HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Στον Έβρο αύριο ο Μητσοτάκης -Μαζί του Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Νταβίντ Σασόλι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο, Τρίτη 3 Μαρτίου, στα σύνορα στον Έβρο. Δειλά-δειλά η Ευρώπη δείχνει την συμπαράστασή της στην Ελλάδα, η οποία δέχεται «ασύμμετρη απειλή» από την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τον Ελληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στον Εβρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Είναι η πρώτη κίνηση εκ μέρους της ΕΕ, η οποία δείχνει πλέον διατεθειμένη να υποστηρίξει τον Έλληνα πρωθυπουργό στις κινήσεις αποτροπής των μεταναστευτικών ροών, τις οποίες μαζικά στέλνει η Τουρκία τα τελευταία 24ωρα.

Το tweet του πρωθυπουργού για την επίσκεψη στον Εβρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του πρωθυπουργού, με την επίσκεψη στον Εβρο, είναι να φανεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ ο ίδιος θα εμψυχώσει τόσο τις ένοπλες και αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, όσο και τους κατοίκους.

Ηχηρό ήταν χθες και το μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μέσω twitter τόνισε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην προσπάθεια να στηριχθεί και να προστατευτεί η χώρα στα σύνορά της, με αφορμή την άφιξη χιλιάδων μεταναστών, μετά το άνοιγμα των συνόρων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή

Η κυβέρνηση ενίσχυσε τα σύνορα στον Εβρο και στο Αιγαίο προκειμένου να αποτρέψει την εισβολή του μεταναστευτικού κύματος. Επίσης κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός για να ενημερωθεί η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε έκτακτη σύγκληση Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, το οποίο θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδας. Παράλληλα, πραγματοποιείται σήμερα άσκηση με πραγματικά πυρά, σε Εβρο και Αιγαίο προκειμένου να αποσταλεί μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Χθες, Κυριακή, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ, το οποίο ανακοίνωσε πέντε νέα μέτρα ενίσχυσης των συνόρων και διακοπή της παροχής ασύλου για ένα μήνα. Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ:

«Τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.
Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής.

Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση.

Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης.

Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της.»


Πηγή: iefimerida.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια