Το www.kapa-news.gr χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της ιστοσελίδας για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων: Η Τουρκία παίζει εκ του ασφαλούς στον Έβρο

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή δοκιμάζει τις αντοχές και τα νεύρα των Αθηνών», τόνισε ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Σπύρος Λίτσας, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Έβρου, πρόσθεσε: «Το κάνει αυτό με την ασφάλεια ότι ο Έβρος είναι ίσως το πιο ισχυρό σημείο της ελληνικής άμυνας».

«Το ηθικό είναι πάρα πολύ υψηλό, το επίπεδο εκπαίδευσης (των ελληνικών δυνάμεων) είναι εξαιρετικό. Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα έχει και το στρατηγικό και -εξαιτίας και του θρακικού πληθυσμού- και το ηθικό με το μέρος της», σημείωσε ο καθηγητής.

«Πιστεύω», συνέχισε ο κ. Λίτσας, «ότι η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να δημιουργήσει εντυπώσεις, να έρθει να ενδυναμώσει το προφίλ του παράγοντα αυτού, ο οποίος δεν διστάζει να στραφεί ακόμα και απέναντι σε συμμάχους στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με στόχο να αποσταθεροποιήσει γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν εισακουστούν τα δικά της επιχειρήματα και τις δικές τις αιτιάσεις, γνωρίζοντας βέβαια ότι η κατάσταση δεν μπορεί να ξεπεράσει μια συγκεκριμένη κόκκινη γραμμή».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ, η Τουρκία «παίζει εκ του ασφαλούς, ταυτοχρόνως όμως παίζει και με τη φωτιά, διότι οι υψηλές τριβές μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ατύχημα, το οποίο δεν έχει έρθει έως σήμερα λόγω του υψηλού επιπέδου της εκπαίδευσης των Ελλήνων στρατιωτικών και της ψυχραιμίας που δείχνει η ελληνική πλευρά».

Κληθείς να εκτιμήσει τη χρονική διάρκεια των όσων συμβαίνουν στον Έβρο, ο κ. Λίτσας σχολίασε: «Νομίζω ότι τα πάντα εξαρτώνται από το εάν και κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει τα χρηματικά ποσά, όχι στο σύνολό τους αλλά κάποια από όσα ζητάει ο Τούρκος πρόεδρος. Νομίζω, όμως, ότι η Τουρκία έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, τα οποία δεν έχουν θετική εξέλιξη για την ίδια. Είδαμε όλοι πώς εγκλωβίστηκε στην Ιντλίμπ, είδαμε όλοι και βλέπουμε πώς το σχέδιό της για αποκουρδοποίηση αυτής της ζώνης των 80 χιλιόμετρα στα τουρκοσυριακά σύνορα δεν προχωρά, βλέπουμε ότι ο ρόλος του ταύρου εν υαλοπωλείω που εξελίσσει εναντίον της Ελλάδας δημιουργεί και ενδυναμώνει αυτό που έχουμε ονομάσει ως ο χειρότερος σύμμαχος που υπήρχε ποτέ στο εσωτερικό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, λεονταρισμοί που έκανε τους προηγούμενους μήνες στο εσωτερικό της κυπριακής ΑΟΖ δεν είχαν την παραμικρή εξέλιξη. Είμαι από αυτούς που έλεγαν ότι η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να αντιπαρατεθεί απέναντι στην Exon Mobil, απέναντι στην Total και το σύνολο του δυτικού κόσμου που "αγκαλιάζει" τις εξελίξεις σε ενεργειακό επίπεδο στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησης από το φυσικό αέριο».

Τέλος, ο κ. Λίτσας εκτιμά ακόμα πως η υψηλή στρατηγική της γειτονικής χώρας «αποκτά πάρα πολλές ρωγμές», επισημαίνοντας σχετικά: «Αν αυτό το συνδέσουμε με την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, μια κατάσταση που θα επιδεινωθεί καθώς η πανδημία του κορονοϊού θα έρθει να εμβαθύνει και στη γείτονα χώρα. Όλα αυτά συντελούν σε μια πτώση της δημοφιλίας του Τούρκου προέδρου. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται σε καθημερινό πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των απεριόριστων συνταγματικών αρμοδιοτήτων που ο ίδιος έχει, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν δεν μιλά, τουλάχιστον σε ποσοτικό επίπεδο, με τον ίδιο τρόπο στις καρδιές και στο μυαλό των Τούρκων πολιτών».


ΠηγήΔημοσίευση σχολίου

Kάθε αναγνώστης του kapa-news.gr μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του στα σχόλια, όποιες κι αν είναι αυτές. Ωστόσο κάθε σχόλιο πρέπει να εγκριθεί από τους διαχειριστές της σελίδας, οπότε δημοσιεύεται λίγη ώρα μετά την καταχώρησή του. Τα μόνα σχόλια που απαγορεύονται και άρα διαγράφονται είναι όσα περιέχουν υβριστικές ή προσβλητικές εκφράσεις ή φωτογραφίες, αυτά που γράφονται μόνο για να προκαλέσουν αναταραχή ή προσωπική αντιπαράθεση με άλλους χρήστες (flaming), όσα διαφημίζουν εταιρίες, προϊόντα ή ανταγωνιστικές ιστοσελίδες και βέβαια τα κακόβουλα, βλαπτικά και επαναλαμβανόμενα μηνύματα (spam). Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.