HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας - Μεγάλη έλλειψη αίματος

Μείωση των αποθεμάτων αίματος έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός στην Ελλάδα.

Όπως γράφει το protothema.gr, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) απευθύνει έκκληση σε εθελοντές αιμοδότες, σε συλλόγους και ομάδες αιμοδοτών αλλά κυρίως στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των νοσοκομείων για τη συνέχιση αλλά και την εντατικοποίηση των οργανωμένων δράσεων για αιμοδοσία προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια της χώρας σε αίμα και συνεπώς η κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.

Η έκκληση γίνεται με αφορμή την επίπτωση στη ροή των αιμοδοτών προς τα νοσοκομεία που προκαλεί η έξαρση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού σε χώρες όπως η Κίνα αλλά και η γειτονική Ιταλία. Η μείωση των αιμοδοτών έχει προκαλέσει μείωση και των αποθεμάτων αίματος, γεγονός που στις δύο προαναφερθείσες χώρες προβληματίζει τους υπεύθυνους των υγειονομικών συστημάτων που αναζητούν εσπευσμένα λύσεις.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) θεωρεί «δικαιολογημένο» τον φόβο των πολιτών να πλησιάσουν τα νοσοκομεία, «σύσταση που υποστηρίζεται και από όλους τους παγκόσμιους και εθνικούς φορείς υγείας (ΠΟΥ, ΕΟΔΥ, Υπ. Υγείας, ECDC) για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, έχει αναπόφευκτα επίπτωση στην προσέλευση αιμοδοτών και εν δυνάμει προκαλεί οξεία μείωση των αποθεμάτων αίματος, γεγονός που ήδη απασχολεί την Κίνα και τη Βόρεια Ιταλία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Στο πλαίσιο αυτό ζητά λοιπόν να διερευνηθεί κατά πόσο μπορούν να οργανωθούν αιμοδοσίες εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα σε δημοτικά ιατρεία και άλλες επικουρικές δομές υγείας, καθώς επίσης να διευκρινιστεί από το Υπουργείο Υγείας αν θα συνεχίσουν αν γίνονται αιμοδοσίες ή θα τεθούν περιορισμοί ως προς την καταλληλότητα των εθελοντών αιμοδοτών.

Παράλληλα, ζητεί «με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του για την ασφάλεια του αίματος και των αιμοδοτών αλλά και για τα αποθέματα αίματος της χώρας» να ενεργοποιηθούν όλοι όσοι βρίσκονται στο σχετικό πεδίο.

Έτσι καλεί:

• όλους τους εθελοντές αιμοδότες να συνεχίσουν να προσφέρουν το δώρο ζωής προς τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και

• τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και τους Συλλόγους και Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών να οργανώσουν εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός νοσοκομείων, όπως συστήνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Πηγή



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια