HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Τζιτζικώστας: Το μεταναστευτικό δεν είναι ένα ζήτημα εθνικό, αλλά ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα

Συνάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Πρωθυπουργό της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας Armin Laschet στο Ντίσελντορφ

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό (Minister President) του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και υποψήφιο Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας CDU Armin Laschet, είχε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στην Καγκελαρία του Ντίσελντορφ.

Ο κ. Laschet, καλωσορίζοντας τον κ. Τζιτζικώστα τον συνεχάρη για την εκλογή του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν τις τρέχουσες ευρωπαϊκές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της νέας μεταναστευτικής κρίσης και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και στο θέμα της εξάπλωσης κορονοϊού.

Ο κ. Laschet δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Τζιτζικώστα κι ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του τα επόμενα χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι η ουσιαστική φωνή των Περιφερειών και των Δήμων στην Ευρώπη και είμαι πεπεισμένος ότι ο Πρόεδρος Τζιτζικώστας θα ηγηθεί με τρόπο που θα δυναμώσει αυτή η φωνή για να ακουστεί δυνατά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη Ευρώπη και κοινές δράσεις για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις».

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Σήμερα είχα την τιμή και τη χαρά να συναντήσω τον Πρωθυπουργό Laschet, ο οποίος είναι ένας οραματιστής και αξιόπιστος Γερμανός ηγέτης, ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος. Αυτό που έχει επιτύχει στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία αποτελεί παράδειγμα και δείχνει πώς οι Περιφέρειες της Ευρώπης είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις προς το συμφέρον των πολιτών. Στο μεταναστευτικό ζήτημα υπογράμμισα στον κ. Laschet ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επειγόντως να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει με ρεαλιστικό και δίκαιο τρόπο τη νέα μεταναστευτική κρίση. Το μεταναστευτικό δεν είναι ένα ζήτημα εθνικό, αλλά ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες».

Οι δυο άνδρες δήλωσαν αποφασισμένοι να εργαστούν από κοινού, ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες διαφορές, η αυξανόμενη πόλωση και ο ευρωσκεπτικισμός, που καταγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα, που θα εμβαθύνει τη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια νέα ώθηση για να αντιμετωπίσει τις βαθιές μεταβολές, που προκύπτουν από την ψηφιακή επανάσταση, τα δημογραφικά ζητήματα και τη μεγάλη και αναγκαία μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, για τους πολίτες μας», επισήμαναν οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Laschet.

Προαπαιτούμενο για να υπάρξει μια τέτοια προοπτική είναι η έγκαιρη εξασφάλιση μιας συμφωνίας σχετικά με τον μελλοντικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο), που θα βασίζεται στη διασφάλιση μιας δίκαιης και ισόρροπης ανάπτυξης για όλα τα κράτη-μέλη χωρίς να μείνει καμία χώρα πίσω».

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Laschet συζήτησαν επίσης τις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Green Deal και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Επικρότησαν τις προσπάθειες αυτές και τόνισαν ότι πρέπει να συμπληρωθούν από κοινές δράσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Στην επικείμενη Γερμανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα δοθεί η δυνατότητα αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, αλλά και περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, τόνισαν.

Οι δυο άνδρες υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη να βοηθηθούν οι Περιφέρειες που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την απόφαση της ΕΕ να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

«Ειδικά οι Περιφέρειες που είναι στη διαδικασία μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή χρειάζονται ευρωπαϊκή υποστήριξη για να αναπτύξουν τις υποδομές τους, να ενισχύσουν τις ικανότητές τους στην καινοτομία και να εξασφαλίσουν επενδύσεις για την κατάρτιση και την επανεκπαίδευση των πολιτών. Ως εκ τούτου υποστηρίζουμε την πρόταση για ένα νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που θα υποστηρίξει αυτές τις περιοχές» τόνισαν οι δύο άνδρες.

Τέλος, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, στις 11 Σεπτεμβρίου 2020.





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια