Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Κορωνοϊός: Τι είναι η «κοινωνική αποστασιοποίηση» και γιατί μπορεί να σώσει ζωές στην πανδημία

Με ένα εκτενέστατο άρθρο, η αμερικανική nytimes αναφέρεται στη σημασία της κοινωνικής αποστασιοποίησης εν καιρώ πανδημίας του κορωνοϊού.

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας, αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο την ανάγκη κάθε πολίτης να φερθεί υπεύθυνα και να απέχει από τις κοινωνικές επαφές.

Μεταξύ των στηλών της σελίδας, η nytimes απεικόνισε ανθρώπους που φορούν μάσκες προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωνοϊό. Γύρω από κάθε άνθρωπο, σχηματιζόταν ένα μεγάλο λευκό κενό, μεταξύ εκείνου και του κειμένου, συμβολίζοντας έτσι την ανάγκη αυτοπεριορισμού.

Το άρθρο των New York Times όπως αποτυπώθηκε στο χαρτί


«Ο ειδικοί εκλιπαρούν τους πολίτες να εφαρμόσουν εθελοντικά την κοινωνική αποστασιοποίηση, έναν όρο που έγινε trend στο Twitter, ενώ ακόμη και ο ίδιο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την μεταχειρίστηκε το περασμένο Σάββατο» σημειώνεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

«Οι καιροί που ζούμε δεν είναι συνηθισμένοι» αναφέρει στο δημοσίευμα της εφημερίδας η Δρ. Τζίν Μαράτζο, διευθύντρια μεταδοτικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. «Δεν έχουμε περάσει ποτέ στο παρελθόν κάτι ανάλογο» προθέτει η ειδικός στο άρθρο.

Οι ηγέτες ανά τον κόσμο απευθύνουν καθημερινά έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων, ορισμένοι έχουν επιβάλλει ιδιαίτερα αυστηρούς όρους στις μετακινήσεις. Αυτό σημαίνει φυσικά πως πολλά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα θα πρέπει να μείνουν μακριά για ένα χρονικό διάστημα.

Τι είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση;

Με πολύ απλά λόγια, όπως αναφέρει το iefimerida η βασική ιδέα είναι να κρατά κανείς απόσταση μεταξύ του ίδιου και των άλλων ανθρώπων -στην περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού, τουλάχιστον 2 μέτρα. Αυτό επίσης μεταφράζεται και στην ανάγκη περιορισμού της σωματικής επαφής με άλλους ανθρώπους. Αποφεύγουμε τις μετακινήσεις, όσο αυτό είναι δυνατό, περιορίζουμε τα ταξίδια, εργαζόμαστε από το σπίτι και δεν πηγαίνουμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Παρότι οι τελευταίες έχουν όλες ακυρωθεί και απαγορευτεί, τόσο στην Ελλάδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσο όμως και στο εξωτερικό παρατηρούνται φαινόμενα πολιτών που αψηφούν τις οδηγίες, συνωστίζονται σε δημόσιους χώρους και δυσχεραίνουν την προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Κάθε μείωση επαφής συμβάλει στο περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού

«Κάθε μείωση των επαφών που έχει κανείς καθημερινά με συγγενείς, φίλους, συναδέλφους και πάει λέγοντας θα έχει έναν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα του ιού να διαδίδεται στον πληθυσμό» σημειώνει στο ίδιο δημοσίευμα ο Δρ. Τζεράρντο Κόουςλ, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Φαίνεται πως η στρατηγική αυτή της κοινωνικής απομόνωσης έσωσε χιλιάδες ζωές κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης του 1918, αλλά και πολύ πιο πρόσφατα κατά την πανδημία της γρίπης του 2009 στην πόλη του Μεξικού.


ΠηγήΕτικέτες ,

Δημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.