εποχή, 29-3-1975, σελ. 1)

1984-Σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιείται στην Νέα Έφεσο αποφασίζεται να ανεγερθεί στο χωριό Νηπιαγωγείο και επίσης να λειτουργήσει Πνευματικό Κέντρο. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κοινότητας, Δημήτριος Δεμερτζόγλου, τα παιδιά νηπιακής ηλικίας του χωριού στεγάζονται στην αποθήκη του Δημοτικού Σχολείου. (Ολύμπιο Βήμα, 30-3-1984)

1985-Σιδηροδρομικό ατύχημα σημειώνεται στο 410 χιλιόμετρο της γραμμής Αθηνών-Θεσσαλονίκης σε αφύλακτη διάβαση μέσα στη Λεπτοκαρυά. Επιβατική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρισα-Θεσσαλονίκη συγκρούεται πλευρομετωπικά με τουριστικό λεωφορείο, το οποίο επέστρεφε από μαθητική εκδρομή, που διοργάνωνε το Γυμνάσιο Ελασσόνας. Ο οδηγός της αμαξοστοιχίας επενέβη έγκαιρα και έτσι δεν υπήρξαν θύματα, αλλά μόνο τραυματισμοί 2 καθηγητών και αρκετών μαθητών και μαθητριών. (Ολύμπιο Βήμα, 30-3-1984)

2009-Εγκαινιάζονται στα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δίου και της Κονταριώτισσας του Δήμου Δίου, νέα ανακαινισμένα και πλήρως εξοπλισμένα ιατρεία, παρουσία πλήθους κόσμου.Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο πρώην υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κωνσταντόπουλος, που επί θητείας του στο υπουργείο φρόντισε για τη δρομολόγηση των απαιτούμενων διαδικασιών. Τα νέα ιατρεία διαθέτουν μεταξύ άλλων αίθουσα αναμονής και αίθουσα βραχείας νοσηλείας. Την εκτέλεση των εργασιών πραγαμτοποίησε η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου Κατερίνης ενώ την εποπτεία είχε ο ίδιος ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Παπαδημόπουλος.
Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Παπαχρήστος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η δημοτική αρχή σε ο,τι αφορά την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμβολή του τ. υφυπουργού αλλά και την άψογη συνεργασία που είχε με τους διοικητές του νοσοκομείου Χρίστογλου και Δημητριάδη αλλά και με τον σημερινό διοικητή  Παπαδημόπουλο, ενώ εξήρε και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κατερίνης.
Ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να αγκαλιάσουμε και να διαφυλάξουμε το εθνικό σύστημα υγείας, καθώς είναι όπως είπε ένα σύστημα το οποίο ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά. (Ολύμπιο Βήμα, 31-3-2009)

2014-Ενθρονίζεται ο νέος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Γεώργιος.

Έφυγαν

Κωνσταντίνος Κοϊδάκης
1954-Αποδημεί εις Κϋριον στις 11:30 το βράδυ ο πρώην Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης, Κωνσταντίνος Κοϊδάκης.
Μικρασιατικής καταγωγής, ήρθε πρόσφυγας ως μητροπολίτης το 1923 στη Χίο. Ήταν Μητροπολίτης Πλωμαρίου Λέσβου (1924-1934) και από το 1934 ως την παραίτησή του το 1954 (για λόγους υγείας και εξαιτίας πιέσεων) Μητροπολίτης Κίτρους. Συνέγραψε πλήθος συγγραμμάτων, τόσο κατά την παραμονή του την Ανατολική Θράκη, όσο και ως Μητροπολίτης Κίτρους. (Μακεδονικός Αγών, 4-4-1954, σελ. 1).

1992-Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο γεωπόνος Γεώργιος Γεωργουλής του Νικολάου από το Λιτόχωρο, ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ενώσεως Γεωργικών Συνεταιρισμών νομού Πιερίας (1955-64). Ήταν επίσης αιρετός νομαρχιακός σύμβουλος Πιερίας (1962). Από το 1964 ως το 1966 υπηρέτησε ως διευθυντής του Εργοστασίου Ζαχάρεως στο Πλατύ Ημαθίας, ασκώντας τα υπηρεσιακά του καθήκονυα «με αυστηρά υπερκομματικά κριτήρια» . Το 1966 μετατέθηκε στο κεντρικό Γραφείο του Οργανισμού Ζαχάρεως Θεσσαλονίκης, «προς ικανοποίησιν μικροκομματικών υπολογισμών»,  (Νέα Εποχή, 15-10-1966, σελ. 1). Αποκαταστάθηκε στη θέση του μετά την πτώση της «κυβέρνησης των αποστατών», τον Ιανουάριο του 1967. (Νέα Εποχή, 4-2-1967, σελ. 1)

1997-Σε ηλικία 100 ετών πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Χουσουρίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροπαντοπωλών της Κατερίνης τις δεκαετίες του ‘ 50 και του ‘60. Είχε γεννηθεί στην Ορδού (Κοτύωρα) του Πόντου το 1897.

Έγιναν κι αυτά

1995-Ένας έφηβος σκοτώνει με μαχαίρι τους γονείς του στην Κατερίνη. Ο 15χρονος ομολογεί το έγκλημά του μία ημέρα μετά, που συγκλονίζει το πανελλήνιο.

1996-Αποφυλακίζεται ο γνωστός από την υπόθεση της “Παραγγελιάς”, Νίκος Κοεμτζής.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια