HCN Fiber Connected

Viber- Γίνετε ρεπόρτερ της Kapa News


Ακολουθήστε το Kapa News στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση


Διευκρινίσεις Σταϊκούρα για τα μέτρα στήριξης -Τι εξετάζεται για το δώρο Πάσχα

Στα μέτρα στήριξης της οικονομίας και ειδικότερα των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται από την κρίση του κορoναϊού, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες, αναφέρθηκε σε συνέντευξη στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε τι ισχύει για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή, αλλά και τα 800 ευρώ που θα λάβουν εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, ενώ αναφέρθηκε ειδικά και στα μέτρα που λαμβάνονται για τον τουρισμό.

Παράλληλα, όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να μην υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να καταβάλουν το δώρο του Πάσχα απάντησε ότι «αξιολογείται και αυτό».

Ειδικότερα, ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στο τι ισχύει για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση δήλωσε: Στην ΠΝΠ που περάσαμε πριν από 10 μέρες είχαμε κάνει τη σοφή πρόβλεψη, γιατί βλέπαμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, να περιλαμβάνουμε στις ευνοϊκές προβλέψεις που χθες ανακοινώσαμε όλες τις επιχειρήσεις που είτε κλείνουν με κρατική εντολή είτε μένουν ανοιχτές αλλά έχουν μεγάλη μείωση του τζίρου. Και οι μεν και οι δε περιλαμβάνονται ήδη σε νόμο του κράτους και χθες στις ανακοινώσεις που κάναμε περικλείουμε και αυτές τις επιχειρήσεις.

Το εύλογο ερώτημα είναι ποιες θα μπουν μέσα, είπε ο κ. Σταϊκούρας, και εξήγησε πως δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τον οποίο παρακολουθούμε καθημερινά πόσο μειώνεται ο τζίρος αυτός των επιχειρήσεων ώστε οι αντίστοιχοι ΚΑΔ να ενταχθούν στην πρώτη απόφαση που θα πάρουμε για τα μέτρα προστασίας αυτών των επιχειρήσεων. Ο υπουργός τόνισε πως θα ενταχθούν πολλοί ΚΑΔ.

Όσον αφορά στον τουρισμό ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: Ο κλάδος του τουρισμού και των ξενοδοχείων όπως και των μεταφορών πλήττεται σημαντικά. Τα στοιχεία ήδη το αποδεικνύουν. Οφείλει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε στοχευμένες ενέργειες και σε αυτόν τον κλάδο πέραν των χθεσινών ανακοινώσεων, οι οποίες τον αφορούν. Έχουμε λάβει μέτρα σε ό,τι αφορά την εποχικότητα του τουρισμού. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τα δεδομένα που έχουμε.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι: Τι θα γίνει με τα 800 ευρώ

Σχετικά με τα 800 ευρώ που θα λάβουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «προσπαθούμε να βρούμε τον μηχανισμό μαζί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας έτσι ώστε και στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους και στις ατομικές επιχειρήσεις να γίνουν οι προβλέψεις που έχουμε θέσει, δηλαδή οι αναβολές φορολογικών για 4 μήνες, ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 3 μήνες και τα 800 ευρώ». Υπάρχει ο μηχανισμός, τον στήνουμε ακόμα καλύτερα έτσι ώστε να έχουμε άμεσα τα στοιχεία, τόνισε.

Σε ερώτηση εάν θα συμπεριληφθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί με μπλοκάκι, ο κ. Σταϊκούρας είπε: Θα τα δείτε στην υπουργική απόφαση, θα γίνει άμεσα.

Για τα ενοίκια

Η μερική καταβολή ενοικίου ισχύει για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα. «Κλείσαμε πολλές επιχειρήσεις και υπάρχουν εργαζόμενοι που λύθηκε η σύμβαση εργασίας, όμως εξακολουθούν να έχουν τον χώρο ως επαγγελματικό ακίνητο ή μία κατοικία ως πρώτη κατοικία. Σε αυτούς για δύο μήνες θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου. Πρέπει να βοηθήσουμε τον ιδιοκτήτη πηγαίνοντας τις υποχρεώσεις που έχει 3 και 4 μήνες αργότερα. Προσπαθούμε για τη βέλτιστη κατανομή του κόστους, πρώτα όμως και κύρια το ελληνικό δημόσιο», τόνισε.

Ο υπουργός έδωσε το παράδειγμα ενός μαγαζιού που έκλεισε με κυβερνητική επιλογή. Αυτός που χρησιμοποιεί αυτόν τον χώρο θα πληρώσει το 60% του ενοικίου, και ο ιδιοκτήτης θα ελαφρυνθεί από υποχρεώσεις.

Τα μέτρα 2 δισ. συν ένα 1,8 από το ευρωπαϊκό ταμείο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι τα πρώτα- μετά τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και τους εργαζόμενους γονείς- και πηγαίνουν μέχρι τέλος Απριλίου. Μετά θα πρέπει το πακέτο να επαναληφθεί ή να ενισχυθεί, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Για τις απολύσεις

Από χθες ουσιαστικά για να είναι μια επιχείρηση σε θέση να πάρει τα ευεργετήματα θα πρέπει να μην προχωρήσει σε απολύσεις, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και εξήγησε ότι με διάταξη που ετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης, αυτό είναι σε ισχύ από χθες.

Ερωτηθείς εάν η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως ισχύει από χθες. «Θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των προηγούμενων ημερών, αν μπορεί να αντιμετωπιστεί» πρόσθεσε.

Αναφορικά με επιχειρήσεις που έκλεισαν πριν τις 15 Μαρτίου, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «σε κάθε περίπτωση θα εντάξουμε τον μέγιστο αριθμό εργαζομένων είτε οι επιχειρήσεις έκλεισαν είτε παραμένουν ανοιχτές με μεγάλη μείωση του τζίρου».

Αποζημίωση 800 ευρώ

Όσον αφορά στην αποζημίωση των 8ο0 ευρώ δήλωσε ότι είναι αποζημίωση ειδικού σκοπού αλλά ταυτόχρονα καλύπτουμε ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, και ασφαλιστικές εισφορές και προβλέπουμε και αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το κόστος είναι 1 δισ., πάει σε όλους. Είναι το βέλτιστο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα, ανέφερε.

Για το QE

«Η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του οποίου θα αγοράζει και ελληνικό χρέος, ήταν κάτι που επεδίωκε η χώρα από το 2015 και το πετύχαμε τώρα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Είναι η δεύτερη απόφαση, ύστερα από εκείνη στο Eurogroup, βάσει της οποίας η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα σε ό,τι γίνεται στην Ευρώπη», επισήμανε.


Πηγή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια