HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Ο Κορονοϊός δεν είναι η πρώτη πανδημία του πλανήτη! Η αρχαία Αθήνα είχε αντιμετωπίσει πανδημία Πανούκλας! (Παντελής Τερτζεβέλης)

Ανατρέχοντας την ιστορία, μέσα από τις ιδιαιτέρως πλούσιες σελίδες του διαδικτύου, διαπίστωσα ότι στην γη που ζούμε και αναπνέουμε, το ξέσπασμα των διαφόρων επιδημιών οι οποίες έλαβαν χώρα από το 1347 και έκτοτε, δεν έχουν καταλαγιάσει!

Η οικουμένη ολόκληρη δοκιμάστηκε αρκετές φορές στην σύγχρονη ιστορία της αντιμετωπίζοντας την μάστιγα αρκετών θανατηφόρων ασθενειών, οι οποίες έμελλαν να αλλάξουν τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας, αρκετών χωρών. Ειδικότερα για την χώρα μας, καταστροφικές ήταν οι συνέπειες από την περίφημη Πανούκλα των Αθηνών!

Η πανούκλα των Αθηνών

Τέτοιου είδους πανούκλα δεν έχει καταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία! Ο ιστορικός Θουκυδίδης, περιγράφει μέσα στην ιστορία του, ότι κατά την διάρκεια του μεγάλου Πελοποννησιακού Πολέμου. Στην πόλη της Αθήνας περί το 430 π.Χ. ξέσπασε μεγάλη επιδημία η οποία έγινε αφορμή να αλλάξουν όλες οι στρατιωτικές ισορροπίες στον ατελείωτο πόλεμο που διεξαγόταν μεταξύ της Αθήνας και της Σπάρτης. Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι οι ιατροί της εποχής εκείνης έβλεπαν για πρώτη φορά κάτι τέτοιο να εξελίσσεται, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς να πίστευαν πως πρόκειται είτε για τύφο ή ανεμοβλογιά, χωρίς βέβαια να μάθουμε ποτέ ποιος ήταν ο ιός που χτύπησε τους Αθηναίους! Κατά τον Θουκυδίδη, οι ρίζες της νόσου εντοπίστηκαν στην περιοχή της αρχαίας Αιθιοπίας, και οι συνέπειες της εξάπλωσις ήταν να αφανιστεί περισσότερο από το ένα τρίτο των κατοίκων, και μαζί τους αρκετοί στρατιώτες, οι οποίοι δεν μπορούσαν πλέον να υπερασπιστούν την πόλη των Αθηνών!

Στο απογευματινό μου άρθρο θα σας παρουσιάσω την άγνωστη ασθένεια η οποία γεννιόταν από τα τρωκτικά της Αιγύπτου, την εποχή του Ιουστινιανού, το 540 μ.χ. και μεταφερόταν στο Βυζάντιο από τις θαλάσσιες μεταφορές! #lmn #life

Παντελής Τζερτζεβέλης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια