HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Λύκοι ξεκλήρησαν ολόκληρο κοπάδι από πρόβατα στη Βροντού Πιερίας

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στην Βροντού Πιερίας μετά την νέα επίθεση αγέλης λύκων σε κοπάδι προβάτων στην περιοχή.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Γεώργιου Καλαιτζή, συνάδελφου κυνηγού και κτηνοτρόφου, αγέλη 10 τουλάχιστον λύκων δε φοβήθηκαν ούτε από την παρουσία του ίδιου, ούτε από την παρουσία των 4 τσοπανόσκυλων του και επιτέθηκαν στο κοπάδι του την Τρίτη 10/03/20 στην τοποθεσία Παλιά Βροντού, 3 μόλις χιλιόμετρα από το χωριό Βροντού Πιερίας !!!

Ας δούμε λοιπόν πως περιγράφει το χρονικό της θανατηφόρας επίθεσης στο κοπάδι του, ο ίδιος ο Γιώργος : " Η σφαγή, γιατί περί σφαγής και μακελειού πρόκειται συνέβη στις 11:30 το πρωί της Τρίτης 10/03/20 στην τοποθεσία Παλιά Βροντού, 3 μόλις χιλιόμετρα από το χωριό Βροντού Πιερίας.

Είχα βγάλει το κοπάδι για βοσκή σε ένα μεγάλο καθαρό χωράφι όπως κάνω κάθε μέρα, όταν ξαφνικά από παντού άρχισαν να εμφανίζονται λύκοι και να επιτίθενται στα πρόβατα. Έβαλα τις φωνές και έκανα κατά πάνω τους αλλά δεν έδειχναν τον παραμικρό φόβο ούτε σε εμένα ούτε στα σκυλιά. Πρόλαβα και μέτρησα τουλάχιστον 10 λύκους, ανάμεσα τους και νεαρά ζώα, περσινά. Θα μου πείτε τα σκυλιά τι έκαναν, αν δεν ήταν τα σκυλιά θα τα είχαν κατασπαράξει όλα γιατί με το που μπήκαν οι λύκοι στο κοπάδι, τα πρόβατα από τον τρόμο τους έγιναν 10-15 μπουλούκια για να καταλάβουν και όσοι δεν γνωρίζουν, το κοπάδι έγινε 10-15 κοπαδάκια και τότε άρχισαν οι λύκοι να κάνουν ζημιά, ενώ εγώ δεν ήξερα που να πρωτοπἀω και φυσικά δεν μπορούσα να τα ακολουθήσω γιατί είχαν σκορπίσει σε μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων !!!



Ο Γιώργος συνεχίζει : " Ο απολογισμός της επίθεσης κυριολεκτικά μακελειό με 10 σκοτωμένα ζώα, 13 αγνοούμενα-χαμένα, 15 τραυματισμένα από δαγκωνιές, και κάποια θηλυκά που κυοφορούσαν να έχουν αποβάλει από τον πανικό τους. Το πρόβλημα με την εμφάνιση λύκων στην περιοχή της Πιερίας υφίσταται τα τελευταία 5 χρόνια, με την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων.

Όμως τον τελευταίο χρόνο οι επιθέσεις λύκων σε κοπάδια κτηνοτρόφων είναι σχεδόν στην εβδομαδιαία ατζέντα. Επιθέσεις λύκων έχουν σημειωθεί στη Λαγόραχη, τον Άγιο Δημήτριο, τον Όλυμπο, στον Κολινδρό, στην Καστανιά, στην Σεβαστή, στον Τρίλοφο, στα Ριζώματα, στην Εξοχή, στο Ελατοχώρι και σε πολλές άλλες περιοχές της Πιερίας. Πολλοί άλλοι κτηνοτρόφοι έχουν δεχθεί δεκάδες επιθέσεις. Εκατοντάδες είναι τα ζώα που έχουν χαθεί.

Είχα 6 τσοπανόσκυλα και μου απέμειναν 4 γιατί πριν 15 ημέρες οι λύκοι ξέκοψαν τα 2 και τα κατασπάραξαν. Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί σχεδόν σε όλους μας, δηλαδή λύκοι να τρώνε τσοπανόσκυλα και φυσικά κυνηγόσκυλα συνάδελφων κυνηγών. Την επόμενη ημέρα ήρθαν οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ για την καταγραφή της ζημιάς.

Η δικιά τους εκτίμηση είναι ότι η ζημιά ανέρχεται στις 5 με 6 χιλιάδες ευρώ, (πρόβατα από 100 ευρώ το ένα, τα αρνιά που θα γεννούσαν, και συν την παραγωγή γάλακτος που έχασα) ωστόσο μου ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω αυτό το ποσό. Ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει μόνο τα 10 σκοτωμένα. Δεν είναι μόνο η οικονομική καταστροφή που βιώνουμε. Τα ζώα τα μεγαλώνουμε και τα πονάμε σαν παιδιά μας. Το ψυχολογικό κόστος είναι μεγάλο. Να μετράς κάθε μέρα πόσα ζώα έχεις χάσει, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, είμαστε σε απόγνωση και βοήθεια από πουθενά" λέει με σπαραγμό.

του Αλέξανδρου Παλαιολόγου για το iHunt.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια